USA bruger milliardfusion til pres mod Huawei

Kæmpe telefusion i USA udnyttes til at presse Europas største teleselskab til at droppe teleudstyr fra Huawei af frygt for spionage.

Spionagerygterne om Huawei er pludselig blevet en vigtig brik i godkendelsen af fusionen mellem USAs tredje- og fjerdestørste teleselskaber, T-Mobile og Sprint. Arkivfoto: Dado Ruvic, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De amerikanske myndigheder bruger Deutsche Telekoms ønske om at få godkendelse af en milliardfusion i USA til at presse den tyske telegigant til at stoppe med at bruge teleudstyr fra Huawei.

Det siger kilder til nyhedsbureauet Reuters. Deutsche Telekoms mobilselskab, T-Mobile, har budt 26,5 milliarder dollars (171,6 milliarder kroner) for sin amerikanske konkurrent, Sprint, men handelen kræver, at de amerikanske konkurrencemyndigheder siger god for, at landets tredje- og fjerdestørste telekoncerner kan gå sammen. En national sikkerhedsgranskning, som blev sat i gang af Komitéen for Udenlandske Investeringer i USA i april, indgår i vurderingen af, om opkøbet kan godkendes.

USA har gennem de seneste måneder optrappet sine advarsler til sine nærmeste allierede mod at bruge Huawei som leverandør af teleudstyr til mobilnet. Amerikanerne frygter, at Huawei er kontrolleret af den kinesiske stat, og at netværksudstyret kan indeholde såkaldte bagdøre, som gør det muligt for den kinesiske efterretningstjeneste at foretage cyberspionage og fjernaflytning. Huawei afviser begge dele, og intense undersøgelser verden over har da heller ikke frembragt beviser på, at det skulle være tilfældet.

Ejere overvejer Huaweis fremtid som leverandør

Sprint ejes af det japanske selskab SoftBank Group, som ifølge den japanske finansavis Nikkei i sidste uge meddelte, at det planlægger at udskifte 4G-netværksudstyr fra Huawei med udstyr fra finske Nokia og svenske Ericsson, som er Huaweis nærmeste konkurrenter.

Tre kilder siger til det amerikanske nyhedsbureau Bloomberg, at fusionen mellem T-Mobile og Sprint muligvis bliver godkendt i løbet af denne uge.

Huawei selv er verdens største leverandør af netværksudstyr til mobilnet og er desuden verdens næststørste smartphoneproducent efter tidligere i 2018 at have overhalet Apple.

Deutsche Telekom, som er Europas største teleselskab, og som den tyske stat ejer en tredjedel af, meldte 14. december ud, at det er gået i gang med at vurdere, hvilke leverandører der fremover skal bruges i Tyskland og i de øvrige lande, hvor Deutsche Telekom har forretning. Det sker på baggrund af sikkerhedsdebatten, som Deutsche Telekom tager »meget seriøst«.

Briter kræver sikkerhedshuller lukket

Debatten om Huaweis kinesiske bånd blussede op igen, da koncernens finansdirektør, som er datter af Huaweis stifter, 1. december blev anholdt under en mellemlanding i Vancouver i Canada. USA havde i august i hemmelighed udstedt en anholdelsesordre og kræver nu den 46-årige Meng Wanzhou udleveret til USA. Baggrunden er ikke spionfrygten men angiveligt, at Huawei skal have overtrådt et amerikansk forbud om at handle med Iran, der er på USAs sorte liste.

USA, Australien og senest New Zealand har forbudt, at Huawei kan byde på infrastrukturordrer, frem for alt til det kommende 5G-supermobilnet.

USAs nære allierede, Storbritannien, har ikke forbudt Huawei, men den britiske efterretningstjeneste, GCHQ, påpegede i juli i en rapport en række sikkerhedsproblemer i Huaweis udstyr, der bruges i britiske mobilnet, ligesom Huawei står for alle TDCs net – mobile som faste – i Danmark. Huawei har ifølge Reuters' kilder lovet at tage hånd om sikkerhedsproblemerne og har sat to milliarder dollars af til at få dem ordnet.

Frankrig: Måske visse begrænsninger

British Telekom – det britiske svar på TDC – har besluttet at pille udstyr fra Huawei ud af sit netværk i løbet af de kommende to år. Canadiske medier skriver, at det vil koste canadiske teleselskaber omkring en milliard dollars, hvis de tvinges til at udskifte Huawei-udstyr i deres telenet.

EUs digitale superkommissær, Andrus Ansip, sagde i sidste uge, at »der er grund til at være bekymret for telegiganten Huawei og andre kinesiske techselskaber, da de udgør en sikkerhedsrisiko for EU og EUs virksomheder.« Huawei kalder Ansips udmelding for »overraskende og skuffende«.

»Vi afviser kategorisk enhver antydning af, at vi kunne udgøre en sikkerhedstrussel,« siger Huawei i en udtalelse.

Den franske finansminister, Bruno Le Maire, sagde 7. december, at Huawei er velkommen i Frankrig, men at regeringen kunne blokere for visse investeringer.

»Det er et selskab, som spiller en vigtig rolle i Frankrig, som investerer i Frankrig, og disse investeringer er velkomne. Hvis nogle af investeringerne berører den nationale selvstændighed eller følsomme teknologier er det op til os i regeringen at fastsætte visse begrænsninger,« sagde han.