Trump afviser »naive« efterretningschefer: I skal tilbage til skolen

USAs præsident kritiserer den årlige trusselsvurdering, som efterretningstjenesterne præsenterede tirsdag. Den er naiv, mener Donald Trump.

»Efterretningsfolkene virker til at være ekstremt passive og naive, når det gælder farerne fra Iran. De tager fejl! Da jeg blev præsident, lavede Iran ballade over hele Mellemøsten og uden for regionen,« skrev Donald Trump på Twitter. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEX EDELMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs præsident, Donald Trump, er utilfreds med sine efterretningschefers arbejde.

Tirsdag fremlagde de en årsrapport, som vurderede de største trusler mod USA – og de var på en række områder uenige med det trusselsbillede, Donald Trump ser for sig. Dette fik onsdag præsidenten til at lange ud efter efterretningscheferne på Twitter:

»Måske skulle efterretningstjenesterne begynde i skole igen!« skrev han.

Den 42 sider lange årlige trusselsvurdering, som præsidentens direktør for national sikkerhed, Daniel Coats, står bag, modsiger på flere punkter præsidentens egen trusselsvurdering.

Det hedder således i rapporten, at Islamisk Stat langt fra er besejret i Syrien, hvilket præsidenten ellers har begrundet den amerikanske tilbagetrækning med; at Nordkorea formentlig ikke vil nedruste og skrotte sit atomvåbenprogram, selv om Trump forhandler med Kim Jong-un om dette; og at Iran ikke udgør den atomtrussel, som præsidenten beskriver landet som.

Iran sponsorerer fortsat terrorisme i Europa og Mellemøsten, står der i rapporten.

»Vi mener ikke, at Iran for øjeblikket driver de nøgleaktiviteter, vi anser som nødvendige for at producere en atombombe,« sagde Coats under den høring, hvor rapporten blev fremlagt.

»Efterretningsfolkene virker til at være ekstremt passive og naive, når det gælder farerne fra Iran. De tager fejl! Da jeg blev præsident, lavede Iran ballade over hele Mellemøsten og uden for regionen,« skrev Trump på Twitter:

»Siden vi trak os ud af den frygtelige atomaftale, er de blevet MEGET bedre, men de er stadig en kilde til potentiel fare og konflikt. De tester missiler (i sidste uge) og mere, og kommer meget tæt på afgrunden. Deres økonomi styrtdykker nu, hvilket er det eneste, der holder dem tilbage.«

Embedsmænd og tidligere ansatte i efterretningstjenesten har over for New York Times kritiseret Donald Trumps tweets. De mener, at han forsøger at underminere den efterretningstjeneste, der arbejder for ham.

»Det her er en konsekvens af narcissisme, og det er et hårdt og upassende offentligt politisk pres for at få efterretningstjenesternes lederskab til at stemme overens med egne politiske mål,« siger Douglas H. Wise, CIA-ansat og tidligere topdelegeret i Forsvarets Efterretningstjeneste til New York Times.

»Den er en eksistentiel trussel mod nationen, når beslutningstagere korrumperer efterretningstjenesternes rolle, som er at yde objektiv og upolitisk efterretning over for beslutningstagerne,« siger han.

Også blandt Demokraterne møder Donald Trumps tweet modstand. Adam B. Schiff, som står i spidsen for efterretningskommiteen i Repræsentanternes Hus siger ifølge Washington Post, at det er »dybt farligt, at Det Hvide Hus ikke lytter« til rapporten.

Blandt Trumps støtter er der dog større forståelse for præsidentens frustration. Herfra lyder det, at Trump ikke får tilstrækkeligt med anerkendelse for den udenrigspolitik, han har ført, siden han kom til magten.

Steve Bannon, som frem til sidste år var en af Trumps topstrateger, siger til New York Times, at Donald Trump har ret:

»Han har gjort NATO mere robust. I Mellemøsten er vi langt mere engageret. Ødelæggelsen af Islamisk Stats fysiske kalifat er et faktum,« siger han.

Onsdag tweetede Trump selv om sine udenrigspolitiske sejre.

Her lød det blandt andet, at forhandlingerne med Taleban i Afghanistan gik godt, og at forholdet med Nordkorea var bedre end nogensinde.