Kåre Schultz i hemmeligt stormløb på kæmpe milliardsællert

Kåre Schultz barsler med et frontalangreb på et af verdens bedst sælgende cancermidler med et kopiprodukt, der ligger klar på affyringsrampen og formentlig inden længe vil kunne ramme det afgørende amerikanske marked. Schultz går målrettet efter at trække tænderne ud på en gigantisk salgssucces hos medicinalgiganten Roche.

Teva-topchef Kåre Schultz gør klar til at sende en kopi af et storsælgende middel mod cancer ind på det vigtige amerikanske marked. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

I jagten på at genrejse den gældsplagede kopigigant, Teva, går topchef Kåre Schultz nu direkte til angreb på et af verdens bedst sælgende midler mod cancer.

Kåre Schultz og Teva er sammen med den koreanske partner, Celltrion, klar med en kopi af Roches storsælgende kræftmiddel, Rituxan, på det vigtige amerikanske marked.

I oktober fik Kåre Schultz’ Rituxan-kopi fuld opbakning fra 16 medicinske eksperter i USA, hvorefter sundhedsmyndighederne formentlig senere i denne måned tager endelig stilling til, om Teva kan sende midlet på markedet.

Rituxan blev godkendt i USA for mere end 20 år siden og var det første antistof på markedet til behandling af bestemte kræfttyper. Selv om midlet har mange år på bagen, er salget stadig helt i top.

Roche-midlet solgte i 2017 for knap 27 mia. kroner i USA ud af en samlet global omsætning på over 48 mia. kroner.

»Perspektivet er, at vi har en mission om fortsat at være verdens førende producent af generiske lægemidler og også at blive den førende producent af biosimilære lægemidler. Det handler altså om kopier af biologiske lægemidler,« siger Kåre Schultz.

Det er dog fortsat uklart, hvornår Kåre Schultz og Teva helt præcist kan lancere Rituxan-kopien på verdens største medicinalmarked.

Efter en længere retstvist med de to medicinalkæmper, Roche og Genentech, som står bag den originale version af Rituxan, indgik Teva tidligere på efteråret et forlig med de to selskaber ved en distriktsdomstol i New Jersey.

Af retsdokumenter fra den amerikanske domstol fremgår det, at »sagsøgere og tiltalte har indgået forlig og i fælles forståelse aftalt at droppe alle krav og modkrav« mod hinanden. Retten har dog overstreget forligets nærmere detaljer – herunder, hvornår kopimidlet fra Teva kan blive sluppet løs i USA.

»Det er således, at i det her tilfælde har vi lavet et fortroligt forlig med Genentech, men vi vil lancere produktet og få en vis andel af markedet. Det vil selvfølgelig være til en lavere pris end den, som Genentech sælger produktet til i dag,« siger Kåre Schultz.

Kan du være mere præcis i forhold til, hvornår jeres kopi potentielt kan komme i handlen i USA?

»Det kan jeg ikke, da vi har lavet det her forlig med Genentech, men jeg kan sige så meget, at vi kan lancere midlet på en helt bestemt dato,« siger Kåre Schultz.

For godt en uge siden kom det frem, at Tevas nærmeste konkurrent i kampen om at komme ind på det lukrative amerikanske marked med en Rituxan-kopi helt har droppet sine planer.

Det skete, da det Novartis-ejede kopiselskab, Sandoz, meldte ud, at selskabet med sin kopi helt opgiver USA, fordi de amerikanske sundhedsmyndigheder har krævet flere data, hvis midlet skal godkendes.

Dermed tyder alt på, Kåre Schultz har skaffet sig et solidt forspring i forhold til rivalerne i kampen om at score milliarder på en kopi af Rituxan.

»Det er selvfølgelig vigtigt for Teva at komme først på markedet. Det første selskab når altid at tjene lidt mere, end når der kommer flere kopier på markedet,« siger senior porteføljeforvalter i Danske Bank, Claus Henrik Johansen, der har et indgående kendskab til den globale medicinalbranche.

Da Rituxan blev ramt af kopikonkurrence på det europæiske marked fra februar 2017, skar det over ti procent af omsætningen af det storsælgende medikament i Europa.

Det er dog meget vanskeligt at forudsige, hvor hurtigt Teva og partneren Celltrion kan få fat i det amerikanske marked, som fungerer markant anderledes end i Europa.

Et forsigtigt bud fra Claus Henrik Johansen lyder, at Teva i løbet af et til tre år vil kunne opnå en markedsandel i USA på mellem fem og ti procent.

Hos Kåre Schultz lyder planen, at Teva foruden at være verdens største producent af såkaldt generisk medicin også går benhårdt efter at blive en stor spiller, når det gælder kopier af biologiske lægemidler.

»Over de kommende 10-20 år vil en større og større del af salget af patenterede lægemidler være biologiske lægemidler, hvilket betyder, at andelen af medicinsalget, der er biosimilært, også vil være stigende. Der ønsker vi at sikre os en god position,« siger Kåre Schultz.

For Kåre Schultz og Teva er det en fuldstændig integreret del af forretningen at udfordre de store medicinalselskabers patenter på storsælgende produkter.

Mens patentet på Rituxan er udløbet, kaster Teva sig ofte også over medicinske supersællerter, der stadig er beskyttet af eksklusivitet.

Kåre Schultz er eksempelvis havnet i et større retsopgør med sin tidligere arbejdsplads gennem 26 år, Novo Nordisk, fordi hans nuværende arbejdsgiver i begyndelsen af 2017 gik til angreb på Novos salgssucces, Victoza.

Novo indleverede den sag til en distriktsdomstol i Delaware i marts 2017. Af den seneste sagsopdatering fra domstolen fremgår det, at patentstriden mellem Novo og Teva tidligst vil blive afklaret i marts 2019, hvor der er afsat fem retsdage til sagen.

Da Berlingske Business tidligere på året talte med den danske topchef om patentslagsmålet med Novo, konstaterede Kåre Schultz tørt:

»Der er ikke noget odiøst i det. På et tidspunkt skal der jo generisk konkurrence til for at få priserne ned«.