Huaweis kronprinsesse fanget i amerikansk-kinesisk krydsild

Den 46-årige Meng Wanzhou var ukendt for de fleste, indtil hun blev anholdt i Canada som led i USAs efterforskning af den kinesiske telegigant Huawei. Hun er datter af Huaweis grundlægger og har spillet en ledende rolle i selskabet, men holder som sin far en lav profil.

Topfoto
Meng Wanzhou, der er finansdirektør og næstformand i den kinesiske telekoncern Huawei, afviser at det har spillet nogen rolle for hendes karriere, at hun er datter af Huaweis grundlægger, Ren Zhengfei. Hun startede som almindelig sekretær i selskabet, få år efter starten i 1987. Fold sammen
Læs mere
Foto: Huawei pressefoto

Før 2011 anede de færreste, hvem der sad i topledelsen i den kinesiske telegigant Huawei, andet end at grundlæggeren Ren Zhengfei slog tonen an. Det år offentliggjorde det officielt privatejede selskab navnene på de ledende medarbejdere.

Og blandt dem samlede opmærksomheden sig snart om navnet på finansdirektøren, Meng Wanzhou. Hun er bossens datter. I begyndelsen af 2018 blev hun også næstformand for bestyrelsen.

Altså ikke en hvilken som helst finansdirektør.

Derfor er det ikke kun en penibel sag for Huawei, at hun forleden blev anholdt i lufthavnen i Vancouver, Canada, og forlangt udleveret til USA i forbindelse med efterforskning af, om Huawei har brudt amerikanske sanktioner mod Iran ved at sælge teleudstyr til landet.

Det er også en synlig eskalering af det i forvejen anstrengte forhold mellem USA og Kina, der længe har anklaget landet for at ville bruge Huaweis teleudstyr – som også bruges af TDC i Danmark – til at foretage fjernaflytning af andre lande.

Og det er meget personligt for Ren Zhengfei.

Huaweis grundlægger og topchef, Ren Zhengfei (t.h.) viser Kinas præsident Xi Jinping (t.v.) rundt på selskabets britiske kontor. Ren Zhengfei har altid afvist, at Huawei skulle have tætte relationer til det kinesiske styre, og Huaweis teleudstyr derfor skulle være en national sikkerhedsrisiko for andre lande. En række lande, heriblandt USA, har forbudt brug af Huaweis 5G-teleudstyr. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS / Ritzau Scanpix.

Den nu 74-årige Ren har ellers forlængst afvist, at Meng eller broderen Ren Ping, der også arbejder i Huawei, er tiltænkt en rolle som fremtidig arvtager. I en intern email fra 2013 fastslog han, at hans efterfølger skal besidde en række evner og have visioner, karakter og stor viden om branchen.

»Ingen af mine familiemedlemmer besidder disse evner; derfor vil de aldrig blive inkluderet i rækken af efterfølgere,« understregede han og afviste nepotisme.

Men den nu 46-årige Meng er alligevel steget markant i graderne, siden hun i 1993 startede som almindelig sekretær i det dengang stadig lille Huawei, som faderen havde grundlagt i 1987. Ifølge hendes officielle CV på Huaweis hjemmeside har hun siden spillet en central rolle i at udvikle selskabets finansprocesser, betalingssystemer og servicecentre i takt med, at Huawei har bredt sig i verden som et af Kinas mest globale selskaber.

Huawei er i dag verdens største leverandør af teleudstyr og den næststørste producent af mobiltelefoner, efter Samsung.

At hun nu har fanget de amerikanske myndigheders interesse, kan hænge sammen med, at hun en overgang sad i bestyrelsen for et selskab, som Huawei menes at have solgt udstyr til Iran gennem – i strid med USAs sanktioner. Det er allerede for flere år siden afdækket af Reuters.

Men selvom Meng Wanzhou siden 2011 gradvist er blevet en mere offentlig skikkelse, foretrækker hun dog ellers at holde en lav profil lige som faderen og resten af familien, hvilket har givet anledning til en del mystik omkring familien. Hendes 20 år yngre halvsøster, Annabel Yao, er dog undtagelsen og viser sig til gengæld ofte meget glamourøst frem på blandt andet Instagram.

View this post on Instagram

Thank you @lebal.paris for the magical experience

A post shared by Annabel Yao (@annabelballerina) on

Meng, der har ry for at være hårdtarbejde og kompetent, har tidligere selv afvist, at hun på nogen måde skulle have fået særtjenester som chefens datter.

Forfremmelser sker efter evne og bidrag, sagde hun i 2016 om at arbejde for Huawei: »Det er ikke en konkurrence om, hvem din mor og din far er.«

Men for den finansdirektør, der den 1. december blev anholdt i Vancouvers lufthavn, betyder det i høj grad noget, hvem hendes far er.