Ugens vindere og tabere: Nu vil moder Danmark tømme lommerne på Amagerbank-toppen

Amagerbank-topfolkene må til lommerne. En landsretsdom placerer ansvaret for store tab hos banktoppen i den krakkede bank. Og dermed endelig en sejr til de trængte folk i Finansiel Stabilitet

Henrik Bjerre-Nielsen
Henrik Bjerre-Nielsen CEO Finansiel Stabilitet Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Ugens vindere:

Endelig. En sejr til Finansiel Stabilitet

De har prøvet flere gange. Men først nu lykkedes det rigtigt for statens finansielle skraldespandsselskab, Finansiel Stabilitet, at få en skalp af de store.

For med landsretsdommen mod otte tidligere ledende medarbejdere og bestyrelsesmedlemmer i Amagerbanken, som betyder, at de skal til lommerne og aflevere en erstatning på 225 mio. kr., har Finansiel Stabilitet og direktør Henrik Bjerre-Nielsen efter flere forsøg endelig fået skovlen under en stribe af de folk, som var med til at køre Amagerbanken i sænk.

Jeg gætter på, at de har pustet grundigt ud i Finansiel Stabilitet. Omvendt har de dømte garanteret trukket vejret dybt ind – for uanset at nogle kan have forsikringer, der hjælper dem, så vil de nok ende med selv at skulle til lommerne for at betale erstatningen. Og hvem kan finde den slags millioner i husholdningskassen?

I det hele taget er det, som om tommelskruen nu strammes om ledelserne og bestyrelserne i den finansielle sektor. Hvor man nok tidligere slap af sted med for meget, er den politiske bevågenhed nu så tung, at myndighederne for alvor skruer op. Faktisk i en grad, så mange potentielle kandidater til topposter må overveje, om de tør – om de er rene nok.

Dronningen af sære IT-titler til tops i Microsoft

Det er altid sjovt at læse folks CV. Og det er ikke mindre interessant at prøve at afkode jobindholdet af nogle af de sære jobtitler, som man indimellem støder på, f.eks. i IT-verdenen.

Tag bare den nyudnævnte Microsoft-direktør Nana Bule, som tager over efter den højtprofilerede forgænger, Marianne Dahl.

For Nana Bule, som længe har været omtalt som kronprinsesse til direktørposten, har bl.a. været Consumer Lead og Senior Technology Specialist – hvad det så end betyder.

Men hvad der betyder noget i dag, er, at hun længe har haft en karriere, der kun er gået en vej, og som senest har omfattet ansvaret for Microsofts marketing – og en post som Chief Operating Officer og dermed en slags daglig leder af driften.

Så hun har bevist sig. Fået folk i organisationen til at levere varen, og derfor tager hun nu det næste spring op i en virksomhed, som har vist en særlig evne til at udvikle kvinder i en branche, hvor kvinder ellers er i undertal. Den slags er der grund til at fejre og fremhæve i en tid, hvor det ellers går alt for langsomt med at få hevet kvinderne frem til topposterne i de danske virksomheder.

Dybvads hårde hånd

På Folkemødet var Danske Banks nye bestyrelsesformand, Karsten Dybvad, både her og der. Han optrådte i debat efter debat – og tro mig, der var mange, som havde Danske Bank og hvidvask som omdrejningspunkt.

Han fremstod reflekteret, undskyldende og lignede en mand, der kunne lide at stå på scenen trods den svære situation for Danske Bank.

Men inden nogen nu tror, at Karsten Dybvad blot er ord og undskyldninger, så behøver man bare se på seneste udvikling i Danske Bank. For ugen bød på handling af den svære slags for Dybvad og bankens nye direktør, hollandske Chris Vogelzang.

For de viste, at de begge besidder evnen til at smile – og samtidig træffe de hårde beslutninger – da de fyrede den tidligere konstituerede bankdirektør, Jesper Nielsen.

Han havde været ansvarlig for et forretningsområde, hvor man uretmæssigt havde opkrævet for høje gebyrer. Den slags var man nok sluppet af sted med tidligere, men nu var det i stedet en anledning for den nye duo – formand og direktør – til at træde i karakter, så ingen kan være i tvivl om, at de har magten og agter at bruge den.

Ugens tabere:

Rekylet fra fortiden

Juniorgossipperen satte sig fra morgenstunden på ugens glade vindere for derefter at drøne hjem og fejre yngstedatterens studentereksamen. Så må seniorgossipperen tage det tunge slæb med ugens misfornøjede ansigter.

Et af dem er advokat N.E. Nielsen. Erhvervslivets stjerneadvokat i flere årtier og involveret i alt, hvad der har været værd at rode med i Big Business. I hele 14 år formand i byggebanken på Amager.

Nu rammes den 71-årige N.E. så i nakken af et rekyl fra Amagerbank-sagen. Ud over en gigabøde rammes han også af landsrettens kritik af, at han og hans ledelse i banken er gået over stregen i noget så fint som The Business Judgment Rule.

Oversat til mere forståeligt dansk handler det om manglende ledelsesbedømmelse af kreditter og risici. Det er hårdt for en erfaren erhvervsadvokat at få stukket den i næsen af juridiske kolleger.

Udsigten fremragende, men nedturen kan være hård

I Hørsholm i Nordsjælland ligger Chr. Hansen Holding. En anonym koncern, der beskæftiger sig med den danske specialitet fødevareingredienser, og som vel at mærke har haft tordnende succes de seneste mange år.

Men hovsa, var det fra toppen, at Chr. Hansen-folkene tog et gevaldigt dyk på børsen i denne uge? Chr. Hansen nedjusterede og måtte tage en børslussing til en værdi af ni mia. kr.

Den stilfærdige pengemaskine i Hørsholm fik ny topchef for et år siden – og har i øvrigt også fået ny formand.

Manden med ansvaret er nu Mauricio Graber, som kom til i juni 2018. Og for bordenden i bestyrelseslokalet sidder Dominique Reiniche, som tog over ved årsskiftet.

Så hvad er det, den nye topduo fortæller os? At der blot midlertidigt er lidt bølgegang på afsætningsmarkederne? Eller, oh skræk, at den nye topledelse ser helt anderledes på Chr. Hansen end den tidligere ledelse? Vi får se – gossipperne følger dramaet.

Ansigtsløftning i Danske Bank aflyst

Smak, sagde det. Og så eksploderede endnu en Danske Bank-skandale. Denne gang lige op i hovedet på vikartopchefen, Jesper Nielsen.

Manden i en ellers udskældt Danske Bank-top, som trods hvidvask og meget andet roligt og besindigt har stået oprejst, taget imod og møjsommeligt både beklaget og forsøgt at give en forklaring. Og – var håbet – manden, der skulle give Danske Bank et nyt ansigt.

Men det bliver ikke Jesper Nielsen, der skal række ud mod danskerne i forsøget på bygge bro over en afgrundsdyb tillidskløft. Jesper Nielsen blev i denne uge fyret med øjeblikkelig virkning. Årsag: Han var ansvarlig for et produkt, Flexinvest Fri, der blev solgt til danskere i den fejlagtige tro, at det kunne give et afkast.

Det begynder at tynde ud i Danske Bank-toppen. I hvert fald af dem med lang erfaring. Nu ryger 20 års erfaring ud med Jesper Nielsens exit.