Verdens rigeste mand vil ændre dine shoppingvaner for altid

Jeff Bezos droppede karrieren på Wall Street, og før de fleste andre så han mulighederne i World Wide Web. Nu står han i spidsen for internetgiganten Amazon, som både er berømt og berygtet, og som ifølge Bezos vil gå bankerot.

Jeff Bezos er manden bag Amazon.com, der nu er verdens største virksomhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Watson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Året var 1994, da den dengang 30-årige Jeff Bezos læste en rapport med vilde fremskrivninger om, at internettet ville vokse 2.300 procent årligt. For en ung mand, der gennem sin barndom og ungdom havde opbygget en passion for videnskab, matematik og computere, var det instinktivt rigtigt at hoppe på internetbølgen og forfølge et potentielt eventyr.

Jeff Bezos pakkede sine ting og forlod sit job på Wall Street og New York og den amerikanske østkyst. Med kæresten bag rattet og hunden bag i bilen var retningen sat mod Seattle, og den fem dage lange køretur tværs over USA gav Jeff Bezos tid til at arbejde på sin forretningsplan fra passagersædet.

I Seattle skulle planen blive til virkelighed i garagen til det lille hus, Jeff Bezos og hans kæreste havde lejet. Ingen tid blev spildt, og i 1995 solgte den nye boghandel på World Wide Web, Amazon, bøger for 12.000 dollar i løbet af den første uge. Fem år senere kunne Jeff Bezos se sig selv på forsiden af magasinet Time som »Person of the Year«. Bezos var udråbt som kongen af internettet.

I dag, 20 år senere, er Jeff Bezos ikke blot kongen af internettet. Med en formue på mere end 900 mia. kr. og et selskab med en markedsværdi på svimlende 5.234 mia. kr. er han også verdens rigeste mand og står i spidsen for det mest værdifulde selskab i verden – Amazon. Et selskab, der overalt hvor det bevæger sig, får detailhandlen til at ryste på hænderne, og et selskab, der vil ændre vores shoppingvaner for altid.

Han kan nedlægge både Netflix, Netto og Nike

Bogbranchens forhandlere og forlæggere var de første, der blev ramt af Jeff Bezos’ evne til at skabe dramatiske forandringer for en hel branche. På Amazon kunne forbrugerne købe bøger op mod 50 procent billigere end i etablerede butikker, og bøgerne blev ydermere leveret direkte til døren inden for få dage.

Mens bogbranchen rystede, kunne forbrugerne lide, hvad Amazon gav dem. Amazon voksede hurtigt ud af bogbranchen, og på en bund af data og distribution blev butikken udvidet til at omfatte alverdens produkter.

I dag er hele detailhandlen mere eller mindre frivilligt dybt afhængig af Amazon, der via loyalitetsprogrammet Prime lokker forbrugerne ind i et økosystem af ydelser, varer og streamingtjenester, der har potentiale til at sende både Netflix, Netto og Nike i graven. For hvorfor skal man handle andre steder, når Amazon ved, hvad du vil have, har billige varer og kan levere med det samme?

Alt, du skal gøre, er at klikke et par gange eller give Alexa besked om, hvad du vil have, og så kan du ellers se en serie eller Premier League-kamp på siden, mens du venter.

Men ingen kommer sovende til den succes, Jeff Bezos har skabt. Træder man som medarbejder ind på Amazons hovedkontor i Seattle, træder man også ind i en ekstremt konkurrencepræget kultur. Flere gange er Amazon blevet kritiseret for dårlige arbejdsvilkår. I sommeren 2015 kunne New York Times berette om, hvordan medarbejderne blev opfordret til at melde hinanden, hvis der blev udvist brok eller ufleksibilitet.

»Man kommer ud fra et konferencerum, og man ser en voksen mand gemme sit ansigt. Næsten alle, jeg arbejdede med, har jeg set græde ved deres skrivebord,« sagde en tidligere medarbejder, Bo Olson, til New York Times.

»Amazon vil gå bankerot«

Jeff Bezos er dog ikke typen, der tror, han kan gå på vandet, når han får succes. Tværtimod.

Selv om de fleste frygter verdens største selskab, er Amazon ifølge stifteren ikke fredet fra at gå nedenom og hjem. Således kom han i november med en overraskende forudsigelse.

»Amazon er ikke for stor til at fejle. Faktisk forudser jeg, at Amazon en dag vil fejle. Amazon vil gå bankerot. Hvis du ser på store virksomheder, har de en tendens til at have en levetid på plus 30 år og ikke plus 100 år,« sagde Jeff Bezos ifølge erhvervsmagasinet Forbes ved et møde med medarbejdere.

I privatlivet har Jeff Bezos også haft fuld fart på og har ved siden af væksten i verdens største virksomhed opdraget fire børn.

Der er dog nogle ting, der gør ekstra ondt, når man er verdens rigeste mand. Tidligere på måneden annoncerede Jeff Bezos, at han skal skilles fra sin kone efter 25 års samliv, og det kan i værste fald koste ham 440 mia. kr.

Lovgivningen i staten Washington, hvor parret har et hjem, og Amazon er registreret, foreskriver nemlig, at gæld og værdier, der er optjent i løbet af ægteskabet, skal deles lige, medmindre en ægtepagt foreskriver andet, og med Jeff Bezos' formue på 900 mia. kr. kan skilsmissen ende med, at MacKenzie Bezos bliver verdens rigeste kvinde.