Telenor skærper konkurrencen med stor fibernetaftale

Aftale giver telegiganten adgang til energiselskabet Eniigs fibernet, hvor TDC allerede er rykket ind som led i sin oprustning. Overalt i landet lægges der op til et hedt forår på bredbåndsmarkedet - både med kabler og over mobilnettet.

Telenors topchef, Jesper Hansen (til venstre), skrev torsdag morgen under på aftalen med Mads Brøgger, kommerciel direktør i Eniig. De fiberkabler, som el- og energiselskaberne landet over har lagt i jorden, bliver nu gradvis åbnet, så konkurrenter kan leje sig ind og sælge f.eks. internetforbindelser og TV i eget navn. Fotograf: Thomas Juul Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konkurrencen på det danske bredbåndsmarked skærpes uge for uge. Torsdag morgen indgik Danmarks næststørste teleselskab, norske Telenor, aftale om at rykke ind på det midt- og nordjyske energiselskab Eniigs fibernet og fra senere i år sælge internetforbindelser i topfart.

Dermed får Telenor opfyldt et længe næret ønske om at komme ud til mange flere ved at leje sig ind og sælge kablede internetforbindelser i topfart og med tillægstjenester som f.eks. streaming og TV, som forbindelsen kan bruges til – med aftalen op til lige nu 300.000 og inden for en årrække endnu godt 100.000 husstande. Telenor selv havde ved udgangen af 2018 123.000 internetkunder i Danmark, et tal, der har været konstant faldende gennem tre år, fordi Telenor ikke har kunnet leje sig ind på andre net, hvor der var brug for det. Med aftalen med Eniig kan Telenor sælge pakker med både mobiltelefoni og bredbånd til nuværende og nye kunder i Midt- og Nordjylland.

Det nordjyske er i forvejen en Telenor-højborg takket være det daværende Sonofon, som Telenor købte sig ind i i 2000, og som havde hovedsæde i Aalborg. Aftalen med Eniig omfatter husstande i 13 nord- og midtjyske kommuner med Aalborg, Silkeborg, Herning, Viborg og Skive som de store byer, som Telenor nu får adgang til at banke på døren hos.

Hurtige forbindelser uden dyr sovs

»Med adgang til 300.000 flere husstande får vi både mulighed for at hjælpe loyale Telenor-kunder med at skifte til en højere bredbåndshastighed og at sælge til nye kunder. Det danske marked har brug for en spiller, der koncentrerer sig om at levere en god, stabil forbindelse i hjemmet og på farten, uden at man bliver sovset ind i en masse dyre TV-pakker, som nogen også vil sælge,« siger Telenors administrerende direktør, Jesper Hansen, til Berlingske, efter at han torsdag morgen skrev aftalen under hos Eniig i Silkeborg.

Han forventer, at der nu går nogen tid med at få IT-systemerne hos Telenor til at arbejde sammen med Eniigs systemer, således at de første Telenor-kunder kan komme på i løbet af 4. kvartal.

»Vi er ikke bange for priskonkurrencen. Vi mener at have et stærkt tilbud på både mobile og faste forbindelser men har manglet den muskel at have adgang til højhastighedsbredbånd. Behovet for højhastighed vokser og vokser, så nu kan forbrugerne selv shoppe og spare en hel del penge,« siger Telenor-topchefen, som lige nu ikke vil sætte tal på sine forventninger til antallet af nye kunder.

Også TDC og Telia ruster op

TDC, som er Danmarks største mobil-, fastnet-, internet- og TV-leverandør, indgik allerede i november 2017 aftale med Eniig om fra 2018 at sælge internetnetforbindelser og TV gennem Eniigs fibernet, altså i fremmed jord, hvor TDC ikke selv ejer kablerne. Og TDC indgik tilbage i 2014 en tilsvarende aftale med energiselskabet Ewii i det jyske trekantsområde i Vejle, Kolding, Fredericia, Vejen og Middelfart om at leje sig ind på fibernettet og sælge sine YouSee-produkter her.

