Ørsted-topchef trods fald: Vi er meget godt tilfredse

Ørsted kan ikke leve op til sidste års flotte resultat i de første tre måneder af 2018, men alligevel er topchef Henrik Poulsen godt tilfreds med årets første kvartal.

(ARKIV) Administrerende direktør Henrik Poulsen afslører selskabets navneskift fra DONG til Ørsted på et pressemøde i hovedkvarteret i Gentofte i oktober 2017. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2018) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Henrik Poulsen, administerende direktør i Danmarks største energikoncern Ørsted, må notere sig, at årets første tre måneder langt fra kan leve op til starten på 2018.

Således byder kvartalet på et fald i resultatet af driften, der lander på 5,1 milliarder kroner. Det er syv procent lavere sammenlignet med første kvartal 2018. Ifølge Ørsted-topchefen var faldet dog ventet, og derfor luner Henrik Poulsen sig i stedet ved en stigning på 13 procent i indtjeningen fra producerende havvindmølleparker og indtjeningen fra selskabets nye landvindmølleparker.

»Vi er fortsat meget tilfredse med Ørsteds driftsmæssige og finansielle resultater, og vi fortsætter arbejdet med at udbygge vores position som en global leder inden for grøn energi,« siger Henrik Poulsen i regnskabet.

Ørsted er en førende leverandør af havvind og er lige nu ved at omstille forretningen, så det kan blive et af verdens største grønne energiselskaber. For at nå det mål har topchef Henrik Poulsen bebudet investeringer for 200 milliarder kr. over den næste håndfuld år. De skal gå til at lave havvindparker, der både kan give gode penge i kassen, når det generes energi, eller som selskabet tidligere har gjort: Sælge dem til interesserede købere.

Det store spørgsmål er imidlertid, om konkurrencen på at sætte havvind op kan gøre, at Ørsted får færre penge for deres projekter, og at det dermed bliver en mindre lukrativ forretning. Her viser regnskabet dog fremgang i indtjeningen. Samtidig viser regnskabet, at selskabet nu er oppe på 80 procent grøn produktion, imod 68 procent hidtil.

Strategien og skiftet til grøn energi fik også den konsekvens, at topledelsen sidste år besluttede at vinke farvel til Københavns elnet, Radius.

Regnskabet giver ingen nye oplysninger om fremtiden for elselskabet, der stadig er sat til salg efter den hidtidige salgsproces blev afbrudt. Det skete, da flertallet om at forfølge muligheden for at få Radius afsat smuldrede i mellem hænderne på finansminister Kristian Jensen (V) i januar.

Det højspændte forløb endte med, at der ikke længere var politisk opbakning til at føre salget gennem. Ørsted venter stadig at sælge Radius inden udgangen af 2019, fremgår det.

Ørsteds forventninger til 2019 er uændrede i forhold til forventningerne i årsrapporten for 2018. Driftsresultatet (EBITDA), eksklusive nye partnerskaber, forventes at udgøre 15,5-16,5 mia. kr., fremgår det af regnskabet.