Tesla-taxier skal indtage Københavns gader: »Vi har en rimelig aggressiv ekspansionsplan«

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Det nye selskab Viggo vil forsøge at indtage København med Tesla-taxier.  Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto: Viggo
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen

Velkommen til en ny dag i denne lidt amputerede uge. Vi skal forbi nyt forkromet taxiprojekt og en meget stor kinesisk børsnotering, men vi begynder i Danmark med blikket rettet mod den ældste del af den danske arbejdsstyrke.

1
»En solstrålehistorie midt i al diskussionen om elendighed«

De danske seniorer har for alvor fået travlt på arbejdsmarkedet.

I tal fra EUs store statistikbank Eurostat kan man se, at beskæftigelsesgraden for danskere mellem 65 år og 69 år er steget fra 11,7 pct. i 2008 til 19,1 pct. i 2018. Beskæftigelsesgraden måler, hvor stor en andel af befolkningen i den givne alder der er i job.

I EU er det kun Tyskland, Estland og Litauen, der har haft en større stigning i arbejdsiveren hos seniorerne end i Danmark. Det skriver Berlingske.

Det glæder de tre store lønmodtagerorganisationer, Lederne, DJØF og Ingeniørforeningen i Danmark (IDA), der mener, at kun ved at få de raske seniorer til at blive længere på arbejdsmarkedet kan Danmark få råd til at betale for, at de nedslidte kan gå tidligere på pension.

»Det her er en solstrålehistorie midt i al diskussionen om elendighed. I valgkampen er der alt for meget fokus på at få så mange som muligt ud af arbejdsmarkedet. Det her viser, at seniorerne gerne vil arbejde. Det er netop, fordi seniorerne gerne vil blive på arbejdsmarkedet, at vi får råd til at have ordningerne til dem, der er nedslidte,« siger direktør i Lederne, Henrik Bach Mortensen.

Han mener, at der er ved at være skabt en ny kultur på arbejdsmarkedet. Læs mere her.

2
Nye taxier drøner mod København

En dansker står i spidsen for et nyt taxiselskab under navnet Viggo, der ønsker at erobre de københavnske gader.

Det skriver dagbladet Børsen.

»Vi har en rimelig aggressiv ekspansionsplan,« siger Peter Bardenfleth-Hansen, der er i dag er udviklingsdirektør i Tesla.

Han går ind i Viggo som privatperson og bliver bestyrelsesformand for det nye selskab.

Planen er, at Viggo i år vil sende mellem 50 og 75 vogne på gaden i København. Inden udgangen af 2020 regner selskabet med, at antallet er steget til 200-300 biler i hovedstaden. Senere vil Viggo rulle mod de større danske byer og resten af Norden.

Ifølge Peter Bardenfleth-Hansen er Viggo en light-version af den amerikanske kørselstjeneste Uber, men modsat Uber ønsker Viggo ikke at udfordre de danske regler på markedet. Taxiloven vil blive overholdt, lyder det fra Peter Bardenfleth-Hansen.

Palle Christensen, bestyrelsesformand og vognmand i Taxa 4x35, vurderer dog, at Viggo får vanskeligt ved at vokse i det ønskede tempo.

»Jeg tror ikke, det er så nemt, som de tror. Det er dyrt at gå ind og skaffe kørsel til så mange vogne, fordi de skal flytte eksisterende markedsandele. Og de skal leve op til den samme lovgivning som os andre,« siger han til Børsen.

Palle Christensen vurderer, at Viggo maksimalt kan skrabe 30-40 taxilicenser sammen i år – hvis de er heldige. Læs mere her.

3
Alibaba vil rejse 20 mia dollar i frisk kapital

Kinesiske Alibaba, der driver landets største e-handelsplatform, overvejer at rejse 20 mia. dollar i frisk kapital ved at gennemføre en sekundær notering af aktien, som allerede handles på New York Stock Exchange. Det erfarer Bloomberg News ifølge Ritzau Finans.

Tankerne går på en notering i Hongkong, og det vil bringe Alibaba, der er Kinas største selskab og det kinesiske svar på amerikanske Amazon, tættere på de hjemlige investorer, som altså stadig skal til USA for at købe aktien. Måske en gang i andet halvår af 2019.

Alibaba debuterede oprindeligt på børsen i 2014, da selskabet solgte aktier for 25 mia. dollar, hvilket fortsat er det største aktiesalg i historien.

Det bør investorerne holde øje med

Andreas Østerheden, seniorstrateg hos Nordea, peger i dag på tre ting, som han mener, investorer skal holde øje med.

  • Efter en dag med lidt at se til på den politiske front i Europa vil der i dag være flere nøgletal at holde øje med. Starter vi igen i Europa, vil vi få temperaturen hos privatforbrugeren med forbrugertilliden for vigtige økonomier som Tyskland og Frankrig, sammen med pengemængdevæksten (m3) for Euroområdet.
  • Vender vi blikket mod USA, vil vi også her få forbrugertilliden for maj sammen med den regionale Dallas Fed-fremstillingsundersøgelse. Derudover vil det være muligt at måle temperaturen på boligmarkedet ved FHFA-husprisindeks og CaseShiller-husprisindeks. Det er endnu ikke entydigt i flere af boligmarkedsindikatorerne, at de lavere renter har vendt udviklingen i boligmarkedet, som sidste år tog en puster som følge af højere realkreditrenter. Indikatorer for fx hussalget ser ud til at reagere bedre på årets lavere renter med stigende salg til følge.
  • Sidst men ikke mindst vil en række EU-ledere mødes i Bruxelles for at diskutere potentielle toppositioner i Europakommissionen, ECB og Det Europæiske Råd. Mange vigtige positioner skifter rundt i år, hvorfor markedsdeltagerne vil følge eventuelle nyheder i den kommende tid. Der er endnu en række kandidater til f.eks. posten som næste centralbankchef, når Mario Draghi går af senere på året. Dog forventer vi ikke, at det radikalt ændrer på retningen for ECB og pengepolitikken i eurozonen.

Markederne lige nu:

Investorerne på de asiatiske aktiemarkeder indtager en positiv holding tirsdag morgen, men omsætningen er afdæmpet i mangel af større markedsnyheder om handelsforhandlingerne under præsident Donald Trumps officielle besøg i Japan.

Nikkei 225 +0,4
Topix +0,3
Hongkongs Hang Seng +0,5
China Shanghai Composite +0,9
China CSI 300 +1,0
Taiwan Taiex 0,0
Sydkoreas Kospi +0,2
Indiens BSE Sensex +0,1
Singapores STI -0,2
Sydney ASX 200 +0,5