Storbritannien går mod USA: Risikoen ved brug af Huawei kan mindskes

Storbritannien ser måder, hvorpå man kan mindske risikoen ved brug af Huawei-udstyr og går derfor i stik modsat retning af USA, der presser på for at forbyde den kinesiske virksomhed.

​Storbritannien modsiger nu USAs advarsler om, at risikoen for at bruge Huawei-udstyr er alt for høj.  Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRIS WATTIE/Reuters/Ritzau Scanpix

Britiske efterretningstjenester konkluderer nu, at det er muligt at afværge risikoen ved brug af Huawei-udstyr til 5G-netværk.

Det er et massivt tilbageslag for USAs indsats for at overtale samtlige nationer til at forbyde den kinesiske telegigant.

Den britiske konklusion kommer på trods af, at landets myndigheder tidligere har bedt britiske teleselskaber om nøje at overveje, hvem de indkøber udstyr til det kommende 5G-supermobilnet af. Advarslen blev dengang møntet på Huawei, som i Danmark driver TDCs mobilnet.

Storbritanniens Nationale Center for Cybersikkerhed (NCSC) har besluttet, at der er måder, hvorpå man kan minimere risikoen ved brug af Huawei som leverandør til fremtidens 5G-netværk, oplyser kilder til Financial Times.

USA har længe advaret mod den kinesiske telegigant. Amerikanske sikkerhedseksperter er nemlig urolige for, at Huaweis udstyr kan bruges af Kinas regering til spionage. En bekymring, Huawei kalder ubegrundet.

USA har længe arbejdet på et påbud, der forbyder brug af Huawei. I Europa har man også været opmærksom på advarslerne, men det er endnu ikke lykkedes USA at overbevise Storbritannien, Tyskland og andre europæiske lande om, at et forbud er berettiget.

Der er ikke fundet nogen beviser på, at det kinesiske teleudstyr fra Huawei kan bruges til spionage.

Derfor vil briterne nu markere en blødere linje over for Huawei, da man mener, at spørgsmålet om, hvorvidt det kinesiske teleudstyr kan bruges til spionage, er for komplekst til blot at forbyde virksomheden.

Ifølge NCSC oplevede de »en unik oversigt over og forståelse for« det kinesiske selskab i en rapport udarbejdet af en overvågningskomité under NCSC. Derudover forventer de, at Huawei tackler tekniske og sikkerhedsmæssige bekymringer.

Dog understreger NCSC, at man ikke har fastslået, at der ingen risiko er ved brug af Huawei-udstyr.

Man forventer, at den britiske konklusion vil have en effekt på andre nationer, da man kan argumentere for, at hvis briterne er sikre på at afhjælpe de nationale sikkerhedstrusler, kan de også forsikre deres befolkninger og USA om, at de handler på en forsigtig måde med fortsat at tillade landets teleselskaber at bruge Huawei – så længe de opmærksomme på de forholdsregler, der er anbefalet af britiske myndigheder.

5G-nettet er en overbygning på dagens 4G-net og vil i det stille fra 2020 bl.a. blive fundamentet for selvkørende biler og fjernoperationer, når milliarder af dimser og dingenoter kobles på mobilforbindelsen og kan sende og aflevere data stort set uden forsinkelser eller digitale trafikpropper.