Verdens første tekst-TV lukker om tre måneder

Det er slut med at trykke på den røde knap for at kalde nyhederne frem på TV-skærmen, når BBC afslutter en æra. Herhjemme er tekst-TV fortsat populært.

Et tryk på den røde knap bringer BBCs tekst-TV frem på TV-skærmen, men den æra slutter snart. Arkivfoto: Iris/Scanpix og BBC Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens formentlig første tekst-TV lukker kort efter årsskiftet.

Britiske BBC trækker i begyndelsen af 2020 stikket til sit tekst-TV, blandt briterne kaldet »Red Button« med henvisning til den røde knap på fjernbetjeningen, som kalder fladen med tekstbaserede nyheder frem på TV-skærmen.

BBC vil bruge kræfterne på sine mange øvrige nyhedstjenester og vælger derfor at sige stop.

BBC: En svær beslutning

»Fra det tidlige 2020 vil seerne ikke længere kunne tilgå de tekstbaserede udgaver af BBC News og BBC Sport ved at trykke på den røde knap,« bekræfter BBC.

Dagens tekst-TV på BBC er en lidt mere avanceret udgave af det rene tekst-TV, som begyndte for 45 år siden og blev lukket i 2012, da »den røde knap« gradvis tog over.

»Det er altid en svær beslutning af nedbringe antallet af tjenester, og vi tager ikke beslutninger som denne let, men vi har taget den, fordi vi er nødt til at skabe balance i de ressourcer, som skal bruges på at vedligeholde og udvikle denne tjeneste, og behovet for at opdatere vores systemer for at give folk endnu bedre internetbaserede tjenester,« lyder det fra det britiske svar på DR.

BBC leverer fortsat nyheder på sit netsted, på sine mobilapps og på 24-timers nyhedskanalen BBC News Channel.

Dansk tekst-TV er stadig populært

Det danske tekst-TV hos DR er fortsat populært. Det fyldte 16. maj 36 år, og hver fjerde dansker ser med mindst en gang om ugen, oplyser DR i sin årlige kortlægning af mediebilledet i Danmark, »Medieudviklingen 2018«. Regeringen var i sin tid betænkelig forud for lanceringen af det nye fænomen, som tekst-TV var.

»Indførelsen af teletekstsystemerne kan føre til, at familien får mindre tid til at være sammen,« skrev regeringen dengang.