Telias skæbne i Danmark ligger i »Stor-Johans« hænder

Den svensk-finske telegigants topchef begyndte som elev og blev udpeget til at rydde op efter korruptionsskandale. Han ville gerne købe TDC og overvejer nu fremtiden i Danmark.

Det skorter ikke på udfordringer for Johan Dennelind, der for fem år siden overtog ledelsen af Nordens største teleselskab. Arkivfoto: Janerik Henriksson/TT/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Janerik HENRIKSSON

Over 1,4 millioner danskere har mobilabonnement hos Telia. Johan Dennelind er manden, der bestemmer, om det bliver ved.

Den 49-årige topchef for Nordens største teleselskab, som internt i Telia kaldes for »Stor-Johan« både på grund af sin højde og sin stilling, sagde for et halvt år siden, at Telias skæbne i Danmark – der betragtes som et af de hårdeste i verden at tjene penge på – skulle afklares inden nytår. Om det betyder opkøb eller farvel, står stadig ubesvaret.

Navnlig nu, hvor det svenske hjemmemarked begynder at volde telegiganten kvaler.

Eleven blev topchef

Johan Dennelind begyndte som elev i Telia. 18 år senere satte han sig i stolen som koncernchef for Nordens største telekoncern med den meget bundne opgave at få ryddet – grundigt – op i et korruptionsmorads, som kostede hans forgænger, Lars Nyberg, og store dele af bestyrelsen deres poster.

Penge under bordet til brådne diktaturer i Eurasien for vigtige mobillicenser kunne folkeaktien Telia ikke holde til. Johan Dennelind gik i gang med at rydde op. Undervejs faldt en bøde for sagen på svimlende 6,8 mia. kr., men i 2018 lykkedes det at slippe ud af Aserbajdsjan, Georgien, Kasakhstan og Usbekistan og vende tilbage med fokus på Norden og Baltikum. Nogle af pengene er brugt på at købe TDCs norske forretning og snart overtage Bonniers TV-forretning.

Johan Dennelind havde gerne købt også TDC i Danmark for at hjælpe sin hårdt prøvede danske forretning. Det ville have været Telias største opkøb i nyere tid, men prisen og risikoen var for høj, så han trak sig, inden TDC blev solgt for et år siden.

»TDC har fået lov til at være for stor for længe,« var ellers hans salut, da Berlingske kort efter hans tiltræden i 2013 interviewede ham på verdens største mobilmesse i Barcelona.

Aldrig med slips på

Johan Dennelinds mor var enlig socialarbejder i Örebro. Hans far forlod dem, da Johan blev født, men stedfaderen, som kom til seks år senere, har ligesom hans mor betydet meget for ham.

»Min mor har haft større tro på mig, end jeg selv har haft. Hun har sagt, at »en dag vil du gøre det« og »du kan blive chef dér« og »du kan sikkert blive chef for Telia Sonera i fremtiden«,« forklarede han i et interview med svenske Expressen i 2014.

Han var ingen ørn i skolen, men det ændrede sig, da han kom på gymnasiet og valgte at tage et gymnasieår i USA. Allerede som 31-årig blev han således finansdirektør for Telenor i Sverige.

Johan Dennelind beskrives som en venlig og ærlig chef og fremstår rolig og afklaret (og altid uden slips), meget lyttende til alle. Han er også en topchef, der foretrækker modstand og indspark, før han træffer beslutninger.

Dem venter der en del svære af i den kommende tid.