Trods rabathammer fra Trump: Novo hiver milliarder hjem og sætter salgsrekord

Novo Nordisk har vind i sejlene og kan byde på en velsmurt salgsmotor, der kører bedre end nogensinde. I 2019 omsatte den danske diabetesgigant for hele 122 milliarder kroner, hvilket er ti milliarder kroner mere end i det foregående år. Trods kritik og større rabatter på det vigtige amerikanske marked er Novo finansielt set i topform.

Lars Fruergaard Jørgensen kan fremlægge sit tredje årsregnskab som topchef i Novo Nordisk. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Der er fuld fart over feltet for Novos berømmede salgsmaskine.

Trods stigende kritik fra både patienter og læger på selskabets vigtige amerikanske marked går det strygende med at få afsat den danske medicinalkæmpes diabetesprodukter.

Af selskabets årsregnskab fremgår det, at det danske medicinalflagskibs samlede omsætning i 2019 landede på hele 122 milliarder kroner. Det svarer til et gennemsnitligt salg per måned på over ti milliarder kroner.

Novo Nordisk har hentet omkring halvdelen af sin omsætning i USA og har aldrig tidligere solgt for så mange milliarder på et enkelt år. I 2019 landede selskabet en bundlinje på 38,9 milliarder kroner, hvilket er en fremgang på omkring 300 millioner kroner i forhold til året før.

I en kommentar til regnskabet erklærer Novo-topchef Lars Fruergaard Jørgensen sig »meget tilfreds« med resultatet for 2019. Den danske topchef tog over i Novo Nordisk for godt tre år siden og kan glæde sig over, at medicinalselskabets aktie i hans regeringstid har lavet et regulært comeback.

Novo havde i løbet af 2016 mistet næsten 40 procent af sin markedsværdi, da det viste sig, at selskabets ledelse havde været for optimistisk angående udviklingen i USA.

Under Lars Fruergaard Jørgensen er Novo-aktien steget med omkring 60 procent.

Når Novo Nordisk har kunnet få et større comeback efter den barske børsstorm fra 2016, skyldes det i al sin enkelthed, at selskabet er særdeles godt rustet til fremtiden med et særligt molekyle, der kommer til at udgøre rygraden i den danske diabeteskæmpes milliardforretning.

Ifølge en omfattende kortlægning foretaget af Bloomberg Intelligence i 2018 står Novo i en situation, hvor det danske medicinalselskab vil kunne kåres som en form for uofficiel verdensmester, når det gælder væksten i salg af nye lægemidler.

Hos analytikerkorpset er der særligt store forventninger til selskabets nye diabetespille med navnet Rybelsus, som Novo Nordisk i efteråret 2019 i første omgang fik godkendt til det amerikanske diabetesmarked, som alene er på omkring 100 milliarder kroner.

Det er forventningen, at det danske selskab løbende vil få blåstemplet sin pille i andre dele af verden.

Ifølge den internationale investeringsbank J.P. Morgan bør den nye diabetespille fra Novo Nordisk allerede i 2025 trække et salg på mere end 27 milliarder kroner.

Kritik fra USA

I løbet af 20019 kom Novo Nordisk og de andre store insulinproducenter også under stigende pres fra både politikere, læger og patienter, der kritiserede medicinalselskaberne for at tage meget høje listepriser for deres insulin.

I USA er problemet med høje priser på insulin og anden receptpligtig medicin kommet højt på dagsordenen hos politikere fra både Demokraterne og Republikanerne.

Amerikanske toppolitikere kæmper basalt set om at vinde en agenda, som indeholder det potentiale, at millioner i bedste fald kan slippe billigere i mødet med et amerikansk sundhedssystem, der siden 1982 har været verdens dyreste.

Som et svar på kritikken fra USA kom Novo-topchef Lars Fruergaard Jørgensen i september 2019 frem med et budskab om, at det danske selskab fra i år tilbyder pressede amerikanske diabetespatienter forskellige rabatordninger på insulin.

Novo Nordisk blev i 2019 ramt af en større rabathammer fra Donald Trump og USA, som har kostet selskabet omkring to milliarder kroner i tabt omsætning.

Det skyldes helt konkret, at Novo grundet ændret lovgivning blev tvunget til at øge sine rabatter i et patientsegment, der primært består af pensionister, som er underlagt en offentlig amerikansk tilskudsordning.

Novo oplyser i sit årsregnskab, at aktionærerne kan forvente et samlet udbytte for 2019 på godt otte kroner per aktie.