Sverige klar til at stoppe 5G med usikre leverandører

Regeringen er indstillet på om fornødent at trække tilladelser til at tilbyde 5G-mobiltelefoni, hvis teleselskaberne bruger usikre leverandører eller usikkert udstyr.

Sikkerheden bag de kommende 5G-supermobilnet vil blive skærpet, og alle leverandører og deres udstyr vil blive nøje undersøgt – ellers kan den svenske regering trække i nødbremsen. Arkivfoto: Iris/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Hvis ikke teleselskaberne kan opfylde ekstra krav til sikkerhed, som myndighederne vil stille til både brugen af udstyr og valg af leverandør, vil de slet ikke kunne få lov til at bygge de nye 5G-supermobilnet.

Det siger den svenske digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) til nyhedsbureauet TT forud for, at den svenske regering gør klar til at kunne gribe ind og trække i håndbremsen og om fornødent inddrage tilladelsen til at levere 5G-forbindelser.

»Formålet er at kunne udelukke komponenter, leverandører og operatører (teleselskaber, red.), som ikke holder et tilstrækkeligt højt sikkerhedsniveau, og som kan antages at volde fare for Sveriges sikkerhed,« siger Anders Ygeman.

Hvornår regeringen er klar med et lovforslag, står ikke klart.

Sverige vil i december holde auktioner over de nødvendige mobilfrekvenser til 5G, som er en overbygning på dagens 4G-net med datahastigheder, der vil være op til 100 gange højere, og som samtidig sender data rundt stort set uden forsinkelse.

Dansk indgrebslov klar i 2019

Den danske justitsminister, Søren Pape Poulsen (K), sagde på et samråd i Folketingets udenrigsudvalg 1. marts, at Danmark i løbet af i år vil få en lov, der giver myndigheder og politikere mulighed for at sætte en kæp i hjulet, hvis udenlandske virksomheder med tætte bånd til en fremmed stat eller en fremmed stat selv forsøger at købe kritisk infrastruktur i Danmark inden for f.eks. energi-, tele-, IT-, transport- eller sundhedssektoren.

En arbejdsgruppe fra fem ministerier er nu i gang med at fastlægge rammerne for loven, som kommer oven på den igangværende ballade om den kinesiske mobilgigant Huawei, som i Danmark driver telenet for TDC og »3«.

USA mener, at Huawei i kraft af sit kinesiske ophav kan misbruges af den kinesiske efterretningstjeneste til spionage, og har gennem de seneste måneder sendt et juridisk tæskehold rundt i Europa for at få sine allierede til at sikre, at Huawei ikke får fodfæste i de kommende 5G-net. Huawei afviser, at der er en sådan trussel, og USA har ikke fremlagt beviser på sine flerårige påstande om, at Huawei udgør en sikkerhedstrussel.

Direkte adspurgt, om den svenske regering eller svenske myndigheder har været udsat for amerikansk pres, svarer den svenske digitaliseringsminister:

»Nej, ikke såvidt jeg ved.«