Stemte sig selv ind i Radius-bestyrelse med 3.000 stemmer: »Dette ser ikke rigtig godt ud«

Nyt bestyrelsesmedlem i Radius udnyttede en mulighed for at stemme 3.000 gange på sig selv ved hjælp af lister over målernumre, han havde adgang til som vicedirektør i boligadministrationsselskabet KAB.

»Dette ser ikke rigtig godt ud,« siger Pelle Dragsted fra Enhedslisten om den finte, som vicedirektøren i KAB Flemming Strøm har brugt for at lande en bestyrelsespost i Radius. Elnetselskabet er en del af Ørsted-koncernen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Vicedirektør i KAB Flemming Strøm sikrede sig selv en plads i bestyrelsen for det sjællandske elnetselskab Radius ved at udnytte en finte, der gav ham 3.000 ekstra stemmer. Han fik i alt 3.500 stemmer, men de 3.000 af dem er afgivet ved hjælp af vicedirektørens adgang til målernumre i ejendomme, som administreres af hans arbejdsgiver KAB.

Normalt kommer stemmerne fra almindelige forbrugere, der kan stemme ved at oplyse nummeret på deres private elmåler fra Radius. Men Flemming Strøm havde adgang til tusindvis af målernumre fra fællesmålere i opgange, vaskekældre og udendørsarealer i almene boliger, og dem satte han ifølge DR sine medarbejdere til at bruge til at stemme på ham.

Flemming Strøm blev valgt ind i Radius' bestyrelse ved hjælp af 3.000 stemmer fra målere, der ikke er knyttet til en bestemt bolig. Fold sammen
Læs mere

Flest stemmer ved valget fik Enhedslistens medlem af Folketinget Pelle Dragsted. Han vil sætte en stopper for, at en lignende fremgangsmåde gentager sig.

»Først og fremmest vil jeg høre, om man fremadrettet kan afvikle valg, hvor det sikres, at det er slutbrugeren, der har den afgørende stemme evt. via NemID. Hvis man ser på ånden i loven, skal der være forbrugerrepræsentanter i disse selskaber, som uanset omfanget af elforbrug skal være ligestillede,« siger Pelle Dragsted til Berlingske og fortsætter:

»Dette ser ikke rigtig godt ud. Man har også erkendt fra KABs side, at man har brugt kræfter på at stemme på en embedsmand i systemet. Det er problematisk, og det lugter af nepotisme, at man bruger den magt, man har, til at tilgodese personer i organisationen.«

Bør det have konsekvenser for Flemming Strøm?

»Det er svært at sige. Det er en intern sag i KAB, om det er foregået på en rimelig måde. Men hvis jeg var blevet nummer fire (der er valgt tre forbrugerrepræsentanter, red.), ville jeg mene, at jeg var blevet snydt for en plads. Hvis det er foregået efter Radius' egne principper, er der ikke så mange muligheder. Der er jo altid den mulighed, at Flemming Strøm overlader pladsen til en anden, men det kan man ikke tvinge ham til,« siger Pelle Dragsted.

Sagen er oprindeligt afdækket af podcasten Visbys Verden, som iværksætteren Rasmus Visby står bag.

Forkasteligt og forargeligt

Formanden for en boligafdeling i Bellahøj i København, som administreres af KAB, er stærkt utilfreds.

»Det er forkasteligt, og det er forargeligt. Man sætter de beboerdemokratiske spilleregler ud af kraft,« siger John Steen Johansen til DR, som også har fået sagen vurderet af Jakob Juul-Sandberg, der er professor i jura.

Han vurderer, at metoden satte de demokratiske spilleregler ud af kraft, så man kan diskutere, om det er et ugyldigt valg.

Formand John Olsen fra KAB erkender, at der ikke er brugt en heldig fremgangsmåde til at sikre Flemming Strøm pladsen i bestyrelsen. Men han mener ikke, at der er foregået noget i strid med reglerne og er glad for valget.

»Vi er grundlæggende tilfredse med, at Flemming Strøm er indvalgt og kan tale de almennyttige boligers lejeres sag. Men det kunne være foregået smartere. Det har ikke være en smuk proces, og det vil blive taget til efterretning i bestyrelsen og drøftet,« siger han til Berlingske.

Hvad skulle I have gjort anderledes?

»Jeg mener personligt, at vi over for organisationsbestyrelserne skulle have sagt, at vi vil søge så stor indflydelse som muligt. Det ville forlods have vist vores motivation, og det havde givet en mulighed for at kritisere processen,« siger John Olsen.

Det er ikke lykkedes Berlingske at få yderligere kommentarer fra Flemming Strøm.