To af landets rigeste familier tager igen aktiemagten i dansk klenodie

Efter halvandet år sætter de gamle Widex-familier Tøpholm og Westermann sig nu på aktiemajoriteten i milliardfusionen WS Audiology.

Næstformand i WS-Audiology-bestyrelsen Jan Tøpholm har udtalt sig et par gange i forbindelse med fusionen mellem Widex og Sivantos, men ejerfamilierne Tøpholm og Westermann gør ellers ikke meget væsen af sig i pressen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De stenrige danske familier Tøpholm og Westermann lægger an til at overtage aktiemajoriteten i høreapparatgiganten WS Audiology, der udgør den godt halvandet år gamle milliardfusion mellem danske Widex og Singapore-baserede Sivantos.

Det oplyser WS Audiology med hovedkvarter i Lynge nord for København i en meddelelse.

Siden den storstilede fusion har kapitalfonden EQT – der før ejede Sivantos – siddet på 53 procent af aktierne i det nye selskab, mens Widex-familierne – der før ejede Widex – har siddet på 47 procent via T&W Medical.

Det skifter nu, da T&W Medical køber fire procent af aktierne i selskabet fra EQT. Fordelingen fremover bliver altså 51 procent aktier hos T&W Medical og 49 procent hos EQT.

Det er dog ingen hemmelighed, at EQT på et tidspunkt skal forlade ejerkredsen, mens familierne har i sinde at forblive langsigtede aktionærer. Spørgsmålet er bare hvordan og hvornår. Derfor har T&W Medical også siden fusionen haft en option på at erhverve aktier nok til at overtage aktiemajoriteten, som de nu gør brug af.

»Vi er meget glade for udviklingen af WS Audiology siden stiftelsen samt det tætte samarbejde med EQT som medejere siden da,« udtaler administrerende direktør i T&W Medical Lars Nørgaard i en skriftlig kommentar.

»Vi styrker nu familiernes langsigtede ejerskab af WS Audiology som aftalt i forbindelse med fusionen i maj 2018 og ser frem til at fortsætte samarbejdet med EQT på uændrede vilkår,« fortsætter Lars Nørgaard.

Med uændrede vilkår henviser direktøren til, at de to WS Audiology-ejere i EQT og T&W Medical bestemmer lige meget i bestyrelsen, selvom de ikke ejer præcis lige mange aktier.

Berlingskes liste over de 100 rigeste i Danmark i 2020 ligger Tøpholm- og Westermann-familierne nummer syv og otte med en anslået samlet formue på i alt 33,6 milliarder kroner.

Jan Tøpholm, der er næstformand i WS Audiology-bestyrelsen, har udtalt sig et par gange i forbindelse med fusionen, men ellers gør ejerfamilierne ikke meget væsen af sig i offentligheden. De har heller ikke ønsket at stille op til interview til denne artikel.

Intet nyt om EQT-exit

En mulighed på længere sigt er en børsnotering, hvor EQT sælger sine aktier, mens de danske ejerfamilier beholder aktiemajoriteten.

Det fortælles der dog ikke noget om i dagens udmelding, hvor EQT-partner Kasper Knokgaard udtaler:

»Vi har solgt en portion af vores aktier fra vores oprindelige Sivantos-investering i 2015 som planlagt og aftalt i forbindelse med fusionen. Vi forbliver fuldt ud engagerede i at understøtte WS Audiologys fortsatte udvikling og ambitioner.«

Den endelige aktieoverdragelse af de fire procent aktier skal godkendes af relevante myndigheder.

Tror på noget ekstraordinært

Berlingske bragte for knap en måned siden et længere interview med topchefen for WS Audiology, franskmanden Eric Bernard.

Interviewet handlede blandt andet om balancegangen i at få to diametralt forskellige ejerformer til at arbejde sammen. På den ene skulder de langsigtede danske familier med over 60 år i branchen. På den anden en kapitalfond, der skal skabe størst mulig profit på få år.

»De forskellige kulturer kan blive set som en udfordring. Det kan de. Men hvad der ser udfordrende ud her, kan vendes til noget ekstraordinært. Vi har det bedste fra begge verdener, og så længe du har fundamentalt fornuftige, rimelige og respektfulde ejere, skal det i stedet ses som et værdifuldt aktiv. Også selvom horisonten på ejerskabet er forskellig,« sagde Eric Bernard i interviewet.

»Forestil dig et selskab, der har familieværdierne, kerer sig om mennesker og har et langsigtet perspektiv på virksomheden og branchen. Koblet sammen med hastigheden, agiliteten og aggressiviteten på kort og mellemlang sigt fra en kapitalfond. Hvis vi kan få det til at spille, kan vi bygge noget ekstraordinært,« fortsatte topchefen.