Twitter-topchef overlever oprør efter borgfred

Milliardindsprøjtning sikrer ro i toppen af det sociale medie, hvor stifter Jack Dorsey nu kan fortsætte i chefstolen.

Jack Dorsey, som stiftede Twitter og vendte tilbage som topchef i 2015, har fået kritik for ikke at være dedikeret nok til selskabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anushree Fadnavis/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er indgået borgfred i det sociale medie Twitters hovedsæde, og det betyder, at Twitters stifter bliver siddende i spidsen for selskabet efter en turbulent uge.

Kapitalfonden Silver Lake skyder en milliard dollar i Twitter og får dermed en plads i bestyrelsen, hvor også den kritiske investor Elliott Management, som ejer omkring fire procent af aktierne i Twitter, får en plads. Samtidig forberedes der nu et tilbagekøbsprogram på to milliarder dollar.

Ville smide Jack Dorsey ud

Elliott var ellers i gang med at forberede at vælte Jack Dorsey af pinden ved at planlægge at få valgt fire personer ind i bestyrelsen. Elliott, der har hovedsæde i New York, ville have en topchef, som er mere dedikeret til jobbet.

Den 43-årige Jack Dorsey er samtidig topchef i et andet selskab, og sidste år meddelte han, at han i 2020 ville flytte seks måneder til Afrika for at udforske mulighederne inden for blockchainteknologien, der blandt andet bruges som en digital logbog til transaktioner med digitale valutaer.

Twitter, der blev stiftet i marts 2006, fungerer som en slags offentlig SMS. Brugerne skriver beskeder, kaldet »tweets«, som er offentlige.

En af de absolut kendteste brugere er den amerikanske præsident, Donald Trump, som har gjort Twitter til sin primære kommunikationskanal. Også Tesla-ophavsmand Elon Musk er kendt for sin Twitter-brug, som han nu er blevet lagt i spændetrøje for, fordi han påvirkede aktiekurserne med sine udmeldinger.

Nye tweets sletter sig selv efter 24 timer

Twitter har haltet efter Facebook og Google i forhold til at øge antallet af brugere og annonceindtægter.

Ved udgangen af december 2019 havde Twitter i alt 152 millioner indloggede brugere om dagen, heraf de 121 millioner uden for USA. Selskabet har i mange år været en underskudsforretning, men har siden begyndelsen af 2018 givet overskud – i oktober-december 2019 på 118,8 millioner dollar. Kvartalet var også det første nogensinde, hvor omsætningen oversteg en milliard dollar.

Forleden gik Twitter i gang med i Brasilien at teste en ny type tweets, kaldet »fleets«, som kun kan sendes privat til andre Twitter-brugere, og som automatisk forsvinder efter 24 timer. »Fleets« er det seneste forsøg på nye funktioner, som skal skaffe flere brugere til Twitter.

Jack Dorsey kom tilbage til Twitter i 2015, efter at Dick Costolo fratrådte efter en opslidende nærkamp med Facebook. Jack Dorsey fortsatte dog samtidig som topchef i sit børsnoteret selskab, Square, der arbejder med betalingsløsninger. Det insisterede han på, da han atter rykkede ind hos Twitter.