USA vil rulle Facebooks køb af WhatsApp og Instagram tilbage

De amerikanske konkurrencemyndigheder har sammen med 46 delstater sagsøgt Facebook for at skade konkurrencen og forbrugerne og svække beskyttelsen af privatlivets fred i det hidtil voldsomste angreb mod Facebook-imperiet.

Mark Zuckerbergs SoMe-imperium med Facebook, WhatsApp og Instagram beskyldes af de amerikanske myndigheder for at begrænse konkurrencen og svække beskyttelsen af forbrugerne. Arkivfoto: Michael Reynolds/EPA/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

De amerikanske myndigheder sætter nu sit hidtil hårdeste angreb ind mod det børsnoterede sociale medie Facebook i et forsøg på at rulle opkøbene af beskedtjenesten WhatsApp og billedtjenesten Instagram tilbage.

Konkurrencemyndigheden Federal Trade Commission (FTC) har sammen med 46 amerikanske delstater sagsøgt Facebook for at skade konkurrencen og dermed forbrugerne samt for at svække beskyttelsen af privatlivets fred.

Alvorlig trussel mod Facebook

Søgsmålet kommer få uger efter, at det amerikanske justitsministerium anlagde sag mod internetgiganten Google for at drive monopolvirksomhed gennem sin søgemaskine. Myndighederne har gennem den senere tid strammet grebet om teknologigiganterne betydeligt, og flere tiltag rumler ved siden af retssagerne.

WhatsApp og Instagram er Facebooks største opkøb. Instagram blev købt i 2012 for en milliard dollar, mens WhatsApp blev købt i februar 2014 for 19 milliarder dollar.

De to selskaber er dem, der igennem længere tid har været drivkraften i Facebook-imperiet, hvor brugerne spenderer mindre tid på den klassiske Facebook-del. Instagram har især samlet de yngre Facebook-brugere op, mens WhatsApp har vundet brugere på, at al kommunikation er krypteret, altså kodet, og dermed ikke kan aflyttes.

Facebook, Instagram og WhatsApp kobles tættere sammen

Facebooks stifter og topchef, Mark Zuckerberg, har tidligere kaldt striden med myndighederne for »eksistentiel« men har samtidig udtrykt tillid til, at Facebook vil vinde en eventuel retssag, skriver den amerikanske finansavis Wall Street Journal.

Retssagen er en af de største udfordringer for Facebook siden stiftelsen. I dag har Facebook-appen 196 millioner dagligt aktive brugere i USA og Canada, og flere end 2,5 milliarder bruger Facebooks produkter dagligt.

Retssagen kommer samtidig på et tidspunkt, hvor Facebook er ved at koble Facebook, Instagram og WhatsApp endnu tættere sammen, så brugerne kan blive sendt på kryds og tværs eller selv vælge at springe mellem de Facebook-ejede tjenester. Det skal både være med til at holde på de eksisterende brugere, hente nye ind og sikre Facebook flere indtægter.

Facebook havde i juli-september 2020, som er de senest offentliggjorte regnskabstal, en omsætning på 21,5 milliarder dollar, heraf de 5,1 milliarder i Europa, og et overskud på 7,8 milliarder dollar.

305 millioner europæere bruger dagligt en af Facebooks tjenester.

Neutraliserer trusler gennem opkøb

Facebook anklages i søgsmålet for at vælge at opkøbe virksomheder i stedet for at konkurrere med dem. Det skete, da Facebook i 2011 erkendte, at Instagram var blevet en ægte konkurrent på mobilbilleder, og at det kunne true Facebooks position. Købet af Instagram neutraliserede truslen og stækkede andre fotodelingstjenester, lyder det i anklageskriftet.

Samme mønster gentog sig med WhatsApp nogle år senere. Oveni afskar Facebook andre virksomheder fra at få adgang til Facebooks platform, hvis de ønskede at tilbyde tjenester, der rakte ind over Facebooks kernefunktioner, lyder anklagen.

Facebook siger, at opkøbene blev godkendt af myndighederne for år tilbage.

»Myndighederne ønsker nu at gøre det om. Det sender en skræmmende advarsel til amerikanske virksomheder om, at intet salg nogensinde er endeligt. Konkurrencelove findes for at beskytte forbrugerne og fremme innovation, ikke for at straffe succesrige virksomheder,« siger Facebooks juridiske direktør, Jennifer Newstead, i en kommentar.

For to måneder siden offentliggjorde Repræsentanternes Hus en rapport om, hvordan de store teknologivirksomheder dominerer markedet. Panelet bag rapporten konkluderede, at Facebook fastholdt og udvidede sin dominans ved at opkøbe selskaber, der kunne true Facebook og ved selektivt at udelukke andre apps fra at bruge Facebooks platform.

Mark Zuckerberg sagde under en høring i Repræsentanternes Hus i juli, at Facebook fortsat står over for intens konkurrence, senest fra den kinesiske videodelingsapp TikTok, som på rekordtid er blevet meget populær.

Også i søgelyset i EU

Facebook betalte i 2019 fem milliarder dollar for at få lukket en konkurrencesag med Federal Trade Commission om krænkelser af privatlivets fred i en række skandalesager, hvor brugernes personlige oplysninger er blevet lækket eller uretmæssigt suget ud af Facebooks systemer.

Oveni er konkurrencemyndighederne i EU i gang med at granske Facebook. Her har konkurrencekommissær Margrethe Vestager indledt en foreløbig undersøgelse af Facebooks kontrol med og brug af brugerdata, også til annonceformål.

»Det er en stor undersøgelse. Der kommer masser af data ind,« sagde hun på en pressekonference i sidste uge.

LÆS MERE