Trump arbejder på sikkerhedsforbud mod Huawei

Allerede i januar kan der komme præsidentielt forbud mod, at amerikanske virksomheder kan købe teleudstyr hos de kinesiske giganter Huawei og ZTE. Huawei melder samtidig om rekordomsætning i 2018.

Mens Huawei selv forventer en rekordomsætning i 2018, arbejder USAs præsident, Donald Trump, på at forbyde selskabets udstyr helt i USA med henvisning til den nationale sikkerhed. Arkivfoto: Nicolas Asfouri, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: NICOLAS ASFOURI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs præsident, Donald Trump, går klar til at udstede et nationalt sikkerhedsforbud mod, at amerikanske virksomheder bruger teleudstyr fra Kinas to giganter, Huawei og ZTE. Samtidig melder Huawei selv, at selskabet forventer at lande en omsætning i 2018 på 21 procent mere end sidste år trods den orkan, som det har været ude i.

Tre anonyme kilder siger til nyhedsbureauet Reuters, at Donald Trump kort efter nytår planlægger at forbyde Huaweis og ZTEs udstyr som seneste forsøg på at presse dem ud af det amerikanske marked.

Huawei, som er verdens største leverandør af mobiludstyr foran svenske Ericsson og finske Nokia og samtidig tidligere i 2018 overhalede Apple og blev verdens næststørste producent af smartphones, har kun meget lidt forretning i USA som følge af en årelang men endnu ikke beviste mistanke om, at selskabets udstyr kan misbruges af den kinesiske efterretningstjeneste til fjernaflytning – en påstand, som Huawei pure afviser. Dog har mange mindre teleselskaber Huawei-udstyr i deres net, mens de største har mærket regeringens pres for at vælge andre leverandører.

Huawei-udstyr fjernes fra »de blå blink«

Frygten og det amerikanske pres på alle nære allierede betød, at Storbritanniens svar på TDC, British Telecom (BT), juleaftensdag bekræftede, at udstyr produceret af Huawei er blevet fjernet fra kernen af det kommunikationssystem, som er udviklet til »de blå blink« – politi og beredskaber – i landet. Kommunikationssystemet til 2,3 milliarder pund, som skulle være taget i brug sidst i 2019, er allerede forsinket, men BT vil betale for udskiftningen.

Sikkerhedsnettet skal give brugerne prioriteret adgang til mobilselskabet EEs 4G-net. BT har købt EE, der har Huawei som leverandør, og har valgt at skifte Huawei-udstyret ud i de centrale dele af mobilnettet.

Sammenslutningen af mindre, amerikanske teleselskaber anslår, at en udskiftning af alt udstyr fra Huawei og ZTE i deres net vil udløse en ekstraregning på mellem 800 millioner og en milliard dollars.

I Danmark har Huawei siden 2014 stået for alle TDCs net, både mobilnet, fastnet og kabel-TV-net, som er blevet opgraderet til den nyeste teknologi.

Kina afventer konkret ordre

Donald Trumps præsidentordre har ifølge Reuters været undervejs i over otte måneder og kan blive udstedt allerede i januar. Derefter må amerikanske virksomheder ikke købe udstyr fra fremmede telekommunikationsproducenter, som udgør en betydelig, national sikkerhedsrisiko. Hverken Huawei eller ZTE ventes nævnt ved navn, men få vil være i tvivl om, hvem der refereres til, når den endelige tekst foreligger.

Ordren vil blive udstedt med base i loven »International Emergency Economic Powers Act«, som bemyndiger præsidenten til at kunne regulere handelen som svar på en national nødsituation, der truer landet.

Det kinesiske udenrigsministeriums talsmand, Hua Chunying, ønsker ikke for nærværende at kommentere sagen.

»Det er bedst at lade fakta tale for sig selv, når det kommer til sikkerhedsspørgsmål. Nogle lande er, uden noget bevis og ved at henvise til den nationale sikkerhed, i det stille skredet til lovovertrædelser for at politicere og sågar obstruere og begrænse normale teknologiske udvekslingsaktiviteter,« siger Hua Chunying og fremhæver, at det er det modsatte af »åbenhed, fremskridt og rimelighed«.

Det Hvide Hus selv har ikke villet kommentere oplysningerne.

Stifters datter anholdt i Canada

Huawei meldte torsdag ud, at selskabet forventer en omsætning på 109 milliarder dollars (715 mia. kr.) i 2018, en stigning på 21 procent i forhold til sidste år. Huaweis topchef, Guo Ping, siger, at selskabet har sikret sig 26 kontrakter på udstyr til det kommende 5G-supermobilnet – præcis det, som amerikanerne nødig ser kineserne sætte sig på hjemme og ude i verden. Samtidig ventes Huaweis smartphoneproduktion at runde 200 millioner styk.

Det vil være første gang i Huaweis historie, at omsætningen når over de magiske 100 milliarder dollars. Resultatet kommer trods den store skepsis og megen politiske modstand, som Huawei har oplevet gennem navnlig de seneste måneder, og som tog yderligere til, da koncernfinansdirektøren i selskabet, Meng Wanzhou, som er datter af Huaweis stifter og udset til kronprinsesse i den store koncern, blev anholdt under en mellemlanding i Canada. Herfra kræver USA hende udleveret til retsforfølgelse for angiveligt at have overtrådt et amerikansk handelsforbud med Iran.

Meng Wanzhou blev 11. december løsladt mod en kaution på 10 millioner canadiske dollars. Kina har siden tilbageholdt to canadiske statsborgere i det, der ses som et modtræk til den amerikanske anholdelsesordre.