Stribevis af virksomheder i panik: Hjælpen rækker ikke til at overleve coronakrisen

En ny, omfattende undersøgelse af den aktuelle situation i dansk erhvervsliv viser, at regeringens hjælpepakker hjælper mange, men langtfra alle. Brian Mikkelsen, der er adm. direktør i Dansk Erhverv, som står bag undersøgelsen, foreslår at lempe kompensationskravet.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) og adm. direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen i januar. Nu opfordrer Mikkelsen til, at regeringen sænker kompensationsgrænsen til virksomheder, der har tabt mindst 30 procent af omsætningen mod de nuværende 40 procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var med lovning om at tage »alle de nødvendige skridt«, at finansminister Nicolai Wammen (S) 19. marts præsenterede regeringens hjælpepakke til erhvervslivet på 100 mia. kr.

Samtidig blev det gjort klart, at Folketingets partier har forpligtet sig til yderligere initiativer for et trecifret milliardbeløb, såfremt dette måtte blive nødvendigt.

Og nu ser det ud til, at yderligere tiltag kan blive nødvendige.

En omfattende undersøgelse fra Dansk Erhverv giver for første gang et overblik over de enorme konsekvenser, lukningen af samfundet har haft.

Eksempelvis har op mod hver femte virksomhed opsagt medarbejdere, mens flere forventer at gøre det over de kommende to uger. Derudover er der stor bekymring for likviditeten, et markant fald i omsætningen og et estimeret omsætningstab på mellem 35 og 52 mia. kr. i servicesektoren, lyder nogle af konklusionerne i rapporten.

Undersøgelsen dykker dog også ned i hjælpepakkerne.

Således svarer hver tredje virksomhed, at de ikke har overblik over hjælpepakkerne, og dermed ikke ved, om de kan være en hjælp til virksomheden. 60 procent har svaret, at de har et overblik.

Blandt de 60 procent, som har et overblik over hjælpepakkerne, vurderer 37 procent af virksomhederne, at de nuværende pakker og tiltag ikke er tilstrækkelige til, at virksomheden kan klare sig igennem coronakrisen.

På den baggrund mener adm. direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen, at regeringen allerede nu bør se på en række justeringer i hjælpepakkerne:

»Vi mener, at man bør kigge nogle justeringer allerede i de kommende dage. Det er eksempelvis i detailhandlen, hvor virksomhederne kan have bestilt et stort varerlager, som de nu ikke kan sælge. Det er et kæmpe tab, og det er blandt andet ikke omfattet af hjælpepakkerne,« siger han.

Sænk krav til kompensation

Brian Mikkelsen understreger dog, at det er positivt, at næsten to tredjedele af virksomhederne vil benytte hjælpepakkerne og kan se en fordel i dem.

»Vi skal kvittere regeringen og oppositionen for, at hjælpepakkerne har en effekt. Men vi kan også se, at der er nogle, som falder igennem.«

Rapporten viser, at 36 procent af virksomhederne har tabt mere end 40 procent af omsætningen. Det er en vigtig grænse, for hjælpepakken giver midlertidig kompensation for faste udgifter til virksomheder, der har tabt mere end 40 procent.

Derfor foreslår Brian Mikkelsen, at grænsen sænkes til 30 procent, så endnu flere virksomheder får mulighed for at benytte sig af hjælpepakken.

Erhvervsministeriet meddelte lørdag, at 10.000 virksomheder indtil videre har søgt om lønkompensation.

Mulig forbedring den kommende uge

Michael Svarer, der er tidligere overvismand og er professor i økonomi ved Aarhus Universitet, forklarede tidligere om rapporten, at den tegner »et dystert billede«, men at der dog også er håb:

»Rapporten viser, at der er stort behov for hjælpepakkerne, men de er jo først lige ved at træde i kraft, så hvis man laver samme undersøgelse om en uge, kan det være nogle lidt bedre svar. Lige nu efterlader den et indtryk af en meget dyb krise.«

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) skriver i en e-mail til Berlingske:

»Der er ingen tvivl om, at det er en rigtig svær situation for både virksomheder og lønmodtagere, og det gør ondt at se, at denne epidemi rammer ikke bare mange menneskers helbred, men også erhvervslivet og folks levebrød. Jeg håber, at de tiltag, som regeringen har sat i værk for at dæmpe de økonomiske konsekvenser, og som løber op i et trecifret milliardbeløb, vil hjælpe rigtigt, rigtigt mange danskere, men jeg er ikke blind for, at det kan vise sig ikke at være nok. Jeg vil derfor ikke afvise, at der er brug for yderligere, inden vi er ude af det her igen,« lyder det fra ministeren.

Ifølge overvismand Carl-Johan Dalgaard er det endnu for tidligt at gøre boet efter krisen op:

»Det viser, at situationen er alvorlig, men det er stadig for tidligt at sige, hvor dyb krisen bliver. Dette vil fortsat afhænge af, hvor længe de sundhedsfaglige tiltag fortsætter, hvordan resten af året udvikler sig, og i hvilken udstrækning nedgangen kan genindvindes. Og så afhænger det utrolig meget af, hvordan omverdenen håndterer udfordringerne, for det vil indirekte påvirke resultatet i Danmark,« sagde han tidligere til Berlingske.

Søndag foreslog Venstre yderligere hjælp til virksomhederne.

Partiets formand, Jakob Ellemann-Jensen, mener blandt andet, at virksomhederne i langt højere grad skal kunne få dækket lønudgifter. Statsminister Mette Frederiksen afholdt søndag et videomøde om krisen, hvor en lang række af Danmarks største topchefer deltog, ligesom erhvervsorganisationer, lønmodtagerorganisationer og en stribe centrale ministre også var til stede.