Svensk taxigigant med kapitalfond i ryggen gafler dansk taxiselskab

Et af Nordens største taxiselskaber får fingerene i 300 biler i Danmark i den anden store handel efter ny taxilov trådte i kraft. Der er behov for størrelse og penge for at klare sig på markedet nu, lyder det fra dansk direktør.

Demonstration imod taxitjenesten Uber på Christiansborg Slotsplads onsdag den 16. september 2015. I dag er situationen en helt anden. Uber er væk, men andre kapitalstærke spillere er kommet ind. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix

Endnu et dansk taxiselskab kommer på udenlandske hænder.

Danmarks næstestørste, landsdækkende taxiselskab 4X27 er blevet solgt til den svenske taxigigant Cabonline, der omsætter for omkring 4,5 milliarder kroner og er et af Nordens største selskaber.

Det oplyser 4X27s direktør Thomas RB Petersen til Berlingske.

På under ét år er to af Danmarks største taxiselskaber dermed blevet solgt.

Med købet vil Cabonlines franchise-model få tilført 235 vognmænd med i alt 300 taxier. Cabonline har allerede aktiviteter i Sverige, Norge og Finland og har ifølge Berlingskes oplysninger gennem en lang periode været interesseret i at købe op på det danske marked.

Betalingen, vognmændene får, er en rabat på 2.700 kroner om måneden de næste tre år på deres pladsleje per bil. Det har ifølge Berlingskes oplysninger en værdi til mindst 30 millioner kroner. Derudover handles selskabet til værdien af egenkapitalen, det beløb kan endnu ikke gøres op. Dertil kommer en potentiel vækstbonus til vognmændene.

Tidligere blev landet største selskab Dantaxi 4x48 solgt til kapitalfonden Triton, der dermed sikrede sig kontrollen hundredvis af biler og en potentiel lukrativ hyrevognsforretning. Den nye handel sender 300 biler på nye hænder. Omsætningen i taxierne ligger på omkring 300 millioner kroner årligt, oplyser direktør i 4X27 Thomas RB Petersen.

»Der er behov for kapital, teknologi og størrelse på det nye marked. Og det får vi med handlen sammen med en klækkelig rabat til vognmændene,« siger han.

I december 2018 stemte over 90 procent af vognmændene i Taxi 4x27 for et salg til Cabonline. Den aftale er nu faldet på plads og Taxi 4x27 går ind under Cabonline og bliver altså dermed en del af Skandinaviens største taxiselskab. Cabonline er ejet af kapitalfonden H.I.G, der har 200 milliarder kroner under forvaltning.

Hele opkøbslysten på det danske taximarked kom med den nye taxilov, der blev til efter en hed debat om kørselstjenesten Uber, og trådte i kraft første januar 2018. Den fjernede en lang række krav og fjerner på sigt loftet over taxitilladelser. Det betyder, at flere selskaber vil kunne komme på banen, og netop loven er en af årsagerne til, at Cabonline har købt 4x27.

»Købet af Taxi 4x27 i Danmark er et vigtigt skridt for Cabonline. Erhvervelsen styrker vores nordiske position og gør os i stand til at få et stærkt fodfæste i Danmark. Herfra vil vi kunne fortsætte med at vokse organisk i det meget attraktive danske marked, som jo er ved at blive dereguleret,« siger Peter Viinapuu, topchef for Cabonline, i en udtalelse.

Taxi 4x27 er landets tredjestørste selskab målt på biler, men er det næststørste landsdækkende selskaber. Taxi 4x27 opererer i dag i København, Aarhus, Odense, Frederikshavn, Skagen, Holstebro og Struer, Sønderborg samt i Jammerbugt. Dantaxi er størst.