Trump og Foxconns gigantfabrik i Wisconsin er sat på skrump

Verdens største elektronikproducent havde sammen med Præsident Trump lagt op til et gigaprojekt i den amerikanske stat Wisconsin som et vigtigt led i planen om at bringe fabriksarbejde tilbage til USA. Projektet er siden rendt ind i problemer, og nu genovervejer Foxconn præmisserne for fabrikken.

Foxconns formand, Terry Gou, og USAs præsident, Donald Trump, i Wisconsin sidste år. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var under fuld fanfare, da præsident Trump og Foxconns bestyrelsesformand Terry Gou præsenterede planen om at bygge en gigantisk fabrik i den amerikanske stat Wisconsin for 18 måneder siden.

Hvad der så ud til at være en stor politisk triumf for både Trump og den daværende guvernør i staten, Scott Walker, ser nu ud til at få nogle bump på vejen: Foxconn genovervejer beslutningen om at opføre fabrikken, som dermed kan give et alvorlig bagslag for Trump, der havde fremført fabrikken med de planlagte 13.000 nye arbejdspladser som et centralt element i at styrke fabriksproduktion i USA, skriver Bloomberg.

Foxconn, som er verdens største producent af elektronik, genovervejer nu beslutningen om at bygge fabrikken, der skulle producere LCD skærme, da der angiveligt er tvivl om, hvorvidt det er økonomisk muligt, sagde Louis Woo, som er assist til formanden Terry Gou.

Tvivlen markerer ifølge Bloomberg endnu et overraskende element i planen om Foxconns 10 milliarder dollar dyre byggeri i Wisconsin. Louis Woo påpegede dog, at der ikke er planer om at droppe byggeriet helt, i stedet er det en overvejelse om, hvilken LCD-teknologi som passer bedst til projektet som følge af de store skift i udbudskæden.

»Givet den globale økonomiske situation og handelsstriden mellem Kina og USA har vi et ansvar for vores ansatte og kunder, og det er umuligt altid at følge den oprindelige plan uden ændringer,« sagde Woo ifølge Bloomberg.

Ved den store ceremoni sidste år stod Trump og Gou klar foran kameraerne med en række skovle, og i den anledning udtalte præsidenten, at statens investering ville hjælpe USA med at genvinde sin »stolte produktionsarv«.

Kort efter måtte Foxconn erkende, at planerne ikke helt holdt det lovede. Fremfor at skulle hyre 13.000 fabriksarbejdere sagde selskabet for nogle måneder siden, at langt de fleste stillinger formentling ville blive til videns-arbejdere, herunder højtkvalificerede ingeniørstillinger, da en del af fabrikkens fremstilling vil blive automatiseret.

Foxconn måtte ligeledes erkende, at man for at forblive konkurrencedygtig med Kina ville bygge en mindre LCD-fabrik, end man ellers havde forpligtet sig til i kontrakten med Wisconsin.

Ifølge Bloomberg kan usikkerheden om projektet blive afgørende for Trumps forhåbninger om at vinde den centrale stat til det kommende præsidentvalg.