Status på gigantisk spareplan: »Hard-Kåre« har fyret 10.000 i Teva

Kåre Schultz præsenterer i næste uge sin første årsrapport i Teva for en periode, hvor den danske topchef har haft det fulde ansvar i samtlige 12 måneder. På omkring et år er 10.000 blevet fyret i den israelske kopigigant.

Kopigiganten Teva slæber rundt på en kæmpe gæld på omkring 180 milliarder kroner. Derfor har selskabet under Kåre Schultz taget hul på en voldsom hestekur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Med samme store sparekniv, som han brugte i Lundbeck, buldrer Kåre Schultz af sted i den israelske kopikæmpe Teva, hvor den danske topchef har blæst til angreb på et gigantisk gældsbjerg.

Kåre Schultz udpegede allerede på sin første arbejdsdag i Teva selskabets gæld som den største udfordring.

Under en medicinalkonference i USA i januar leverede den danske topchef en sidste større status for, hvor langt hans sparegrønthøster er kommet, inden han i næste uge præsenterer medicinalgigantens regnskab for 2018.

På konferencen i USA fortalte Kåre Schultz, at omkring 10.000 ansatte er blevet sat fra bestillingen i Teva i løbet af det seneste år. Samtidig lagde Teva-topchefen vægt på, at hans store spareplan kører, nøjagtig som han havde planlagt.

»I kan se, at ud af det samlede toårige mål om at nå en omkostningsreduktion på tre milliarder dollar nåede vi 1,8 milliarder dollar allerede efter ni måneder i restruktureringsplanens første år,« sagde Kåre Schultz.

I et forsøg på at tage toppen af gælden i Teva lancerede Kåre Schultz i december 2017 en kæmpe spareplan til 19 milliarder kroner.

For selskabets ansatte var den helt store bagside ved den hestekur, at omkring 14.000 medarbejdere stod til at modtage en fyreseddel.

Planen blev omgående mødt med heftige protester fra flere hundrede Teva-ansatte, der svarede igen med vejblokader og strejker. I sidste ende vandt Kåre Schultz dog den stillingskrig.

Siden har den danske topchef haft fuld fokus på at få vendt den finansielle stilling i den israelske kopigigant.

I jagten på nye indtægtskilder blæser Kåre Schultz blandt andet til angreb på netop den type diabetesmedicin, som Novo Nordisk i stor grad baserer sin fremtid på.

Teva-topchefen vil på det store amerikanske marked rette sin kopikanon mod de såkaldte GLP-1-midler, der bruges til behandling af diabetes.

Kåre Schultz, topchef i Teva

»Perspektivet er, at vi har en mission om fortsat at være verdens førende producent af generiske lægemidler og også at blive den førende producent af biosimilære lægemidler. Det handler altså om kopier af biologiske lægemidler.«


I et interview med Berlingske Business i november løftede den danske topchef sløret for en plan, der går ud på, at Teva foruden at være verdens største producent af såkaldt generisk medicin vil have den globale førertrøje, når det gælder biosimilær medicin.

Når Kåre Schultz taler om at satse på biosimilære lægemidler, betyder det, at den 57-årige danske topchef vil gøre det til en fed forretning at kopiere biologiske lægemidler.

»Perspektivet er, at vi har en mission om fortsat at være verdens førende producent af generiske lægemidler og også at blive den førende producent af biosimilære lægemidler. Det handler altså om kopier af biologiske lægemidler,« sagde Kåre Schultz til Berlingske Business.

Teva har under Kåre Schultz allerede fået høvlet flere milliarder af sin gæld, men tumler fortsat rundt med en gældspukkel på godt 27,5 milliarder dollar – eller lige omkring 180 milliarder kroner.