SF om hemmelige møder: Kristian Jensen løb fra løfte i Radius-salg

Både Socialdemokratiet og SF har været under hård beskydning for at have løbet fra Radius-salget i sidste øjeblik. Sent tirsdag aften kom der et opsigtsvækkende angreb på den udlægning fra SF i Folketingssalen. Finansminister afviser.

Pia Olsen Dyhr (SF) og Kristian Jensen (V) under debat om sundhed, ældrepleje og værdig tilbagetrækning hos Ældre Sagen i København onsdag den 6. februar 2019. De to partier strides om årsagen til kollapset under Radius-salget tilbage i midten af januar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Tirsdag aften gik Folketingets partier for første gang en offentlig holmgang i spørgsmålet om det kuldsejlede salg af Københavns elnet, Radius. Og den rundtur blandt de finanspolitiske ordfører og finansminister Kristian Jensen bød på nye oplysninger.

Salgsprocessen, der har været omgærdet af dyb fortrolighed, gik i stå efter, at Socialdemokratiet og SF 13. januar meldte ud, at partierne ikke længere kunne støtte et salg under de rammer, der var stukket ud.

Indtil videre har finansminister Kristian Jensen klart og entydig placeret ansvaret hos de to partier, og i salen gentog han, at processen stoppede, fordi opbakningen fra de to partier til den strukturerede salgsproces forsvandt.

»Ørsted har aflyst salgsprocessen. Regeringen måtte konstatere, at der ikke længere var politisk opbakning til, at frasalget kunne ske inden for de vilkår den nu aflyste salgsproces indebar,« sagde han tirsdag aften.

Umiddelbart efter salget gik fløjten sagde han til Berlingske, at SF og S smed Danmarks renomme som investeringsland på gulvet.

»De har været orienteret og inddraget fra starten af og bakket op fra begyndelsen. Ellers var vi jo aldrig gået ned af den vej og havde der været en politisk modstand mod salget, så havde vi ageret anderledes. Det har været med åbne øjne, at de (Socialdemokratiet red.) nu smider det på gulvet sammen med Danmarks renommé som investeringsland.«

Men den udlægning kan hverken S eller SF genkende. Det kom frem i debatten tirsdag, der havde sit omdrejningspunkt i et beslutningsforslag fra Enhedslisten om at sælge Radius til et forbrugerejet selskab eller lade Energinet overtage opgaven.

SFs ordfører på området Lisbeth Bech Poulsen gik således for første gang i rette med finansministerens udlægning af forløbet, der indtil videre har kørt bag lukkede døre grundet den Ørsteds status som børsnoteret selskab.

Ifølge hende var SF allerede kritisk tilbage i sommeren 2018, da forligskredsen omkring børsnoteringen af DONG - nu Ørsted. Finansminister Kristian Jensen gav ifølge hende udtryk for, at salget »nok endte med et forbrugerejet selskab – det var i hvert fald målet.« Samtidig sad partiet med den klare opfattelse, at forligskredsen kunne nedlægge veto mod købere.

»Da forligspartierne mødtes i december, fik vi forelagt en kovending fra Finansministeren: nu skulle det være op til Ørsted frit at vælge byder, uden politisk indblanding. Det sagde vi nej til og resten er historie,« sagde hun tirsdag aften på Folketingets talerstol.

Dermed blev det, som SF opfattede som en fælles forståelse om muligheden for at kunne blokere, altså ifølge hende brudt.

I en SMS skriver Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht, at »det er indlysende, at det ikke både kan være retvisende, hvad finansministeren har udtalt, og hvad Lisbeth Bech Poulsen har udtalt i Folketingssalen.«

»Til det kan jeg blot konstatere, at jeg IKKE kan bekræfte finansministerens udlægning af forløbet,« skriver han.

Partiets formand, Mette Frederiksen, trak formelt stikket i et brev til Kristian Jensen 13. januar.

Artiklen fortsætter under brevet:

Finansminister Kristian Jensen afviser over for Berlingske de nye oplysninger fra SF.

»Jeg har naturligvis ikke stillet nogen i udsigt, at en bestemt investor skulle købe Radius. Det ville være i modstrid med hele ideen om at lade flere byde ind gennem en struktureret salgsproces,« siger han i en skriftlig udtalelse.

Han påpeger, at partierne i forligskredsen siden juni 2018 løbende er blevet orienteret om processen, og om de »strenge« kriterier, som Ørsted havde opstillet for salget af Radius.

»Her har det fra starten tydeligt fremgået, at man ikke kunne udvælge på baggrund af ejerskabsform i den proces, man havde sat i gang,« siger Kristian Jensen.

Det er stadig planen, at Radius skal sælges inden udgangen af 2019 ifølge Ørsted.