Verdens største vaccineproducent: Der er først vacciner nok til alle i 2024

Det indiske seruminstitut, der beskrives som verdens største vaccineproducent, advarer om, at medicinalvirksomhederne ikke øger deres produktionskapacitet hurtigt nok.

Den adm. direktør i Serum Institute of India, Adar Poonwalla, siger i et interview med Financial Times, at der først er vacciner nok til alle i slutningen af 2024. Arkivfoto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Topchefen i verdens største vaccineproducent, Serum Institute of India, advarer nu om, at der ikke kommer til at være nok vacciner mod covid-19 til alle i verden før tidligst i slutningen af 2024.

Det skriver Financial Times.

»Det kommer til at tage fire eller fem år, før alle på kloden har fået vaccinen,« lyder det fra adm. direktør Adar Poonawalla.

Han fortæller, at medicinalfirmaerne ikke øger deres produktionskapacitet hurtigt nok i til at kunne vaccinere alle før da. Han estimerer samtidig, at hvis vaccinen ender med at være over to doser, som man kender det fra mæslinger og rotavirus, vil verden samlet have brug for 15 milliarder doser.

Serum Institut of India er placeret i Pune i det vestlige Indien og samarbejder med fem internationale medicinalselskaber, herunder AstaZeneca og Novavax, om at udvikle en covid-19-vaccine.

Ifølge mediet har topchefen sagt, at han godt er klar over, at alle gerne vil være optimistiske omkring udviklingen, men at han ikke har hørt om nogen producenter, der er i nærheden af det nødvendige kapacitetsniveau på nuværende tidspunkt.

Serum Institute of India producerer årligt halvanden milliard vacciner til mere end 170 lande mod sygdomme som polio, mæslinger og influenza.

Jagten fortsætter

Den helt store vaccinejagt fortsætter i midlertid kloden rundt. Senest har opmærksomheden været rettet mod AstraZeneca, som i samarbejde med Oxford University arbejder på vaccinen AZD1222, der lige nu testes på mennesker. Studiet blev dog afbrudt i sidste uge, da en deltager fik et »uforklarligt symptom«.

Mandag er det kommet frem, at studiet er genoptaget efter, at en uafhængig sikkerhedskomité og nationale tilsynsmyndigheder har gennemgået forsøget og konkluderet, at det er sikkert at fortsætte podningen af nye deltagere.

Et andet medicinalselskab, der er i fuld gang med studierne, er amerikanske Pfizer. Adm. direktør Albert Bourla har sagt til CNN, at der er en »ret god chance« for, at forsøgsholdet ved, om vaccinekandidaten virker eller ej i slutningen af oktober.

Samtidig har Pfizer offentliggjort, at man sammen med den tyske partner BioNTech vil udvide fase tre af studiet til at inkludere 44.000 deltagere med større diversitet end hidtil. Det gælder blandt andet deltagere helt ned til 16 år, skriver CNN. Den oprindelige plan har hidtil været 30.000 deltagere.