Stenrig egypter poster millioner i Joe & The Juice

60-årige Nassef Sawiris, der med en millioninvestering træder ind i investorkredsen bag Joe & The Juice, er Egyptens rigeste mand og måske mest kendt som medejer af den engelske fodboldklub Aston Villa. Han er for nylig vurderet til at være blandt klodens rigeste sportsejere – og ser ud til at spejde efter flere investeringer og opkøb i Europa.

Nassef Sawiris er blandt de rigeste sportsejere i verden – han er blandt andet medejer af den engelske Premier League-klub Aston Villa. Nu har han smidt 200 millioner kroner i Joe & The Juice. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nati Harnik/AP/Ritzau Scanpix

Det er en pengestærk herre, der nu poster 200 millioner kroner i at blive medejer af juice- og sandwichkæden Joe & The Juice.

Nassef Sawiris er den rigeste mand i Egypten og næstrigest på hele det afrikanske kontinent med en formue, der ligger et sted mellem 40 og 54 milliarder kroner ifølge finansmedierne Bloomberg og Forbes.

Pengene har han oprindelig tjent på byggesektoren. Men sportsfans kender ham nok mest som medejer og bestyrelsesformand i den engelske fodboldklub Aston Villa. Ifølge Bloomberg er hans mest værdifulde aktiv dog en aktiepost i sportsproducenten Adidas, hvor han også sidder i bestyrelsen.

Den 60-årige egypter er i det hele taget aktiv med at smede handler for tiden. I december 2020 købte han sig ind i amerikanske MSG, der blandt andet ejer basketballklubben New York Knicks og ishockeyklubben New York Rangers.

Det ligner et godt køb, da MSGs aktiekurs er dykket under coronakrisen, som har været hård for mange sportsklubber med tab af tilskuerindtægter. Altså har Nasser Sawiris kunnet købe sig billigere ind.

Joe & The Juice-investeringen har på Twitter også fået en hilsen fra den danske ambassadør i Egypten, Svend Olling, der åbenbart håber at se kæden i Egypten også.

»Nu kan vi få Messi og Ronaldo«

I sidste uge indgik Nassef Sawiris ifølge Wall Street Journal også en aftale om at sælge sin andel i Signature Aviation, der er verdens største operatør af private flybaser – et marked, som coronarestriktioner omvendt har skubbet til.

Den handel involverer den mægtige kapitalfond Blackstone og selveste Bill Gates. Og da Nassef Sawiris ser ud til at få 350 millioner dollar ind på den konto, er Aston Villa-fans allerede begyndt at drømme om nye store spillerindkøb.

»Nu kan vi få Messi og Ronaldo,« skrev en fan i sidste uge på Twitter i en reaktion på dollartegnene.

Blandt de rigeste sportsejere

I forvejen menes Sawiris og hans partner i klubben, den amerikanske milliardær Wes Edens, at have postet omkring 400 millioner pund, eller over 3,4 milliarder danske kroner, i klubben, siden de købte sig ind i 2018. Det har blandt andet reddet klubben ud af gæld og sikret en oprykning til Premier League, hvilket har gjort dem til populære ejere.

Sawiris er ifølge mediet OLBG blandt de rigeste sportsejere i verden, med en 28.-plads ud af de 100 rigeste.

Det driftige talent har han ikke fra fremmede. Oprindelig var det hans far, Onsi Sawaris, der startede op i byggesektoren, men efterhånden bredte familien sig til andre sektorer, og Sawiris-familien er samlet set Egyptens rigeste. I dag er broren Naguib Sawiris næstrigest i Egypten.

Ingeniør- og entreprenørvirksomheden Orascom Construction Industries (OCI) overtog Nasser Sawiris fra sin far i 1995, senere er en virksomhed, der producerer kvælstofgødning, blevet købt til, og den er i dag verdens største. Derudover er Nasser Sawiri storaktionær i cementgiganten Lafarge Holcim.

Investeringen i Joe & The Juice skal blandt andet bruges til at ekspandere kæden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen.

På opkøb i Europa

Men det er altså investeringer uden for byggesektoren, der har givet ham størst opmærksomhed. Og dem kan vi forvente flere af, især i Europa. Nasser Sawaris sprang i oktober sidste år på en stærkt voksende trend med at etablere børsnoterede selskaber, der alene har opkøb til formål, de såkaldte SPACs eller »Special Aquisition Companies«.

Ifølge Bloomberg har SPAC-selskabet Avanti, som Nassef Sawaris startede sidste år med den franske iværksætter Ian Gallienne, specifikt fokus på Europa og især familie- og grundlæggerejede virksomheder inden for teknologi, sundhed og forbrugersektoren.

Investeringerne i Joe & The Juice er dog som med Adidas og sportsklubberne foretaget gennem investeringsselskabet NNS Holding.

Selv lader Nassef Sawaris sig sjældent citere i medierne. Pengene og forretningerne må tale for ham.