Tilsyn bestormet om omstridt Ørsted-salg: Vi er nødt til at kun at sætte én time af

På et møde ville Ørsted drøfte fremtiden for elnetselskabet Radius med tilsyn, der skal kontrollere en ny ejer. Bejlerne står i kø hos tilsyn, der har måttet begrænse tiden, det bruger på møder med potentielle købere.

Ørsted oplever stor interesse for at sælge forretningsbenet Radius, der har en million elkunder på Sjælland. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Kampen for at få fingre i det danske elnetselskab Radius spidser til, og nu viser det sig, at flere mulige købere og Ørsted selv har mødtes med det tilsyn, der står for at kontrollere, om en ny ejer spiller efter reglerne.

Det fremgår af dokumenter, som Berlingske Business har fået aktindsigt i, og oplysninger fra Forsyningstilsynet.

Tilbage i juni annoncerede det statsejede Ørsted, at Radius med sin én million sjællandske elkunder skulle sælges til anden side. Interessen for at købe selskabet har været stor, men flere politikere har våndet sig over et salg, blandt andet af frygt for at det kan komme på udenlandske hænder eller blive malket af en ny privat ejer.

Det er Forsyningstilsynet, der skal sørge for, at en ny ejer holder sig inden for rammerne af, hvad man må tjene på elnetselskabet. Reguleringen sætter kort fortalt et loft over, hvor god en forretning et elnetselskab er, fordi det sætter en ramme for indtægterne.

Netop den regulering var Ørsteds rådgivere interesseret i på et møde 22. august, fremgår det af dokumenter og e-mail fra Forsyningstilsynet.

Til stede på mødet var EY London med direktør Anthony Legg, Radius' formand, Knud Pedersen, og Forsyningstilsynets direktør, Carsten Smidt.

»EY London var interesseret i Forsyningstilsynets generelle syn på den økonomiske regulering af elnetvirksomheder i dag, og Forsyningstilsynets syn på sektorens fremadrettede udvikling på lang sigt,« fremgår det af et mødenotat.

Flere end ti mulige købere har også holdt møder med tilsynet, fortæller direktør i Forsyningstilsynet Carsten Smidt til Berlingske. Han fastslår, at tilsynet ikke føler sig presset ved at mødes med mulige købere og Ørsted. Tidsmæssigt har det dog været en udfordring, lyder det fra Carsten Smidt.

»Vi er blevet nødt til kun at sætte én time af til hver af de interesserede købere, for ellers ville det blive for meget. Der har været en meget stor interesse for at mødes,« siger han og forklarer:

»Vi har holdt møder med over ti interesserede. Det er noget, vi har brugt en del tid på,« siger han og understreger, at alle er blevet behandlet ens.

»Vi har haft en hel del møder med Ørsted og selvfølgelig også potentielle købere til Radius. Lige præcis det specifikke møde var, fordi EY er rådgivere for Radius i forbindelse med salget og havde nogle ønsker og spørgsmål til, hvordan vi håndterer den nuværende og fremtidige regulering af området,« siger Carsten Smidt.

Reguleringen ventes at kunne få en afgørende betydning for prisen på Radius, der spiller en central rolle i Ørsteds økonomi. Handlen ventes at kunne indbringe et tocifret milliardbeløb, og dermed vil man kunne lægge et stort beløb i kassen til Henrik Poulsens investeringsplan, hvor der skal bruges 200 milliarder kroner frem mod 2025.

Ørsted har ikke ønsket at kommentere interessen for købet over for Berlingske Business, men onsdag gentog topchefen, at der var en god interesse for at købe Radius. Men alt imens interessen er til at føle på, har den politiske velvilje over for et salg været vigende. Både DF, SF og Enhedslisten vil ikke have en udenlandsk kapitalfond som ejer. Det er dog usikkert, om politikerne i sidste ende vil kunne forhindre det. Samtidig har eksperter i Berlingske sået tvivl om muligheden for at kontrollere en ny ejer af selskabet.

Finansminister Kristian Jensen (V) har dog gjort det klart over for Ørsted, at der skal findes en ansvarlig ejer.

»Jeg har stor tillid til både direktion og bestyrelse i Ørsted. Jeg er ret sikker på, at de har en meget fintfølende politisk fornemmelse for, hvad der i givet fald vil være problematisk af salg,« sagde han til Børsen mandag

Tidligere har der dog været givet videre rammer. Tilbage i juni lød det, at regeringen ikke kunne bestemme i et svar til Finansudvalget,

»Regeringen hverken kan eller vil dog arbejde for, at bestemte købertyper forfordeles i en salgsproces eller ved et evt. salg,« var beskeden dengang fra finansministeren.

Berlingske har bedt ministeren uddybe forskellen, men har ikke fået svar.

På kapitalmarkedsdagen i Ørsted slog Henrik Poulsen imidlertid igen fast, at man vil finde en god og ansvarlig ejer til Radius. Det er dog endnu uvist, om der er bestemte købere, der endegyldigt er helt ude af spillet om elnetselskabet.

Carsten Smidt, direktør i Forsyningstilsynet

»Vi er blevet nødt til kun at sætte en time af til hver af de interesserede købere, for ellers ville det blive for meget. Der har været en meget stor interesse for at mødes.«