Kristian Jensen om Mette Frederiksen og S: De smider Danmarks renommé på gulvet

Det kan få store konsekvenser for Danmark som investeringsland, at manglende politisk opbakning til et salg af Radius har stoppet processen, mener Kristian Jensen, der entydig placerer ansvaret hos Socialdemokratiet. De har været med med åbne øjne, siger han. Socialdemokratiet afviser kritikken.

(ARKIV)Kristian Jensen (V) og Mette Frederiksen (S) før folketingets åbning på Christiansborg i København, tirsdag den 2. oktober 2018. I dag strides de to om salget af elselskabet Radius. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Det var med stor forbavselse og forundring, at finansminister Kristian Jensen søndag kunne konstatere, at Socialdemokraterne havde valgt at trække støtten til den igangværende salg af elselskabet Radius.

Firmaet, der har en million elkunder, havde Ørsted med netop Socialdemokratiet og SFs velsignelse sat til salg tilbage i juni. Der var blevet foretaget politisk screeninger af mulige købere for at finde en ansvarlig ejer af elnettet og processen kørte efter alt at dømme planmæssigt.

Alligevel valgte Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, søndag at trække støtten til salgsprocessen i et brev til Kristian Jensen, hvilket skete efter, at der i sidste uge havde været drøftelser med finansministeren og Socialdemokratiet om salget.

Forløbet får finansministeren til at kritisere den politiske »kovending«, der ifølge ham strider mod Socialdemokratiets hidtidige meldinger

»Sagen er, at Socialdemokratiet har været med hele vejen. De har vidst, hvem byderne er. Den standard, de lægger nu, gør, at det bliver svært at tiltrække udenlandske investeringer,« siger han.

Ministeren henviser til, at partiet allerede forud for salgsplanerne i juni var orienteret om, at processen ville gå i gang, og at den kunne ende med et salg af Radius.

»De har været orienteret og inddraget fra starten af og bakket op fra begyndelsen. Ellers var vi jo aldrig gået ned af den vej og havde der været en politisk modstand mod salget, så havde vi ageret anderledes. Det har været med åbne øjne, at de (Socialdemokratiet red.) nu smider det på gulvet sammen med Danmarks renommé som investeringsland.«

Den politiske bekymring har dels gået på kapitalfonde og udenlandske selskaber.

Søndag gjorde Henrik Poulsen, adm. direktør i Ørsted, det i et interview med finans.dk klart, at der ikke var nogle kapitalfonde tilbage i feltet. Men allerede inden den melding, havde Socialdemokratiet formelt trukket støtten.

Hos Socialdemokraterne afviser finansordfører Benny Engelbrecht, at partiet har ændret holdning i sagen. Han forklarer, at partiet har sagt ja til at afhænde Radius, men at det var en forudsætning, at det skulle sælges sådan, at staten stadig vil eje halvdelen eller af et forbrugerejet energiselskab. Han begræder forløbet.

»Jeg beklager, at det er endt sådan, men jeg mener godt, at man kunne have forsat salgsprocessen sådan, at det var endt med et offentligt ejerskab,« siger han.

Benny Engelbrecht afviser at forholde sig til enkelte mulige købere og om prisen vil være gået markant ned, hvis man havde afskåret alle bydere fra starten af med henvisning til fortroligheden i processen.

»Jeg vil ikke kommentere enkeltselskaber,« siger han.

Salgsprocessen er endnu ikke formelt stoppet af Ørsteds bestyrelse, men finansministeren har meddelt, at der ikke længere er politisk opbakning til processen.