Storbank forbereder gigantisk fyringsrunde

Den internationale bank HSBC planlægger store besparelser på verdensplan, og det betyder, at flere tusinde arbejdspladser ser ud til at forsvinde. Flere storbanker er udfordret af negative renter og komplicerede internationale konflikter.

Storbanken HSBC skal spare voldsomt for at få selskabet på rette kurs, og det betyder, at 10.000 job er truet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lim Huey Teng/Reuters/Ritzau Scanpix

Den britiske storbank HSBC varsler en omfattende spareplan, der skal få banken tilbage på rette kurs. Konsekvensen er, at op mod 10.000 ansatte står til at miste deres job.

Den midlertidige topchef, Noel Quinn, der tiltrådte i august, står i spidsen for den gigantiske fyringsrunde. Han har en opgave foran sig, hvor han skal sætte sit præg på selskabet og forsøge at sætte sig i førersædet som den bedste kandidat til fortsat at bevare topposten.

Først og fremmest vil han have styr på finanserne. To medarbejdere i HSBC har til Financial Times fortalt, at banken står over for de største nedskæringer, der er set i flere år.

»Vi har vidst i flere år, at vi bliver nødt til at gøre noget ved vores omkostninger, og den største komponent er lønninger – nu griber vi endelig fat i problemet,« udtaler en leder i banken til den britiske avis.

Fyresedler i tusindvis

Nedskæringerne opstår i kølvandet på den nylige udskiftning af topledelsen. I august forlod den daværende administrerende direktør John Flint øjeblikkeligt sin stilling efter blot 18 måneder på posten.

Det skete efter et større og længerevarende aktiedyk, som fik banken til at melde ud, at der var behov for en ny retning.

Flere internationale storbanker har på det sidste stødt panden mod en mur. Det skyldes en kombination af negative rentesatser, handelskrigen mellem Kina og USA samt usikkerheden omkring Storbritanniens skilsmisse fra EU.

Udfordringerne med at håndtere et stigende komplekst globalt marked får bankerne verden over til at uddele fyresedler i tusindvis. Eksempelvis vil storbanken Deutsche Bank nedlægge 18.000 arbejdspladser over de næste tre år.

Også britiske Barclays, franske Société Générale og amerikanske Citigroup er nogle af de multinationale storbanker, som oplever faldende indtægter.

En leder i HSBCs top har til Financial Times sagt, at banken sandsynligvis vil igangsætte fyringsrunden i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal, som offentliggøres senere på måneden.

De mange afskedigelser vil betyde en væsentlig reduktion af medarbejderstaben, der i øjeblikket tæller omkring 238.000 ansatte globalt.