Nye muligheder for at begrænse Googles dataindsamling

Google Maps kan bruges uden at gemme søgninger, YouTube kan automatisk slette historikken, og taleoptagelser i Google Assistent kan slettes ved at bruge stemmen.

Nye tiltag skal begrænse Googles dataindsamling og dermed øge beskyttelsen af privatlivets fred. Foto: Google Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetgiganten Google gør det nu muligt at bruge korttjenesten Google Maps, uden at Google gemmer oplysningerne, som et af tre nye tiltag, der skal begrænse den massive indsamling af data, som finder sted, og give brugerne større kontrol over, hvad der gemmes om dem.

Teknologigiganterne med særlig vægt på Facebook og Google har været i vælten gennem længere tid efter flere afsløringer af, hvordan der samles personlige data ind om brugerne, og hvordan disse i flere tilfælde er blevet delt med udenforstående eller direkte blevet hacket.

Det folkelige og politiske pres har fået giganterne til at se på tiltag, som kan forbedre deres omdømme, og som samtidig kan skære ned på mængden af oplysninger, der samles ind, selv om både Facebook og Google direkte lever af denne meget vigtige viden. Giganterne frygter politiske indgreb, som dikterer omfanget af, hvad de skal gøre.

Inkognito i Google Maps

I Google Maps kan man nu trykke på en inkognitoknap. Herefter lover Google, at ens destinationer ikke bliver gemt på Google-kontoen, som det ellers sker, og efterfølgende bruges til at tilpasse både Maps og andre Google-tjenester.

Hvis man er logget på sin Google-konto og bruger Maps, kan man i søgefeltet klikke på sin bruger og vælge inkognitomode. Det er samme funktion, som tidligere i år blev indført på Googles videotjeneste YouTube.

Man kan selv i mange tilfælde slå fra, hvad man generelt ikke ønsker, at Google samler sammen, ved at bruge fem-ti minutter på at gennemgå privatlivsindstillingerne for sin Google-konto. Man kan også vælge at bruge helt andre korttjenester som Microsofts Bing Map, Apple Map eller wego.here.com.

Slet automatisk på YouTube

På YouTube vil man nu også kunne vælge, at historikken automatisk løbende slettes efter enten tre eller 18 måneder. Denne funktion, »Automatisk sletning«, blev indført i maj i år. Hidtil har man kunnet vælge at slå indsamlingen af data helt fra. Nu kan man vælge, at Google gerne må gemme og bruge oplysningerne i tre eller 18 måneder. Google håber dermed, at mange, der i dag har slået dataindsamlingen helt fra, vil lade sig friste af den nye funktion og bevare deres data i mindst tre måneder, eftersom Google lever af sin viden om brugerne og deres adfærd.

De indsamlede oplysninger bruges af Google til at kunne sælge mere målrettede annoncer og til at tilpasse Googles tjenester på baggrund af den viden, som Google har om hver bruger, i håbet om, at man føler sig bedre betjent.

Slet optagelser i Google Assistent

I løbet af november vil danske brugere af Googles talegenkendelsessoftware, Assistent, kunne slette alle de optagelser, som foretages, når man taler til sit udstyr, ved at sige f.eks. »Hey Google, slet alt, hvad jeg har sagt den seneste uge«. Man kan også blot bede om at få slettet den seneste optagelse.

Beder man om at få slettet optagelser for mere end en uge tilbage, føres man til indstillingerne for Google-kontoen, hvor man kan slette det hele.

Optagelserne, som sendes til Googles servere for at blive »oversat« for computerne og mobiltelefonerne, er omstridte. I sommer blev det afsløret, at optagelser fra både Apples Siri og Googles Assistent er blevet sendt til gennemlytning og udskrivning hos eksterne firmaer. Optagelserne, som er anonymiseret, har ikke kun været af de talekommandoer, som man giver for at bruge softwaren, men også af folk, der dyrker sex, og der har jævnligt været optaget fortrolige oplysninger og – ifølge det britiske dagblad The Guardian – sågar narkohandler. Den belgiske radio-/TV-station VRT kunne på baggrund af gennemlytning af optagelserne fra Google Assistent i et eksternt firma finde frem til folk ud fra, hvad der var blevet nævnt.

Også brug af Amazons Alexa og Microsofts Cortana betyder, at det, man siger, optages, og en lydfil sendes til en central server.

Check sikkerheden i kodeordet

Googles fjerde tiltag til at forbedre beskyttelsen af privatlivets fred er, at man nu kan afprøve, om kodeordet til ens Google-konto er sikkert nok – altså ikke let kan gættes og dermed misbruges af f.eks. hackere. Det sker gennem et kodeordscheck i indstillingerne. Her kan man også fjerne tilladelsen til, at gammelt udstyr og ubrugte apps stadig har adgang til kontoen.