Vestager tager fat i Apple igen

EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager vil inden for få uger officielt sætte Apple under lup efter klage fra streamingtjenesten Spotify, der føler sig misbrugt af iPhone-producenten.

Apple fik i 2016 et gigantisk skattesmæk på næsten 100 milliarder kroner af EUs danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager. Nu tager hun igen fat på Apple. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN THYS / Ritzau Scanpix

Apple bliver genstand for en formel EU-undersøgelse for konkurrenceforvridning, efter at den svenske musikstreamingtjeneste Spotify har klaget over den amerikanske iPhone-producents hårdhændede styring apps til Apple-verdenen.

EUs konkurrencemyndigheder vil inden for de næste få uger officielt gå i gang med at grave i Apples markedsposition. Det sker efter, at Spotify, der er verdens største musikstreamingtjeneste, i marts klagede over, at Apple misbruger sin magt over App Store-netbutikken, hvor man henter apps til sin telefon eller tablet, for at fremme Apples egen musiktjeneste, Apple Music.

Det skriver den britiske finansavis Financial Times, der citerer tre ikke-navngivne kilder med kendskab til EUs beslutning.

EU har mulighed for at udstikke en både på op til ti procent af en virksomheds globale årsomsætning.

Spotify får opbakning – Apple afviser

Spotifys klage går på, at Apple tager 30 procent i afgift, når man bruger betalingssystemet i App Store til at sælge abonnementer. Det rammer Spotify og andre abonnementstjenester men ikke apps som kørselstjenesten Uber. Spotify hævder derfor, at det er med til at presse prisen på et Spotify-abonnement op, hvilket skævvrider konkurrencen med Apples egen musiktjeneste.

Den franske streamingtjeneste Deezer har ligesom den europæiske forbrugergruppe BEUC givet Spotify ret i klagepunkterne, som Apple har kaldt vildledende. Apple siger, at Spotify har frie hænder til at lave apps til Apple-verdenen.

Spotify rundede for nylig 100 millioner betalende brugere ud over de 117 millioner, som lytter med gratis mod at høre reklamer indimellem. Antallet af betalende Spotify-brugere er dermed dobbelt så stort som hos Apple Music, der udelukkende kan høres mod betaling. 40 procent af Spotifys betalende brugere er europæere, 30 procent er amerikanere og canadiere.

Apple fik i 2016 et gigantisk skattesmæk på næsten 100 milliarder kroner af EUs danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, for en lidt for gunstig skatteaftale med Irland. Både Apple og den irske regering bestrider, at der er tale om noget ulovligt og har indklaget bøden, som er indbetalt på en spærret konto, til EU-Domstolen, der er EUs højeste, juridiske myndighed.