To nye møgsager rammer Facebook

Selv om Facebook spærrede for det, har udviklere stadig haft adgang til brugernes data. Californien skruer nu bissen på for at få afklaret, om Facebook har overtrådt loven.

Facebook er plaget af sager, hvor brugernes personlige oplysninger er blevet indsamlet eller lækket til andre. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu to møgsager rammer det børsnoterede sociale netværk Facebook.

Omkring 100 appudviklere kan have haft adgang til personlige data, som de slet ikke skulle have, og samtidig har den amerikanske delstat Californien meldt ud, at den gennem 18 måneder har efterforsket Facebooks beskyttelse af privatlivets fred og nu beskylder selskabet for at modarbejde undersøgelserne.

Facebook er allerede i søgelyset hos 47 amerikanske delstater, som er bekymrede for, hvordan Facebook og andre af de store teknologigiganter har sat konkurrencen ud af spil, har udsat brugernes personlige data for mulige datatyverier og har presset annoncepriserne op.

Stadig adgang til data trods lukning

Facebooks direktør for partnerskaber, Konstantinos Papamiltiadis, afslørede selv i et blogindlæg, at navne og profilbilleder på Facebook-brugere, der er kobler på funktionen Grupper, har kunnet hentes af appudviklere.

Indtil april 2018 kunne gruppeadministratorer give en app og dermed appens udviklere adgang til gruppen. Den mulighed begrænsede Facebook så, således at kun gruppens navn, antallet af medlemmer af gruppen og indholdet af de beskeder, som blev lagt i gruppen, kunne ses af appudviklerne, medmindre brugerne selv valgte at dele deres navn og profilbillede.

Men spærringen har ikke fungeret 100 procent. Ifølge Facebook har omkring 100 udviklere fortsat haft adgang til alle oplysningerne, og mindst 11 udviklere har brugt denne adgang, som de altså ikke var berettiget til at have, de seneste to måneder.

Facebook har nu bedt udviklerne om at slette de data, som de uretmæssigt har hentet, og man lover at følge op på, at det faktisk er sket.

Betalte milliardbøde i juli

Facebook accepterede i juli i år i USA en bøde på fem milliarder dollars for at have forårsaget misbrug af 87 millioner Facebook-brugeres – heriblandt 41.000 danskeres – personlige data. Det skete, da det nu lukkede, politiske konsulentfirma Cambridge Analytica i Storbritannien hentede data fra ikke blot folk, der selv valgte at deltage i en rundspørge men også hele deres Facebook-vennekreds. Blandt kunderne, der købte de indsamlede data, var Donald Trumps præsidentkampagne i 2016.

Indsamlingen skete uden brugernes tilladelse. Den var i strid med Facebooks egne regler. Facebook vidste, at den fandt sted, men gjorde ikke noget for at standse den.

Det britiske datatilsyn måtte nøjes med at udskrive en bøde på 4,3 millioner kroner for lækagen, fordi den fandt sted, før EU strammede privatlivsbeskyttelsen. Ellers kunne Facebook være blevet idømt en bøde på op til fire procent af sin globale årsomsætning. Sådan en bøde ville ud fra 2017-regnskaberne have været på 19,6 milliarder kroner.

Californiens statsanklager, Xavier Becerra, er stærkt utilfreds med, at Facebook modarbejder delstatens undersøgelse, og skruer nu bissen på. Arkivfoto: Justin Sullivan, Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN.

Californien skruer bissen på

Californiens undersøgelse tager også udgangspunkt i Cambridge Analytica-skandalen men er ifølge retsdokumenterne, som nu er kommet frem, »udvidet over tid til en undersøgelse af, om Facebook har overtrådt californisk lovgivning ved bl.a. at bedrage brugerne og ignorere sine egne politikker ved at give tredjeparter bred adgang til brugernes data«.

Den californiske statsanklager, Xavier Becerra, har ifølge nyhedsbureauet Reuters bedt Facebook om at få udleveret oplysninger om udviklere og trejdeparters adgang til data samt om ændringer i privatlivsindstillingerne på Facebook. Becerra tager nu skrappere midler i brug efter at have kaldt Facebooks svar for »åbenlyst utilstrækkelige«.

Blandt andet har Facebook ikke gennemgået topchef Mark Zuckerberg og næstkommanderende Sheryl Sandbergs e-mails for dokumenter, som kan bruges i undersøgelsen.

Politiske indgreb truer

Skandalerne, som har ramt teknologigiganterne, har rejst et kraftigt politisk fokus på dem og deres massive indsamling af oplysninger om brugerne, i Facebooks tilfælde også om ikke-brugere.

Truslerne om politiske indgreb har tvunget dem til at foretage adskillige opstramninger på datasikkerheden og gennemsigtigheden i, hvilke oplysninger der samles ind, hvad de bruges til, og hvem de deles med. Det har dog ikke tilfredsstillet kritikerne, der for hver ny afsløring går endnu hårdere til værks.

Facebook havde i juli-september i år 1,63 milliarder daglige, aktive brugere, heraf de 288 millioner i Europa.