TDC får adgang til endnu et fibernet

Landets største telekoncern rykker efter nytår ind på Thy-Mors Energis fibernet for at sælge internetforbindelser og TV. Det er kun en uge siden, at TDC købte adgangsnøgle til landets næststørste fibernet.

TDC er selv i færd med at udvide sit fibernet men lejer sig nu også i stigende omfang ind hos energiselskaberne, som gennem mere end ti år har lagt fiberkabler i jorden for at konkurrere mod TDC. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter årelange slagsmål underskrives der nu aftaler på stribe, som sikrer tele- og internetselskaberne adgang til de lynhurtige fibernet, som energiselskaber landet over gennem mere end ti år har investeret milliarder af kroner i at lægge i jorden.

TDC-koncernen, som er landets største tele-, TV- og internetudbyder, får nu også adgang til at kunne sælge internetforbindelse, TV og telefoni til de 44.000 husstande og virksomheder på Thy-Mors Energis fibernet.

Der ventes at være »hul igennem« i løbet af 2021, så de TDC-ejede YouSee, bredbåndsselskabet Hiper og TDC Erhverv kan rykke ind med sine produkter.

Det er kun en uge siden, at TDC fik en aftale på plads med landets næststørste fibernet hos Fibia, som rækker ud til omkring 400.000 husstande i Vest- og Sydsjælland, sydhavsøerne og Aarhus-området. Her vil Hiper som den første rykke ind før nytår, mens YouSee og TDC Erhverv følger efter i løbet af 2021. TDC-koncernen er den eneste leverandør på Fibias net ud over Waoo, som Fibias ejere selv ejer 45 procent af.

På Thy-Mors Energis fibernet er TDCs største konkurrent, Telenor, også i gang med at gøre sig klar til et indtog inden nytår, ligesom det norske selskab, Altibox, har en aftale på plads.

Thy-Mors Energi forventer ifølge administrerende direktør Lars Peter Christiansen at have lagt fiberkabler i hele sit forsyningsområde inden udgangen af 2020, så man hurtigt kan blive sluttet til, hvis man vil købe internet- og/eller TV-forbindelse ad den vej.

Årelangt slagsmål om adgang

Fibernet består af lysoptiske fiberkabler, som kan overføre data med meget høj hastighed – og i modsætning til internetforbindelser over kabel-TV-nettet eller det gamle fastnet med samme hastighed både ind i husstanden og ud på nettet.

Fiberforbindelsen kan levere såvel internetadgang som TV og IP-telefoni, hvor datalinien bruges som talelinie.

Energiselskaberne begyndte for mere end ti år siden at grave fiberkabler ned i deres forsyningsområder for at kunne give TDC konkurrence. Siden har også TDC udbygget sit eget fibernet, og der har været store slagsmål om adgangen til fibernettene. Erhvervsstyrelsen, som er konkurrencemyndighed på området, raslede i efteråret 2019 med sablen og lod forstå, at medmindre energiselskaberne selv sørger for at åbne for konkurrence på deres net, vil styrelsen gå ind og regulere adgangen og priserne, sådan som den allerede gør hos TDC i kraft af TDCs størrelse.