Vestager klar med ny konkurrencesag mod Apple i denne uge

Den svenske musikstreaminggigant Spotifys klage over Apples »30-procentsskat« fører nu til, at Apple skal i gang med et nyt slagsmål med EUs danske konkurrencekommissær.

Konkurrencekommissær Margrethe Vestagers undersøgelse af Apples gebyrer fører nu til en ny sag mod den amerikanske teknologigigant, som hun tidligere har lagt arm med. Fold sammen
Læs mere
Foto: François Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apple vil senere i denne uge officielt få endnu en sag på halsen fra EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager – denne gang for at tage for store gebyrer af dem, der udbyder apps og tjenester til iPhones og iPads.

Den britiske finansavis Financial Times skriver, at den to år lange undersøgelse nu fører til en officiel sag mod Apple for konkurrenceforvridning.

Spotify-klage over misbrug

For to år siden – i marts 2019 – klagede den svenske musikstreamingtjeneste Spotify, som er verdens største, over, at Apple tager 30 procent af alt salg i apps, der hentes eller sælges gennem netbutikken App Store.

App Store er det eneste sted, hvor iPhone- og iPad-ejere kan hente og købe apps og tjenester til deres Apple-udstyr.

Spotify påpegede, at Apple misbruger sin dominerende stilling på mobilmarkedet med sine afgifter for at fremme Apples egen konkurrerende musiktjeneste, Apple Music, som åbnede i 2015.

Spotify beskyldte Apple for at være årsag til, at Spotify har måttet hæve sine priser for at få økonomien til at løbe rundt, når 30 procent af alt salg skal afleveres til Apples kasse.

Apple er igennem flere år et af verdens højest værdisatte selskaber med en bugnende pengetank.

Successpillet »Fortnite« gjorde oprør

I juni 2020 indledte EU-Kommissionen officielt en undersøgelse af forholdene, som altså nu ser ud til at ville føre til en af de største konkurrencesager i Europa mod en amerikansk teknologigigant.

Gennemtvinger EU en ændring af Apples forretningsmodel, vil det kunne få betydelige konsekvenser for hele mobilmarkedet.

Gebyrerne i Apples App Store og i Googles tilsvarende Google Play-netbutik for alt udstyr, der anvender Googles mobilsoftware Android, som ligger på henved 86 procent af alle nyproducerede smartphones i verden, kom i fokus, da den succesrige spilgigant Epic Games gjorde oprør mod Google og Apple i efteråret.

Epic Games, som står bag spillet »Fortnite«, indførte en mulighed for, at spillerne kunne købe ekstraudstyr til spillet direkte hos spilproducenten og således uden om både Apples og Googles afregningssystemer.

Det førte til, at både Apple og Google fjernede »Fortnite« fra deres netbutikker, så spillet ikke kunne hentes af nye brugere.

Epic Games har holdt stand og nægter fortsat at betale de 30 procent i afgift, som både Apple og Google kræver. Spilproducenten bad i februar i år EU-Kommissionen om at gribe ind mod Apples gebyrer, som Epic Games betegner som en »skat« til Apple.

Flere armlægninger med Apple

Apple har siden modereret sine gebyrer, således at alle med en årsindtægt på under en million dollar »kun« skal afregne 15 procent med Apple.

Margrethe Vestager har i forvejen flere konkurrencesager kørende med Apple i hovedrollen. De drejer sig om net App Store og Apples mobilbetalingssystem, Apple Pay, hvor Apple ikke tillader, at andre systemer – som for eksempel danske MobilePay – kan få adgang til muligheden for lynbetaling ved butikskassen.

Margrethe Vestager har tidligere delt de største bøder, som EU nogensinde har givet på konkurrenceområdet, til Google, ligesom Apple har fået det hidtil største skattesmæk på omkring 100 milliarder kroner for en lidt for gunstig skatteaftale med Irland, hvor Apple har placeret sit europæiske hovedkontor.