Tidligere dansk banktopchef indkaldes til afhøring

Birgitte Bonnesen, som for et år siden fratrådte topjobbet i Swedbank, skal afhøres om sin rolle i stor bedragerisag.

Danske Birgitte Bonnesen, som i tre år var topchef for den svenske storbank Swedbank, er indkaldt til afhøring i april om hvidvaskskandalen i bankens estiske afdeling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Janerik Henriksson/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere danske topchef for den svenske storbank Swedbank, Birgitte Bonnesen, bliver nu indkaldt til politiafhøring hos det svenske bagmandspoliti.

Ekobrottsmyndigheten er i færd med efterforskningen af sagen om mulig hvidvaskning i bankens estiske afdeling, og her er Birgitte Bonnesen hovedpersonen i den omfattende undersøgelse af groft bedrageri og deling af insiderviden.

Advokat bekræfter indkaldelse

Det handler om, at bankens ledelse med topchefen i spidsen skal have mørkelagt for offentligheden og aktiemarkedet, hvad den vidste om den mistænkelige pengehvidvask, inden Sveriges Televisions dybdeborende, journalistiske program, »Uppdrag granskning«, afslørede forholdene.

»Ja, jeg kan bekræfte, at hun er indkaldt til politiafhøring, og at det vil finde sted i begyndelsen af april,« siger Per E. Samuelson, som er Birgitte Bonnesens advokat, til Svenska Dagbladet. Per E. Samuelson afviser de mistanker om lovovertrædelser, som er rettet mod hans klient.

Hvidvasksagen kostede Birgitte Bonnesen topjobbet i forbindelse med bankens årsmøde i 2019.

Hun sad i spidsen for Swedbank i tre år og har i flere interview sagt, at banken havde alt under kontrol, og at der ikke var skeletter i skabet.

Nye afsløringer involverer russisk minister

»​Uppdrag granskning« afslørede imidlertid i november, at en ansat i Swedbanks filial i Estland havde ladet den tidligere russiske minister og milliardær Mikhail Abyzov sluse omkring seks milliarder svenske kroner gennem banken til skatteparadiser, uden at de ansatte reagerede. Abyzov var fra 2012 til 2018 minister med ansvar for åbenhed og gennemsigtighed.

Forud for sidste års generalforsamling gennemførte Ekobrottsmyndigheten en razzia af bankens lokaler i Stockholm, og en intern undersøgelse fra Swedbank viste, at 135 mia. euro blev ført gennem den estiske afdeling.

Som en del af Birgitte Bonnesens fratrædelse fik hun 75 procent af sin månedsløn i et år samt et fratrædelsestillæg. Ifølge det svenske Dagens Juridik, som har set Swedbanks regnskab nærmere efter, har den tidligere topchef i alt fået 30,7 millioner svenske kroner, heraf de 3,7 millioner kroner som løn.

I den nye årsrapport fra Swedbank, som skal behandles på årsmødet i Stockholm 26. marts, anbefaler bankens revisorer, at Birgitte Bonnesen ikke får ansvarsfrihed for 2019. Det sker med henvisning til, hvad der kan dukke op under efterforskningen.