I begyndelsen af april i år fik Telenors samarbejdspartner om fælles mobilnet i Danmark, Telia, som er det tredjestørste teleselskab herhjemme, også en aftale på plads med Ewii. Her flyttes Telias bredbåndskunder i området over på Ewiis fibernet, der bruges af 40.000 husstande, mens yderligere omkring 65.000 husstande hurtigt kan kobles på kablerne i vejen. Telia vil bl.a. sælge sit Telia TV.

Kritik af lukkede fibernet

Energiselskaber landet over har gennem de seneste over ti år investeret milliardbeløb i at lægge lysoptiske fiberkabler i jorden ved siden af elkablerne. Meningen er at skabe et alternativ til TDCs landsdækkende fastnet, og fibernettene kan levere langt højere hastigheder både ind i og ud af huset.

De fleste af energiselskabernes fibernet har hidtil været lukket af for andre end selskabet selv, men i stigende omfang begynder energiselskaberne nu at give f.eks. teleselskaberne mulighed for at leje sig ind og sælge deres egne produkter - TV-pakker og internetforbindelser.

Jesper Hansen fra Telenor har tidligere kritiseret, at mange energiselskaber ikke åbner deres fibernet for andre udbydere. Dermed har Telenor hver måned måttet sige farvel til »gode, loyale, gamle kunder, fordi jeg ikke kan tilbyde dem de højhastighedsforbindelser, som de efterspørger«.

»Eniig fortjener ros for som visionær og oprigtigt interesseret samarbejdspartner at tage initiativ til Opennet-samarbejdet, og jeg håber, at Eniig kan overbevise de øvrige fiberselskaber i Danmark om, at de skal tilslutte sig samarbejdet, så alle leverandører ret hurtigt kan få adgang til flere husstande til gavn for kunderne og konkurrencen,« siger Jesper Hansen.

I Forbrugerrådet Tænk er cheføkonom Martin Salamon også utilfreds med, at mange energiselskaber stadig ikke har åbnet deres fibernet, så konkurrenter kan leje sig ind.

»Det er beklageligt og et brud på de løfter, der er givet. Nettene skal åbnes, så alle forbrugere får et frit valg mellem flere leverandører. Elselskaber kaster forbrugere årtier tilbage ved ikke at give dem valgfrihed. Det er rigtigt godt, at flere nu har åbnet, men alle skal bide til bolle. Der er ingen undskyldninger for ikke at gøre det,« siger han til Berlingske.

Hedt forår i vente

Konkurrencen på bredbåndsmarkedet skærpes nu betydeligt, efter at den tidligere medstifter af mobilselskabet Plenti, Peter Mægbæk, og YouSees tidligere bredbåndsdirektør, Jens Raith, i januar stiftede bredbåndsselskabet Fastspeed, som lover priskrig på faste internetforbindelser med start i løbet af foråret.

Også TV-leverandøren Boxer, der ejes af energiselskabet SE/Sydenergi, som også ejer Danmarks næststørste TV-leverandør Stofa, begynder snart at udvide forretningen med internetforbindelser.

»Den præcise lanceringsdato er ikke fastsat, men det bliver enten lige inden eller lige efter sommerferien. Her vil vi lancere bredbåndstilbud over YouSees kabel-TV-net og efterfølgende over TDCs fibernet og over SE-koncernens og Stofas egne fibernet,« fortalte Boxers administrerende direktør, Ulf Lund, tidligere i april til Berlingske.

Teleselskabet »3« begyndte i februar at sælge »Bredbånd til hjemmet«, en router med indbygget SIM-kort til Internet over mobilnettet som et alternativ til et stik i væggen.

»Interessen har været stor fra dag 1 i begyndelsen af februar, hvor vi åbnede for »bredbånd til hjemmet«, som vi kalder det. En signifikant andel af de 26.000 nye kunder, som »3« har fået i 1. kvartal, skyldes dette, og det er både privat- og erhvervskunder, der kommer til. Bredbåndsområdet i Danmark er superinteressant,« sagde Morten Christiansen, administrerende direktør for »3«, onsdag til Berlingske.