Trods massivt pres fra Trump: Huawei spøger som 5G-leverandør i Storbritannien

Boris Johnsons britiske regering står over for en »afgørende beslutning« om, hvorvidt kinesiske Huawei skal kunne levere et britisk 5G-netværk. Briterne kan ikke umiddelbart øjne den sikkerhedsrisiko, som Det Hvide Hus har travlt med at påpege, og dermed kan USA og Storbritannien være ved at gå hver sin vej.

Mens Donald Trump og den amerikanske regering har travlt med at advare den britiske premierminister, Boris Johnson, om alvorlige sikkerhedsrisici i forbindelse med at lade Huawei levere et lands 5G-netværk, kan den britiske efterretningstjeneste ikke finde alvorlige risici, såfremt Huawei udelukkende leverer antenner og andet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nicholas Kamm & Jack Hill/AFP/Ritzau Scanpix

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har på det seneste været under massivt pres af USAs præsident, Donald Trump, med henblik på at udelukke Huawei som leverandør af Storbritanniens kommende 5G-netværk.

Alligevel ser det ud til, at den omstridte kinesiske telegigant får lov til at levere dele af et kommende britisk 5G-netværk. Dog vil der tilsyneladende komme et loft over, hvor stor en markedsandel Huawei må opnå, skriver Financial Times på baggrund af kilder, der er tæt på den britiske regering.

Den endelige beslutning skal træffes af Storbritanniens nationale sikkerhedsråd tirsdag, og den britiske regering understreger, at beslutningen endnu ikke er taget. Den erkender dog, at ministrenes valgmuligheder er begrænsede.

En amerikansk bøn

Søndag aften dansk tid sendte den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, et klart budskab over Atlanten, idet han tweetede, at Storbritannien »står over for en afgørende beslutning«, og at »kun nationer, der kan beskytte deres data, er suveræne«. Det skete med henvisning til det konservative medlem af det britiske parlament Tom Tugendhat.

Medlemmer af den amerikanske regering og præsident Trump har gentagne gange påstået, at Huawei udgør en sikkerhedsrisiko, og at dette kan true delingen af efterretninger mellem USA og Storbritannien.

Mangel på sikkerhedsrisiko

Direktøren for den britiske efterretningstjeneste MI5, sir Andrew Parker, har i sin rådgivning af ministre på området forklaret, at sikkerhedsrisici kan håndteres, så længe Huaweis rolle bliver begrænset til ikkeessentielle dele af 5G-netværket.

I praksis vil dette sige, at Huawei kan få lov til at levere dele som antenner, der bliver anset som mindre sårbare end de servere og computersystemer, som opbevarer og behandler telekunders information.

»Forestil dig, at vi beslutter os for at smide Huawei ud på baggrund af sikkerhed, mens vores egne sikkerhedseksperter oplyser, at der ikke er et problem. Hvordan ville det se ud, hvis man efterfølgende foretog en juridisk vurdering?« siger en britisk embedsmand til Financial Times.

Hvis det tirsdag viser sig, at Boris Johnsons regering lader Huawei levere dele af et britisk 5G-netværk, vil det umiddelbart ligne en fejlslagen lobbyindsats fra Washington.