Vestas efter rekordmange ordrer: Klimabevægelsen er positiv for os

Den danske vindmøllegigant Vestas har netop offentliggjort regnskabet for 2019, som viser en rekordhøj ordreindgang. Omsætningen for 2019 er på 90,4 milliarder kroner.

Onsdag morgen kom Vestas' regnskab for 2019, som viste et rekordår i forhold til ordrer. Arkivfoto: Jens Buettner/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Vestas offentliggjorde onsdag morgen regnskabet for 2019, som viser en rekordhøj ordreindgang.

Årets omsætning på lander på 90,4 mia. kr., hvorved omsætningen og indtjeningen er steget med omkring 20 procent fra 2018, mens de frie pengestrømme er faldet.

Men den helt store nyhed er, at 2019 blev et rekordår for vindmølleordrer:

Sammenlignet med året før steg ordreindgangen på vindmøller med 3,7 gigawatt til at være på i alt 17,9 gigawatt i 2019. Vestas er aktiv i 80 lande og har installeret 108 gigawatt vind.

På baggrund af det resultat oplyser Vestas, at bestyrelsen indstiller til generalforsamlingen, at der udbetales et udbytte på 7,93 kr. pr. aktie til aktionærerne. Til sammenligning var det tal 7,44 kr. i 2018.

Det er særligt Nord- og Sydamerika, som har placeret ordrer hos den danske vindmøllegigant i 2019, da disse to kontinenter stod for over halvdelen af kapaciteten på de 17,9 gigawatt.

Fokus på klimaet gavner forretningen

I et interview med Berlingske fortæller Vestas' finansdirektør, Marika Fredriksson, at vindmøllegiganten er både glad og stolt over regnskabet. Hun peger på to faktorer, som har været afgørende i 2019.

»Det er en kombination af, at klimaforandringer gør, at der er et stort fokus på bæredygtighed og miljøet. Det er en stor fordel for os og positivt for hele industrien. Men samtidig skal man have et konkurrencedygtigt produkt på markedet,« siger hun.

Hun forklarer, at den stigende efterspørgsel på bæredygtige løsninger øger forventningerne til Vestas, som for nylig offentliggjorde planerne om at blive CO2-neutral i 2030.

»Kunderne forventer mere af os, og det skaber en kædereaktion. Vi stiller højere krav til vores underleverandører, og det er en tendens, man ser på tværs af hele verden i mange industrier.«

Vestas koncerndirektør med ansvar for finans, Marika Fredriksson. Arkivfoto: Oscar Scott Carl Fold sammen
Læs mere

»2019 har været positivt for os i USA, hvor vi fortsat ser en stor vækstmulighed. Det er verdens største forbruger af energi, og det er fortsat kun en lille del af det, der kommer fra vind, så der er potentiale for mere,« siger hun.

Hun fremhæver også Sydamerika, hvor man oplever en stærk efterspørgsel fra befolkningen til trods for manglende support fra flere regeringer. Til gengæld er der rigtig gode vindforhold i den del af verden, som gør at Vestas' vindmøller »passer perfekt ind der«.

Forventer fortsat vækst

Vestas forventer, at omsætningen i 2020 lander på mellem 104 mia. kr. og 112 mia. kr. inklusive serviceomsætningen, der forventes at vokse med syv procent.

»Vi har taget ordrer ind fra mere end 30 lande, og efterspørgslen fortsætter stadig rundt om i verden. I de udviklede lande har vi mulighed for at installere el inden for en kort tidsramme, så der er meget bevægelse i Europa. Samtidig er der en global efterspørgsel på vind, hvor vi ser potentiale i Mellemøsten, Asien med særligt Indien og Kina, men også Rusland, Australien og Sydamerika fortsat,« siger Marika Fredriksson.

Tilbage i januar offentliggjorde Vestas et stort klimamål om at være CO2-neutral i 2030. Netop vindmøller er fremhævet som et af de afgørende elementer i den grønne omstilling, men den direkte udledning i Vestas er steget siden 2015 med knap 41 procent, så virksomheden i 2018 udledte 69.000 ton CO2. Det skyldes, at nøgleingrediensen i vindmøller er stål, hvilket belaster klimaet.