Telenors adgang til endnu et fibernet øger bredbåndskrigen

Års kamp for at få åbnet energiselskabernes net for konkurrence ser nu ud til at lykkes. I denne uge er der indgået to nye aftaler, som udvider konkurrencen om internetforbindelser i Danmark.

Torsdag morgen blev aftalen om Telenors adgang til Thy-Mors Energis fibernet underskrevet. Fra venstre er det fiberchef Lars Thorup Nielsen og koncernchef Lars Peter Christiansen fra Thy-Mors Energi samt administrerende direktør i Telenor, Jesper Hansen, og Henrik Møller Nielsen, der er direktør i OpenNet, der leverer sammenkoblingsteknikken. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra i årevis at have været lukket land for andre end ens egne lukker de danske energiselskaber nu et for et deres fibernet op, så konkurrenter kan leje sig ind og sælge internetforbindelser, TV og telefoni til kunderne i området.

Torsdag har Danmarks næststørste teleselskab, det norskejede Telenor, underskrevet en aftale med Thy-Mors Energi om sidst i 2020 at få adgang til de 44.000 husstande, som er koblet på dette net.

For to dage siden fik den norske internetudbyder Altibox adgang til at sælge sine varer på hele energiselskabet Norlys' net i det midt- og nordjyske. Norlys er en fusion af energiselskaberne Eniig og SE/Sydenergi, som selv ejer landets næststørste kabel-TV-selskab Stofa og desuden TV- og bredbåndsleverandøren Boxer. Altibox, som i Norden har flere end 650.000 internet- og TV-kunder, vil inden sommerferien desuden begynde at arbejde i Nord Energis område i Nordjylland og på Læsø, hvor Altibox også har fået adgang til fiberkablerne.

Her forventer Telenor fra efteråret 2020 også at operere, ligesom Telenor tidligere på måneden indgik aftale med Norlys.

Glad for at få mere konkurrence

Chefkonsulent Poul Noer fra arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv er glad for udviklingen mod at få åbnet landets fibernet for konkurrence.

»Det er et rigtig godt skridt for digitaliseringen af Danmark. Med øget konkurrence på åbne fibernet får vi flere og nye produkter. Flere husstande og virksomheder vil derfor vælge de hurtige fibernet, der ligger klar i vejsiderne i store dele af landet. Det styrker muligheden for både at arbejde hjemmefra med god videoforbindelse og adgang til arbejdspladsens IT-systemer samt til offentlige services som telekonsultationer hos lægen og digital selvbetjening,« siger han.

For Jesper Hansen, som frem til august er topchef i Telenor Danmark, inden han skal stå for at koordinere Telenors udviklingsaktiviteter på tværs af Norden, er de mange aftaler på kort tid et længe næret ønske.

Han har gennem flere år kritiseret, at energiselskaberne ikke tillader andre end deres egne at udnytte netværkene på samme måde, som når Telenor og andre lejer sig ind på TDCs net og dermed giver både TDC selv og andre på nettet konkurrence.

Bredbånd i tasken sælger også mobilabonnementer

Men for Telenor åbner samspillet mellem fibernetadgang og mobilnettet i området nye salgsmuligheder.

»Med aftalen får vi større mulighed for at imødekomme kundernes ønske om at samle deres mobil- og internetløsninger hos én udbyder. Vi kan se, at kunderne tager rigtigt godt imod vores løsninger i de områder, hvor vi allerede i dag tilbyder fibernet. Vi er begejstrede for, at så mange fibernet vil samarbejde med os og gøre åbningen af nettene til en fælles opgave, som kan komme endnu flere kunder til gode,« siger Jesper Hansen i en kommentar til den nye aftale.

Erhvervsstyrelsen, som er konkurrencemyndighed på området, har for nogle måneder siden raslet med sablen og ladet forstå, at medmindre energiselskaberne selv sørger for at åbne for konkurrence på deres net, vil styrelsen gå ind og regulere adgangen og priserne, sådan som den allerede gør hos TDC i kraft af TDCs størrelse.

TDC selv lejer sig også ind på flere fibernet hos energiselskaber.

Lettere adgang gennem fælles teknik

Adgangen for Telenor til Thy-Mors Energis net sker igen gennem OpenNet, som er energiselskabet Eniigs IT-løsning, der skal kunne kobles på flest mulige fibernet og dermed sikre, at de selskaber, som gerne vil have adgang, ikke hver gang skal ud i store tekniske tilpasninger for at få deres egne systemer til at spille sammen med energiselskabernes.

Efter mange kvartalers tilbagegang lykkedes det i januar-marts i år endelig Telenor at få sat en prop i hullet på bortstrømningen af internetkunder. Her voksede kundetallet med 1.000 til 108.000 bredbåndskunder i forhold til ved årsskiftet.