Storspilleres indtog kan sætte Ørsteds guldæg under pres

Selskaber som Shell og Equinor har store ambitioner på havvind, og det kan øge konkurrencen markant, lyder det fra flere sider. Begge selskaber er klar til at investere, men Ørsted afviser, at øget konkurrence vil ramme priserne.

Der bliver brug for mange flere havvindmølleparker som Walney Extension offshore vindpark ud for Blackpool i Storbritannien, hvis der skal leveres udelukkende grøn strøm i fremtiden. Det lokker store spillere til markedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Phil Noble/Reuters/Ritzau Scanpix

Da verdens første havvindmøllepark for snart 30 år siden åbnede ved Vindeby, var det med et prisskilt på 75 millioner kroner og møller med en diameter på 35 meter.

Der er langt fra pionererne i Vindeby og til det Ørsted, der i dag er verdens førende producent af havvind.

Diameteren på møllerne er mere end tredoblet, investeringerne i sektoren skal måles i trecifrede milliardbeløb, og Ørsted kunne onsdag fortælle, at selskabets havvindforretning omsatte for seks milliarder kroner i årets første tre måneder.

Med de teknologiske fremskridt vokser konkurrencen og interessen for store havvindprojekter endnu fra nogle af verdens største energiselskaber, vurderer direktøren i den europæiske brancheorganisation for energiselskaber, Eurelectric, Kristian Ruby.

»På få år er det gået fra, at havvind var sådan noget, der var OK for selskaberne, til at blive en fuldstændig afgørende del af den fremtidige elproduktion,« siger han.

De kommende år gør den grønne omstilling, at der skal installeres titusindvis af møller på havet, hvilket betyder, at flere producenter og aktører øjner en guldrandet forretning.

Ifølge ham vil udviklingen betyde, at store selskaber som Shell og Equinor kommer til at gå ind i sektoren med summer, der langt overstiger, hvad der hidtil er set.

»Olieselskaber har helt andre midler at investere for. Og de store begynder at interessere sig for det, fordi de ved noget om at operere på havet og lave projekter i stor skala,« siger Kristian Ruby.

Ifølge tal fra Eurelectric, der blev udarbejdet i forbindelse med EUs udspil for at få gjort elproduktionen grøn, skal der bruges 467 gigawatt i 2045. I dag er der ca. 20 gigawatt i Europa.

Aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen, der har fulgt vindindustrien i en årrække vurderer, at konkurrencen i sidste ende kommer til at kunne mærkes for Ørsted.

»Der bliver langt mere konkurrence, hvilket gør det sværere at vinde projekterne, og derfor er priserne heller ikke til, at selskaberne kan fortsætte med skumme fløden som hidtil,« siger han.

Et af de steder, hvor konkurrencen er taget til med både Equinor og Shell, er i USA, hvor Ørsted ligger i direkte konkurrence om projekter med de to selskaber.

Det amerikanske marked for havvind har for alvor taget fart, efter at Massachusetts for tre år siden vedtog et lovforslag, der pålagde delstatens elselskaber at indkøbe og indfase en stor portion havvind i elproduktionen.

I dag har Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New Jersey, New York, Maryland og Delaware planer om at udbygge i alt omkring 10 gigawatt havvind, og delstaterne kappes om at komme først med de store projekter for at tiltrække arbejdspladser i havne og på fabrikker.

I december betalte blandt andre Equinor (tidligere Statoil) og Shell en rekordsum for at få adgang til tre områder ud for USAs østkyst på samlet 2,5 milliarder kroner. Det er ifølge Reuters langt over, hvad Ørsted og andre selskaber hidtil har måtte give.

»Med lang erfaring og kompetencer inden for olie og gasproduktion på havet, er havvind et naturligt satsningsområde for Equinor,« siger pressetalsmand i Equinor, Eskil Eriksen.

I dag har energiselskabet med en omsætning på 500 milliarder kroner tre havvindparker ud for Storbritannien i drift og er partner i en vindpark ud for Tyskland. Ligesom selskabet også har projekter i Storbritannien, Polen og USA.

Shell, der sidste år omsatte for 2.500 milliarder kroner, er også klar til for alvor at kaste handsken i USA.

»Shell har store ambitioner om at vokse vores vedvarende energiforretning, og vi ser et stort potentiale i havvind i USA,« sagde Dorine Bosman, vicedirektør i Shells vindudvikling kort før nytår om ambitionerne.

I Ørsted afviser finansdirektør Marianne Wiinholt, at den stigende konkurrence vil få stor betydning for det danske energiflagskib. Selskabet får ifølge finansdirektøren et afkast på omkring otte procent på de havvindprojekter, der er udsat for konkurrence i auktioner, og det kommer ikke til at ændre sig mærkbart de kommende år, vurderer hun.

»Det er klart, at vi vil se, at der kommer flere ind på markedet, fordi væksten er så stor, som den er,« siger Marianne Wiinholt, som afviser, at det gør, at Ørsted står med et mindre lukrativt forretningsområde.

»De resultater, vi har opnået indtil nu i de konkurrenceudsatte auktioner, bliver ikke nødvendigvis væsentligt anderledes, når vi kigger fremad,« siger hun.

Ifølge Marianne Wiinholt har der været et prispres i et langt stykke tid. Hun kalder det samtidigt helt naturligt, at der kommer nye spillere.

»Vi følger også spændt med, når Equinor og Shell satser meget i USA,« siger hun.

Ørsted regner med at få et driftsresultat (EBITDA), eksklusive nye partnerskaber, på op mod 16,5 milliarder kroner i 2019, fremgår det af regnskabet. Selskabet havde i 2018 en omsætning på 77 milliarder kroner.