Ud af krisen opstod milliardforretning – i kulissen står landets rigeste

Flere af landets rigeste familier har ejerandele i selskaberne Falck og Carelink, der siden årsskiftet har modtaget milliarder fra statskassen for at kvikteste danskerne for covid-19.

Gyldne folk i kulissen bag de mange kviktest: Fra venstre ECCO-ejer og bestyrelsesformand Hanni Toosbuy Kasprzak, LEGO-ejer og Kirkbi-formand Kjeld Kirk Kristiansen og LEGO-ejer og bestyrelsesformand Thomas Kirk Kristiansen. Grafik: Kristian Stauning Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens coronakrisen har været katastrofal for nogle virksomheder, har andre spundet guld på, at verden i mere end halvandet år har været vendt på vrangen.

I sidstnævnte kategori finder man Falck, Carelink og Copenhagen Medical.

Tilsammen har de tre selskaber modtaget 5,3 milliarder kroner fra statskassen for at kvikteste den danske befolkning. Ingen af dem lægger skjul på, at der kommer til at være et mere end solidt overskud tilbage af de modtagne milliarder, når alle udgifter er betalt.

Og guldregnen fra de to af virksomhederne drypper videre på nogle af landets rigeste.

Det gælder eksempelvis LEGO-familien Kirk Kristiansen. Via familiens private holding- og investeringsselskab Kirkbi – ofte kaldet LEGO-fa­mi­liens pen­ge­tank – ejer de godt en fjerdedel af Falck, der siden nytår har fået godt 2,6 milliarder kroner for at foretage knap 15 millioner kviktest.

»Det er glædeligt, at Falck har bidraget til at løse en vigtig og samfundskritisk opgave under covid-pandemien, som har hjulpet til at styre Danmark godt igennem en udfordrende tid,« skriver Daniel Vámosi, pressemedarbejder i Kirkbi, i en e-mail til Berlingske.

Ejerfamilien bag består af Kjeld Kirk Kristiansen og hans børn, Thomas Kirk Kristiansen, Sofie Kirk Kristiansen og Agnete Kirk Thinggaard.

På Berlingskes seneste liste over de 100 rigeste i Danmark indtager familien Kirk Kristiansen førstepladsen med en anslået formue på 261 milliarder kroner.

Berlingske har spurgt Kirkbi, hvad LEGO-familiens selskab selv forventer at tjene på Falcks kviktestindsats. Det ønsker Kirkbi ikke at kommentere.

»En god forretning«

LEGO-familien er ikke ene i toppen af den danske velhaverliga om at have stærke økonomiske interesser i den danske kviktestindsats.

Også ECCO-ejer Hanni Toosbuy Kasprzak, der ligger nummer ni på Berlingskes liste over landets rigeste, har hånden på kogepladen.

Sammen med sine to børn er hun således medejer af Carelink, der har stået for at teste borgerne i Region Syddanmark.

Men skofamilien – med en anslået formue på knap 16 milliarder kroner – har ikke nogen kommentarer til investeringen i Carelink, lyder det fra ECCOs presseafdeling.

Lidt flere ord er der at hente fra investeringsselskabet Dansk Generationsskifte, der købte størstedelen af aktierne i Carelink i foråret 2019 – et år før coronakrisens udbrud.

Selskabet er ledet af det tidligere konservative folketingsmedlem Jens Heimburger. Han er ikke overraskende godt tilfreds med, at Carelink siden nytår har faktureret staten godt 834 millioner kroner på testindsatsen.

»Det ender med at blive en god forretning, for volumen i kviktest blev meget større, end vi regnede med. Det kommer man også til at se på Carelinks regnskab til næste år,« siger Heimburger.

Carelink har modtaget over 800 millioner kroner fra staten for at teste. Hvor stort bliver overskuddet, når løn og andet er trukket fra?

»Vi kommenterer ikke tallene. Du må vente, til der kommer regnskab,« siger han.

Den helt store vinder

Mens både Falck og Carelink har en bred ejerkreds i ryggen, forholder situationen sig helt anderledes for den tredje store vinder på den danske kviktestindsats, Copenhagen Medical.

Selskabet, der har modtaget knap to milliarder kroner for at kvikteste i Region Hovedstaden, har således kun én ejer: Forretningsmanden Jeppe Handwerk.

Manden, der derfor ligner kviktestindsatsens helt store vinder, vil dog ikke røbe, hvor stort et overskud han forventer ud af milliardforretningen.

»Det kan jeg fortælle om, når vi kommer med regnskab i foråret 2022. Men jeg kan jo godt sige, at vi regnede med, at arbejdet skulle være færdigt i april, og det er så fortsat langt ud over det. Og ja, vi får et flot regnskab,« siger han.