Stiletter og raketter: Her er kvinden bag SpaceX

Gwynne Shotwell er ingeniør, matematiker og chef for Elon Musks raketproducent, SpaceX. Nogle kalder hende SpaceXs hemmelige våben – kvinden, der kan føre Musks vilde ideer ud i livet og holde hans personlighed i skak.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle kalder det Steve Jobs-modellen, at visionære iværksættere med en krævende personlighed, der gerne udsætter sig selv og andre for et umenneskeligt pres, har brug en stærk næstkommanderende til at bøje af, samle trådene og føre visionerne ud i livet.

I de seneste mange måneder har meget tydet på, at Elon Musk kunne bruge en sådan person hos elbilproducenten Tesla, hvor Robyn Denholm for nylig blev sat ind som formand for bestyrelsen for at give Musk modspil og overtage noget af hans enorme arbejdsbyrde.

Men i hans andet store passionsprojekt, raketselskabet SpaceX, har en anden kvinde længe været denne nøgleperson.

Gwynne Shotwell hedder hun, og hun er kaldt Elon Musks hemmelige våben. I de sidste ti år har hun været den daglige leder af SpaceX, og ud over at være et roligt anker i selskabet, får hun kredit for at have udviklet de NASA-kontrakter, som har været så afgørende for selskabet som en pioner inden for kommerciel rumfart. SpaceX har heller ikke været plaget af de leveringsproblemer og den ledelsesuro, der er set i Tesla.

Og Elon Musk trives åbenbart med det. »Gwynne er fantastisk. Har været SpaceX-chef i ti år. Superelsker at arbejde sammen med hende,« skrev han tidligere på året på yndlingsmediet Twitter.

Den 55-årige amerikaner var en af de allerførste ansatte i SpaceX, helt præcist nummer syv, og har været med siden startåret 2002.

Hun har en mangeårig baggrund som ingeniør og projektleder inden for rumfartssektoren, men arbejdede med forretningsudvikling i den private raketsektor, da hun ved et tilfælde stødte på Elon Musk, mens hun af en tidligere kollega blev vist omkring på det da helt nystartede SpaceX.

»Du har brug for én til at udvikle forretningen,« udbrød hun til Musk, der senere samme dag tog hende på ordet og ringede for at tilbyde hende jobbet, har hun fortalt. Reelt var jobbet i begyndelsen af sælge en raket, der aldrig havde fløjet.

Da hun tidligere i år i et Ted Talks-interview blev spurgt, hvordan hun har klaret at arbejde sammen med Elon Musk i 16 år – det har kun få af hans ledere – svarede hun:

»Når Elon siger noget, må du stoppe op og ikke med samme udbryde: 'Jamen det er umuligt.' Så tier du bare stille, tænker over det og finder ud af at få det gjort. Jeg har altid følt, at mit job var at tage de ideer og forme dem til mål, gøre dem opnåelige og få selskabet op ad den stejle skråning.«

Hun beskriver sig selv som en stædig problemløser, men ligner ikke umiddelbart den nørd, hun også omtaler sig som. Altid velklædt og gerne med fødderne stukket i et par designerstilethæle, skiller hun sig med sit smilende, blonde ydre ud i en mandsdomineret verden, omend omkring 15 procent af SpaceXs ingeniører efterhånden er kvinder.

Selv erklærer hun sig meget bevidst om at fremstå som en rollemodel: Det var en meget velklædt kvindelig ingeniør, der i sin tid åbnede hendes egne øjne for faget, da hun var en selverklæret tvær teenager.

Som en af hendes kvindelige beundrere siger til Bloomberg Businessweek: »Måske er hun ikke så kendt i offentligheden. Men i rumfartsbranchen er hun lige så stor en rockstjerne, som han er.«