Danske virksomheder har bunker af ulovlige overenskomster med 3F: »Det her er helt uacceptabelt«

De ansatte skal være medlem 3F, og virksomhederne skal løbende holde øje med, at de er i den »rigtige« fagforening. Sådan lyder nogle af de formuleringer, som bliver brugt i danske overenskomster, selvom der siden 2006 har været frit fagforeningsvalg. »Det er helt uacceptabelt,« lyder det fra Venstre, mens 3F erkender, at den type formuleringer hører fortiden til.

Virksomheder har tegnet stribe af ulovlige overenskomster med 3F, hvor de forpligter sig til at de ansatte skal være medlemmer af forbundet. Det har været ulovligt siden 2006. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2006 afsagde Menneskerettighedsdomstolen en afgørelse, der gjorde det klart, at de ansatte på danske arbejdspladser frit kan vælge, hvilken fagforening de vil være medlem af. Alligevel skriver danske virksomheder nu 13 år efter stadig under på overenskomster, hvor de forpligtiger deres ansatte til at være medlem af 3F og løbende overvåge, hvilken fagforening medarbejderne er medlem af.

Det viser en gennemgang af flere overenskomster mellem konkrete virksomheder og 3F.

Borgerlige politikere kræver nu, at oplysningerne bliver undersøgt grundigt af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), mens både 3F og DI erkender, at de kontroversielle formuleringer hører fortiden til og sandsynligvis vil blive slettet ved de næste overenskomstforhandlinger.

»Det er helt uacceptabelt, at lovgivning, som er mange år gammel, ikke bliver overholdt i overenskomsterne. Det her understreger, at det frie fagforeningsvalg ikke fungerer i praksis. Det bekræfter, at der er behov for en uvildig undersøgelse af omfanget af mobberi og chikane,« siger Hans Andersen, beskæftigelsesordfører i Venstre.

Et eksempel er færgerederiet Scandlines, som i datterselskabet Scandlines Catering har forpligtiget sig gennem overenskomsten til »i videst mulig udstrækning at beskæftige organiseret personale«. Det bliver defineret som medlemmer af 3F, mens »uorganiseret personale« er alle ikke-medlemmer af 3F.

Overenskomst mellem Scandlines Catering og 3F

»Arbejdsgiveren forpligter sig til i videst mulig udstrækning at beskæftige organiseret personale og at opfordre uorganiseret personale til at melde sig ind i forbundet. «


I Fazer Food, der blandt andet leverer mad til kantiner, er virksomheden gået med til løbende »at kræve bevis på ajourført medlemskab«.

Det er formuleringer, som ikke er lovlige for virksomhederne, siger Natalie Videbæk Munkholm, der er lektor på juridisk institut ved Aarhus Universitet.

»Det står direkte i foreningsfrihedsloven, at arbejdsgivere ikke må gøre ansættelse eller afskedigelse afhængigt af fagforeningsmedlemskab. Det er ulovligt for arbejdsgiveren. Det gælder, uanset om man har aftalt sig til noget andet i en overenskomst,« siger Natalie Videbæk Munkholm.

Kræver oprydning

Hans Andersen vil have beskæftigelsesministeren til at kigge grundigt på, hvorfor virksomhederne er gået med til underskrive overenskomster med den type formuleringer.

»Vi må nu kræve, at det bliver ryddet op i det her. Jeg er spændt på, hvad ministerens næste skridt bliver i den her sag,« siger Hans Andersen.

I forvejen har et flertal i Folketinget bedt Peter Hummelgaard indlede en undersøgelse, der skal klargøre, hvor udbredt presset for at melde sig ind i bestemte fagforeninger er.

Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, vil have loven ændret, så virksomhederne kan få bøder, hvis de for eksempel kræver, at medarbejderne skal være medlem af 3F.

»Dommen fra 2006 har tilsyneladende ikke udmøntet sig på de danske arbejdspladser. Vi skal have ændret loven, så virksomheder, der ikke respekterer loven kan få en bøde,« siger Alex Vanopslagh.

Han vil have Peter Hummelgaard til at udvide den forventede kommende undersøgelse om fagforeningernes metoder på det danske arbejdsmarked.

Overenskomst mellem Fazer Food og 3F

»Virksomheden er berettiget til at kræve bevis på ajourført medlemskab «


»Ministeren må på banen, fordi det her er ulovligt, og det kan vi ikke acceptere. Vi vil foreslå en bredere undersøgelse for at finde ud, hvor udbredt det er med overenskomster, der ikke respekterer loven,« siger Vanopslagh.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger: »Jeg er blevet enig med de andre partier om at sætte gang i en undersøgelse, der skal kigge på frit fagforeningsvalg, arbejdsgiveres mobning af ansatte og andre spørgsmål. Men jeg kan og skal som beskæftigelsesminister ikke blande mig i konkrete overenskomster. Det er og bliver et anliggende for arbejdsmarkedets parter og i sidste ende Arbejdsretten eller domstolene.«

Bestemmelse på vej ud

I 3F erkender Tina Møller Madsen, gruppeformand for Privat Service, Hotel & Restauration, at formuleringerne i overenskomsterne burde høre fortiden til.

»De formuleringer, Berlingske har sat fokus på, afspejler ikke den praksis og dagligdag inden for kantineområdet eller de berørte virksomheder, som jeg er bekendt med. Formuleringerne er ikke tilfredsstillende i forhold til lovgivning om foreningsfrihed, og derfor vil vi sørge for at få drøftet spørgsmålet om – og formuleringer omkring – organisationsforhold ved de forestående overenskomstforhandlinger,« hedder det i et e-mailsvar fra Tina Møller Madsen.

Overenskomst mellem ForSea Helsingør og 3F

»Ved »organiseret personale« menes medlemmer af 3F og ved »uorganiseret personale« menes ikke-medlemmer af 3F. «


Det er DI enig i. Brancheorganisationen har underskrevet en overenskomst med 3F på kantineområdet.

»Vi er enige på begge sider om, at den overflødige bestemmelse udgår af Kantineoverenskomsten, når vi skal forny den her til foråret,« skriver underdirektør Niels Grøn Seirup, DI.

Den store opmærksomhed om 3Fs metoder er blandt andet udløst af en sag i lufthavnen, hvor en SAS-medarbejder blev truet til at melde sig ind i 3F.  Vikaren, der var medlem af ingeniørernes fagforening, IDA, optog truslerne på en lydfil, som Berlingske siden offentliggjorde. Heraf fremgik det blandt andet, hvordan han blev kaldt »klam« og fik at vide, at han »ville få det svært«. Sagen førte til tre arbejdsnedlæggelser i september. Siden er vikaren blevet sygemeldt og kommer ikke tilbage til sit job.