Uro ulmer under Ørsteds danske milliardsalg

Sagen om salget af Ørsteds danske elforretning truer for alvor med at rykke ind på Christiansborg, samtidig med at et større slagsmål om et centralt nøgletal for elselskaberne spøger blandt mulige købere.

Ørsted gør klar til at sælge lukrativt forretningsben, men flere forhindringer venter forude. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Et større slagsmål om et helt særligt tal for, hvor meget energiselskaber kan pålægges at spare, og en ulmende politisk utilfredshed er blandt de ingredienser, der på det seneste er blevet tilsat Ørsteds bebudede salg af elselskabet Radius, der tæller en million sjællandske elkunder.

Forrige mandag skulle mulige købere fortælle, om de var interesserede, og en række kandidater er på banen i bestræbelserne på at gafle det lukrative forretningsben, der ganske vist har et loft over indtægterne, men til gengæld er en relativ sikker hest at kaste penge efter. Det skyldes, at elnettet er et monopol uden reel konkurrence fra andre aktører.

Blandt de interesserede i forretningen har både infrastrukturfonde, pensionskasser og andre energiselskaber været nævnt. Men flere forhindringer lurer for mulige købere i det, der kan ende som en af de største elhandler i Europa med et potentielt prisskilt på et tocifret milliardbeløb.

Elselskaber er vrede

I slutningen af oktober sendte Forsyningstilsynet således en længere høring ud om de såkaldte effektiviseringspotentialer. Tirsdag blev høringen afsluttet, og der er mildest talt vrede blandt elselskaberne over det materiale, der er kommet på bordet.

Helt centralt står et dokument, der afslører nogle eksempler på, hvor meget de forskellige elselskaber ifølge tilsynet potentielt kan spare. Der er stadig tale om høring, og resultatet ligger ikke fast, men det vækker alligevel opsigt.

Radius, som Ørsted satte til salg tilbage i juni, har et potentiale på 34,4 procent, hvilket angiveligt har fået flere potentielle købere i salgsprocessen til at løfte øjenbrynene.

Ifølge analytiker i Sydbank Morten Imsgard kan tallene godt lægge en sten i skoene på Ørsteds salgsproces.

»Det kan give noget uro blandt de mulige købere, fordi reguleringen har en stor betydning for, hvilken forretning de kommer til at erhverve sig. Det er ikke hensigtsmæssigt med den tvivl, når man skal sætte sig ned om bordet og blive enige om en pris. Timingen er ikke så god,« siger Morten Imsgard.

Potentialerne angiver, hvor mange procent netvirksomheden skal nedsætte sine totalomkostninger for at blive økonomisk effektiv. Det vil dermed få betydning for, hvilken økonomi der kommer til at være i selskabet fremadrettet.

Øvelsen med at granske mulige effektiviseringer sker på årlig basis, men i år på baggrund af en ny model, og resultatet får hårde ord med på vejen fra brancheorganisationen Dansk Energi og direktør Lars Aagaard. Ifølge ham betyder modellen nemlig, at Bornholms elfirma, El-Net Øst A/S, som eksempel stort set vil skulle drives uden medarbejdere. Der er således et årligt effektiviseringspotentiale på knap 51 procent i elfirmaet.

»Helt hen i vejret«

»Det er en skandale, at vi har et Forsyningstilsyn, der laver en model, der spytter nogle resultater ud i, der er helt hen i vejret,« siger Lars Aagaard.

Det er ingen logik i modellen, mener energidirektøren, der foreslår, at der tages en pause, hvor man laver en midlertidig model, indtil Forsyningstilsynet har »fået styr på det«.

Elselskabernes effektiviseringspotentiale bliver nøje overvåget af Forsyningstilsynet for at sikre, at der ikke tages for høje priser. Derfor udarbejder man årligt en målestok, der fastsætter, hvor meget energiselskaberne kan spare.

Lars Aagaard vil ikke forholde sig til betydningen for salget af Radius. Han konstaterer imidlertid, at det ikke kun er elselskaberne, der er nervøse. Et større dansk pengeinstitut har ytret bekymring for, hvad modellen kommer til at få af finansielle konsekvenser for elselskaberne, forklarer energidirektøren.

Ørsted har ingen kommentarer til modellen og henviser til Dansk Energi. Men høringsprocessen bliver fulgt nøje af flere aktører.

Kilder med kendskab til salgsprocessen fortæller til Berlingske, at netop uro om reguleringen af elnettet kan skabe tvivl om forretningspotentialet og dermed få betydning for mulige køberes smag for Radius. Omvendt peger andre på, at man ved at kende tallet i det mindste har en vished for, hvilke scenarier der kan komme på tale.

Tilsyn afviser

I Forsyningstilsynet afviser direktør Carsten Smidt kritikken fra Dansk Energi. Han kalder det et »besynderligt ordvalg«, når Dansk Energi kalder høringen for en skandale.

»Vi har sagt meget tydeligt, at der er tale om en høring, og at de eksempler på, hvor der kan effektiviseres, ikke er de samme som dem, vi endeligt vil komme frem til,« siger han og peger på, at en central post som særlige omkostninger ikke er medtaget.

»Nu vil vi lytte til de input, der kommer fra branchen, og så er det jo helt sikkert, at vi vil overveje, hvad det får af betydning, når vi skal træffe den endelige afgørelse senere,« siger Carsten Smidt.

Han ønsker ikke at forholde sig til de mulige konsekvenser for salget af Radius. Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) vil afvente høringsprocessen og slår fast, at han har tillid til tilsynet.

Samråd i Finansudvalget

Alt imens bekymrer flere politikere sig om tanken om et salg, der potentielt kan sende Ørsted på udenlandske hænder. Torsdag er der samråd i sagen i Folketingets Finansudvalg, hvor ministeren skal svare på, hvem der kan ende med at købe Radius i sidste ende. Det er Enhedslistens erhvervsordfører, Pelle Dragsted, der har indkaldt, fordi han mener, der er behov for at klarlægge, hvilke købere der kan komme til fadet.

Han mener, at sagen har en helt afgørende betydning for Danmarks forsyningssikkerhed.

»Vi er stærkt bekymrede over salget, der betyder, at staten afgiver kontrol med central infrastruktur. Det er afgørende for elkunderne, hvem der bliver ejere, og derfor bør der være en åben debat i stedet for en proces bag lukkede døre,« siger Pelle Dragsted og understreger, at partiet vil strække sig langt for at undgå en udenlandsk køber.

»Vi overvejer stærkt at tage spørgsmålet ned i folketingssalen. Nu tager vi i første omgang sagen i samråd, men næste skridt kunne være at komme med et beslutningsforslag i salen, der vil kunne pålægge regeringen at sikre et fortsat statsligt ejerskab eller komme med nogle klare kriterier for, hvem der kan købe,« siger ordføreren.

Tidligere har Ørsted-topchef Henrik Poulsen slået fast, at der skal findes en ansvarlig ejer. Hverken han eller Finansministeriet har dog på forhånd villet afskrive bestemte kandidater.