Uroligheder rammer igen omstridt byggeplads på Nørrebro

I sidste måned væltede en række demonstranter et seks etager højt stillads på en byggeplads i Tikøbgade på Nørrebro som en del af en arbejdskonflikt. Tirsdag eftermiddag demonstreres der igen.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Den er gal igen på Tikøbgade 5, Kbh. N. Hovedentreprenøren Dansk Boligbyg, har hyret en underentreprenør til murerarbejdet uden overenskomst,« sådan skriver 3F i en invitation til en demonstration på byggepladsen.

Det ser altså ud til, at der endnu en gang er uvejr på vej på den stormomsuste byggeplads på Ydre Nørrebro, hvor endnu en arbejdskonflikt kan være under opsejling.

Uenigheden om forholdene på byggepladsen er opstået, efter at entreprenøren ifølge 3F endnu en gang har valgt at benytte udenlandsk arbejdskraft uden overenskomst.

I december væltede demonstrerende stilladsarbejdere under stor dramatik et stillads på byggepladsen, og efterfølgende blev blandt andet en bil væltet tæt ved Nørrebro Station. Optøjerne opstod efter utilfredshed med den måde, stilladset var sat op på, og med, at byggepladsens østeuropæiske stilladsarbejdere fik for lav løn og ikke var uddannet til arbejdet.

Før balladen på Nørrebro var en stilladsarbejder og et medlem af Dansk El-Forbund blevet overfaldet af folk, der angiveligt havde forbindelse til direktøren for stilladsarbejderne på byggepladsen.

Arbejderne var dengang utilfredse med, at de litauere, som arbejdede på stilladset, ikke var på dansk overenskomst. Hele balladen fik hovedentreprenøren Dansk Boligbyg, til at opsige sit samarbejde med underentreprenøren DS Byggeri, som har opstillet stilladset i Tikøbgade.

Men efterfølgende har Dansk Boligbyg valgt at bruge en underleverandør uden overenskomst til murerarbejdet, mener Jonas Andersen, som er formand for murerne i 3F København.

»Vi var derude i går, hvor de (murerne, red.) løb væk fra pladsen. Vi ved, at de er udlændinge uden overenskomst, men vi ved ikke af hvilken nationalitet,« siger Jonas Andersen.

Han mener ikke, at demonstrationen vil udvikle sig som sidst.

»Vi kommer og står med vores faner for at bakke vores forhandlere op. Men det er klart, at vi ikke støtter op om, at tingene ender med hærværk. Jeg kan forsikre, at vi gør alt for at styre vores folk, men det er jo stadig frie individer, der møder op derude,« siger han.

»En garanti kan man jo aldrig komme med, men vi gør i alt fald, hvad vi kan. Vi har sagt til folk, at de ikke skal gøre noget ulovligt,« siger han og understreger, at demonstrationen er anmeldt til politiet.

Berlingske har haft kontakt til Dansk Boligbyg, som ikke har nogen kommentarer.