Tryg i storform tynget af nedturen på aktiemarkederne

Trygs topchef Morten Hübbe glæder sig over en markant højere vækst i forretningen, end man har været vant til længe. Der er flere og mere tilfredse kunder i butikken. Samtidig er en stor brand i Europa og rutsjebaneture på aktiemarkederne dog sten i skoen.

Tryg-direktør Morten Hübbe har i dag præsenteret regnskabstallene for landets største forsikringsselskab. Foto: Maria Albrechtsen Mortensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kundetilfredsheden stiger, kundeloyaliteten stiger, og selskabet har det højeste antal kunder i seks år.

Trygs topchef Morten Hübbe er en svært tilfreds mand torsdag morgen i kølvandet på forsikringsselskabets offentliggørelse af tredje kvartals regnskab.

»Der er rigtig meget at glæde sig over i det her kvartal. En vækst på 4,7 pct. er klart højere end markedet og klart højere, end hvad vi har været vant til,« siger han og tilføjer:

»Nu er det 13. kvartal i træk, at vores danske privatkundeforretning vokser, men det er nyt, at vi ser gode takter på alle tre forretningsområder på tværs af Norden

Skal ikke falde i søvn

Omsætningen nåede i kvartalet op på 4,7 mia. kr., mens årets første ni måneder indbragte 13,7 mia. kr., hvilket er en spids over samme periode i 2017. Selskabet må dog fortsat notere, at der er et stykke op til tidligere tiders omsætning. Fra 2012 til 2017 er bruttopræmierne således faldet fra 20,3 mia. kr. til 18 mia. kr.

De traditionelle forsikringsprodukter er under pres, og derfor er der også fokus fra Morten Hübbes side på at finde nye jagtmarker.

»Der er en sandsynlighed for, at bilforsikringer i fremtiden bliver et mindre område, og der kommer mere sikkerhed i vores huse, så det kan også blive et mindre område. Vi skal ikke falde i søvn, vi skal lave innovation og nytænkning på produktudvikling. Vi har fokus på de digitale løsninger og på forebyggelsestiltag,« forklarer han.

Et nyt niveau af vækst

Han mener dog, at skuden er mere end vendt for Tryg, når det gælder om at få vækstpilen til at pege den rigtige vej.

»Vi har nået et niveau af vækst, og jeg forventer en vækst, der slår markedet, de kommende kvartaler. Men det kommer klart mere fra vores innovation og produktudvikling end bare det, at forretningen bliver større,« siger han.

Aktieanalytiker Mikkel Emil Jensen fra Sydbank forklarer da også til Ritzau Finans, at regnskabet er mere end godkendt. Markedet tager dog ikke helt så godt imod regnskabet, idet aktiekursen er sendt ned med omkring to pct.

En stor brand

Det er heller ikke alt i Tryg-butikken, der er rosenrødt. To ting trækker ned. Udviklingen i erstatning til storskader, der er steget med 11,3 pct., er den ene.

»En udvikling på 173 mio. kr. i kvartalet er faktisk relativt voldsomt. Vi har blandt andet én stor brand på en fabrik ude i Europa på mere end 100 mio. kr., men også andre store skader, hvilket er usædvanligt,« siger Morten Hübbe.

Den anden negative faktor for bundlinjen er, at aktiemarkederne ikke længere giver den hjælpende hånd til resultatet, som de har givet i de senere år.

Forsikringsselskabet har en betragtelig mængde kapital, som bliver investeret. Tryg-topchefen forklarer, at selskabet nu forventer et årligt investeringsafkast på omkring 150 mio. kr. Det skal ses i sammenligning med et afkast på 527 mio. kr. i 2017 og 987 mio. kr. året før det.

»Hele markedet skal indstille sig på et nyt normalt investeringsafkast, der er lavere. Det kommer efter et par år, hvor aktieafkastene har været superhøje. Det kan selvfølgelig ikke fortsætte, og vi ser eksempelvis også en stor rutsjebanetur i oktober,« siger han.

Opkøbet der må vente

Der er desuden et tredje hår i suppen for Tryg-topchefens bestræbelser på at sikre vækst i forretningen. I december sidste år kunne han med store smil annoncere et 8,2 mia. kr. stort opkøb af rivalen Alka, der er det ottende største forsikringsselskab i landet.

Smilet var dog stivnet en anelse, da man i slutningen af september måtte meddele, at konkurrencemyndighederne havde bremset opkøbet, fordi de frygtede, at det ville hæmme konkurrencen på det danske marked.

Tryg skulle komme med et par indrømmelser, og dem er myndighederne så i færd med at tygge på.

»Vi har respekt for, at det er en vigtig opgave, konkurrencemyndighederne har, og at den tager tid. Men vi glæder os til, at vi kan komme helt i mål med opkøbet,« siger Morten Hübbe.

Så du har ikke en plan B liggende i skrivebordsskuffen, i tilfælde af at det hele ramler, og myndighederne siger nej til opkøbet?

»Nej, slet ikke.«