Stort salg til det smarte hjem fortsætter

Årligt vil salget af højttalere, termostater, overvågningskameraer og lys, der kan fjernstyres, vokse med 27 procent frem til 2023.

Amazon og Google har haft held til at få trådløse højttalere med indbygget talegenkendelsessoftware ud i mange hjem og dermed etablere et brohoved for at udvide repertoiret. Arkivfoto: Andrij Popov, Iris/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Andriy Popov

Hvis du troede, at dit hjem allerede *var* tilstrækkeligt fyldt med elektronik, så tro om igen: Over de næste fem år vil mængden af solgte dimser og dingenoter til det smarte hjem vokse med næsten 27 procent om året.

I år ventes der solgt 832,7 millioner højttalere med indbygget talegenkendelse, termostater, fjernstyrbart lys, overvågningskameraer, skærme til at se film på med meget mere. I 2023 vil salget være vokset til 1,55 milliarder styk på verdensplan. Det viser nye tal fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkedet tæt.

Alt skal kobles sammen

»2018 handlede om at få produkterne ud i forbrugernes hjem, og både Amazon og Google præsterede dette gennem deres smarte højttalere sat til lave priser og ved at samsælge flere ting i forskellige kategorier af udstyr. 2019 vil mere handle om at binde det forskellige udstyr sammen for at give en sammenhængende oplevelse og, endnu vigtigere, tilføje nye tjenester,« siger Jitesh Ubrani, som er analysechef på mobilt udstyr for IDC.

Forventningen er, at Amazon og Google vil dominere markedet, men at også Apple ventes at vinde andele, efterhånden som Apple-tjenester rykker ind på ikke-Apple-udstyr, f.eks. iTunes på fladskærmsfjernsyn fra Samsung, Sony og LG. Også Samsung forventer IDC at se ekstra satsninger fra i form af Samsungs talegenkendelsestjeneste Bixby, der stadig kun findes på en håndfuld hovedsprog, og TV-styresystemet Tizen, der er indbygget i Samsungs nyeste TV.

Af de 832,7 millioner ting til det såkaldt smarte hjem, som ventes solgt i år på verdensplan, vil de 358,1 millioner (eller 43 procent af det samlede salg) være udstyr til at se film og underholdning på. Næststørste salgskategori udgør de smarte højttalere med indbygget talegenkendelsessoftware, som der ventes solgt 144,3 millioner styk af. Udstyr til overvågning af hjemme, f.eks. sikkerhedskameraer, når et salg på 140,3 millioner styk, mens der vil blive solgt 56,9 millioner elektriske pærer og anden lyssætning, som kan reguleres på en mobilapp, f.eks. Philips Hue-pærer. Fjernstyrede termostater ventes der solgt 18,8 millioner styk af i år.

Salg af overvågningsudstyr vokser især

Frem til 2023 vil især overvågningsudstyr til hjemmet vokse kraftigt i omfang. Om fem år ventes der solgt 351,7 millioner styk, over dobbelt så meget som i år, og det vil dermed udgøre 22,6 procent af det samlede produktsalg inden for det smarte hjem – kun overgået af filmunderholdningsudstyr, der fortsat vil være den største kategori med et salg i 2023 på 475,4 millioner styk.

Også salget af lysudstyr bliver mere end fordoblet. I 2023 vil der blive solgt 183,2 millioner pærer, opkoblere m.m.

De smarte højttalere vil også fortsætte med at vinde indpas i takt med, at de både kommer på flere sprog, og at disse sprog gennem brugen bliver af højere kvalitet. I 2023 vil der blive solgt 240,1 millioner smarte højttalere.

Termostater med indbygget intelligens vokser i salg til 37,5 millioner styk, viser IDCs tal.