Storbritannien klar med kæmpebøder for ikke at fjerne Huawei-udstyr

Den britiske regering gør klar til at kunne give dagbøder på op til 840.000 kroner til teleselskaber, der ikke sørger for at fjerne kinesisk udstyr fra deres telenet.

Den kinesiske mobilgigant Huawei er verdens største leverandør af teleudstyr, men alt det skal være fjernet fra det britiske telenet senest i 2027, har regeringen bestemt. Nu sættes der også størrelse på bøderne, hvis det ikke sker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex Plavevski/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der vil vanke heftige bøder, hvis ikke teleselskaberne i Storbritannien skiller sig af med kinesiskproduceret teleudstyr, sådan som regeringen har påbudt dem.

Det står klart, efter at en ny sikkerhedslov er blevet lagt frem. Herefter risikerer teleselskaber bøder på ti procent af deres årsomsætning eller næsten 840.000 kroner om dagen, skriver BBC og flere nyhedsbureauer.

Alt skal være væk før 2027

Den britiske regering besluttede 14. juli at forbyde teleselskaberne i landet at købe nyt udstyr fra de kinesiske telegiganter Huawei og ZTE til 5G-nettene fra 31. december, og at alt Huawei-udstyr i 5G-nettene skal være fjernet i 2027. I januar i år valgte regeringen ellers at tillade Huawei-udstyr, så længe det kun blev anvendt i selve maste- og antennedelen af mobilnettet og ikke i det centrale kernenet, og så længe andelen ikke oversteg 33 procent af den samlede mængde udstyr.

Den nye lov er første skridt mod en håndhævelse af stramningerne over for især Huawei, der er verdens største leverandør af teleudstyr og tillige verdens næststørste smartphoneproducent.

Huawei anses af både den britiske og amerikanske regering som en trussel mod den nationale sikkerhed. USA har gennem flere år presset på for at få allierede lande til at forhindre, at Huawei bliver leverandør til de nye 5G-mobilnet, som netop nu er ved at blive sat op af teleselskaber verden over for at sikre større mobilkapacitet, hurtigere datahastigheder og stort set ingen forsinkelser.

Af samme årsager anses 5G-nettene for at blive vitale dele af fremtidens civile og militære kommunikation.

Huawei har hele tiden afvist beskyldningerne om at udgøre en sikkerhedstrussel.

Minister: Det handler om sikkerhed og robusthed

Det bliver op til de britiske telemyndigheder, Ofcom, at sikre, at de nye regler overholdes. Dagbøderne på op til 100.000 pund eller 840.000 kroner kan kun tages i brug, hvis der er tale om »vedvarende modstand« fra et teleselskab mod at følge loven.

»Vi investerer milliarder i at rulle 5G og bredbånd med gigabithastighed ud i hele landet, men nytten kan kun realiseres, hvis vi har fuld tillid til sikkerheden og robustheden i vores netværk. Denne skelsættende lov vil give Storbritannien et af de skrappeste regimer inden for telesikkerhed i verden og tillade os at tage de nødvendige skridt til at beskytte vores net,« siger den britiske digitaliseringsminister, Oliver Dowden, i en kommentar.

Huaweis europæiske direktør, Victor Zhang, fastholder, at restriktionerne vil betyde, at Storbritannien kommer til at halte bagud på 5G-området.

»Beslutningen er politisk motiveret og bygger ikke på en fair vurdering af risiciene,« siger han i en udtalelse.

Danske begrænsninger på vej

Den danske forsvarsminister, Trine Bramsen (S), sagde forleden, at hun »snart« vil fremlægge en lov om, at »kun pålidelige leverandører vil blive tilladt i forhold til de danske 5G-net«.

TDC valgte i marts 2019 at skifte fra Huawei til svenske Ericsson som totalleverandør, mens Telenor og Telia anvender Ericsson og finske Nokia. 3 besluttede i sidste uge også at droppe Huawei, som lige nu leverer alt udstyr til 3s mobilnet i Danmark og Sverige, og skifte til Ericsson.