Storbritanniens største arbejdsgiver fyrer tusinder

Supermarkedsgiganten Tesco, der er Storbritanniens største arbejdsgiver, vil fjerne diske med frisk kød, fisk og delikatessevarer. 9.000 medarbejdere står til at miste jobbet.

Dave Lewis har siden 2014 været adm. direktør for Tesco og har gennemført flere fyringsrunder. Nu overvejer han at sige farvel til endnu flere medarbejdere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chris Radburn
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Opdateret med Tescos egne oplysninger om omstruktureringer og fyringsrunde.

Træder du ind i et af Tescos mange supermarkeder i Storbritannien, møder du forskellige kølediske med frisk kød, fisk og delikatessevarer. Nu rumsterer den store supermarkedskæde med planer om at fjerne diskene i butikkerne samt skære ned på deres bagerier.

Tidligere på dagen skrev The Guardian, at planerne kunne koste op mod 15.000 medarbejdere jobbet og at blandt andet slagter- og bagerjob i supermarkedskæden ville blive ramt.

Mandag eftermiddag sendte Tesco så en pressemeddelese ud, hvoraf det fremgår, at kæden vil fjerne salget af friske kødvarer og delikatesser i 90 butikker, mens kædens resterende cirka 700 butikker forsat vil handle helt eller delvist med kød og delikatesser.

Samtidig bliver lagestyringen effektiviseret, ligesom Tesco vil flytte mindre rundt på varerne på butikkens hylder i fremtiden, for at spare tid. Tesco lukker også de sidste tilbageværende medarbejderkantiner, som har serveret varm mad til kædens ansatte, og endelig vil der også ske nedskæringer i de administrative funktioner i kædens hovedkvarter.

Til gengæld slår Tesco fast, at medierapporter om, at ændringerne skulle ramme kædens bagerafdelinger, ikke er korrekte.

Samlet anslår Tesco at ændringerne vil påvirke op til 9.000 ansatte, hvis funktioner bliver nedlagt.

»Det er dog vores forventning at op til halvdelen af disse kolleger, kan blive genansat i andre kunderelaterede funktioner,« skriver Tesco i pressemeddelelsen.

The Guardians artikel, som i første omgang løftede sløret for de mulige nedskæringer, slog fast, at det vil ramme de fleste af Tescos 732 største butikker i Storbritannien. Nedskæringerne er et forsøg på at skære 12,9 mia. kr. af kædens omkostninger.

Siden 2014 har Dave Lewis været adm. direktør for virksomheden, og han har flere gange haft succes med fyringsrunder som et led i at forbedre kædens økonomien. For et år siden blev 1.700 medarbejdere fyret.

Med flere end 300.000 medarbejdere er supermarkedskæden Storbritanniens største private arbejdsgiver, men de voksende kæder Aldi og Lidl sætter kædens forretningsmodel under pres.

Bryan Roberts, analysedirektør for analysevirksomheden TCC Global, mener, at det vil være et væsentligt indgreb for kæden at fjerne diskene med ferskvarer.

»Diskene bidrager ikke til meget salg, men kunderne, som bruger dem, er typisk mere loyale og bruger flere penge. De er en del af auraen ved at være en købmand med ferskvarer, og du mister noget, hvis du fjerner dem,« siger han til the Guardian.

I 2018 lancerede Tesco den nye discountkæde Jack’s i et forsøg på at mindske strømmen af kunder, der forsvinder over til konkurrenterne.

»Vi kigger altid efter en måde at køre vores forretning mere simpelt og effektivt på. Når vi laver ændringer i vores forretning er kollegaer altid de første til at få det at vide,« udtalte Tesco dengang.