Trump kalder tabt slagsmål om lynhurtig coronavaccine for et »politisk lejemord«

En benhård stillingskrig mellem Donald Trump og USAs øverste sundhedsmyndighed om udvikling af vacciner mod coronavirus har taget endnu en drejning. Efter flere ugers tovtrækkeri om, hvor hurtigt en coronavaccine skal kunne komme på gaden i USA, opgiver Trump nu sin kamp mod myndighederne.

Efter en flere uger lang stillingskrig mellem Donald Trump og USAs øverste sundhedsmyndighed (FDA) bøjer den amerikanske præsident sig nu for myndighedernes ønske om strammere krav til sikkerhed, når det gælder udvikling af coronavacciner til såkaldt nødbrug. Fold sammen
Læs mere
Foto: Saul Loeb/AFP/Ritzau Scanpix

En tilspidset magtkamp mellem præsident Donald Trump og den øverste sundhedsmyndighed i USA er nu endt med, at den amerikanske præsident har bøjet sig for krav om, at sikkerhed kommer før hastighed, når det gælder udvikling af vacciner mod coronavirus.

På Twitter giver Donald Trump klart udtryk for, at det ikke er med hans gode vilje, at han nu må acceptere en række skærpede krav fra landets sundhedsmyndigheder, rettet mod medicinalselskaber med coronavacciner i pipelinen.

Præsidenten mener slet og ret, at han er blevet udsat for, hvad han betegner som »endnu et politisk lejemord«. I sit tweet tagger Donald Trump samtidig den øverste direktør for de amerikanske sundhedsmyndigheder.

Kernen i striden mellem Trump og myndighederne har været, at sundhedsmyndighederne i flere uger har ønsket at stramme kravene for, hvad der skal til for at kunne sende en coronavaccine på gaden til såkaldt nødbrug i USA.

Det har Donald Trump og hans topembedsmænd dog ikke været voldsomt interesserede i at forholde sig til, fordi strammere retningslinjer får den konsekvens, at det stort set vil blive umuligt for den siddende præsident at få en coronavaccine med ind i valgkampen.

Donald Trump har flere gange stillet den amerikanske befolkning i udsigt, at en vaccine ville være klar til brug inden 1. november. Det kommer næppe til at ske nu.

Striden mellem Donald Trump og de amerikanske sundhedsmyndigheder har helt konkret handlet om, at myndighederne vil have, at frivillige forsøgspersoner, der har deltaget i vaccinekliniske forsøg, bliver fulgt i to måneder efter at have modtaget den sidste dosis af den bestemte type medicin, før en tilladelse eller nødgodkendelse skal kunne komme på bordet.

Og det er den anbefaling, som Donald Trump nu modvilligt synes at have accepteret.

De amerikanske sundhedsmyndigheder har netop frigivet en række nye retningslinjer med krav til vaccineudvikling, hvor det fremgår, at data fra et såkaldt fase 3-studie skal inkludere en opfølgning »på mindst to måneder efter afslutning af det fulde vaccinationsregime«, hvilket skal give »tilstrækkelig med informationer til at vurdere en vaccines fordel-risikoprofil«.

Amerikansk gigant har den gule trøje

Når det gælder kampen om at komme først med en coronavaccine i USA, er det lige nu medicinalgiganten Pfizer, der har den gule førertrøje på.

For blot få dage siden skrev den amerikanske medicinalkoncerns topchef, Albert Bourla, i en officiel besked til sine medarbejdere, at selskabet kan indsende vaccinedata til sundhedsmyndighederne i USA allerede i denne måned og forhåbentlig levere »hundrede millioner doser inden årets udgang«.

Det er usædvanligt hurtigt, da det typisk tager flere år at udvikle en vaccine.

Derfor er Berlingske dykket dybt ned i den kliniske protokol for Pfizers afprøvning af coronavaccinen. Det viser sig, at vaccinen muligvis kan blive godkendt til såkaldt nødbrug i USA efter en analyse af data af 32 såkaldte events.

Pfizer indledte i slutningen af juli et såkaldt fase 3-studie med op mod 44.000 forsøgspersoner.

Med de nye og skærpede regler om sikkerhed fra de amerikanske myndigheder er det nu uklart, om Pfizer fortsat forventer at kunne præsentere en endelig konklusion om vaccinens effekt i slutningen af oktober, som selskabet har stillet markedet i udsigt.

Donald Trump har i ugevis sat hele sin lid til Pfizer som det bedste bud på en producent, der hurtigst kan få en vaccine over målstregen i USA.