Kåre Schultz får grønt lys til angreb på milliardsællert i USA

De amerikanske myndigheder har netop givet Kåre Schultz og Teva tilladelse til at sælge en kopi af et verdenskendt middel mod cancer på det afgørende amerikanske marked. Kåre Schultz' kopiprodukt bliver dermed det første af sin art, der får grønt lys i USA.

Kåre Schultz og Teva har fået grønt lys til at sende en kopi af et storsælgende kræftmiddel ind på det vigtige amerikanske marked. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Kåre Schultz har netop fået de amerikanske myndigheders velsignelse til at lancere et produkt, der er et direkte angreb på et af verdens bedst sælgende midler mod cancer.

Sammen med den koreanske partner Celltrion er Kåre Schultz og hans arbejdsgiver Teva de første, der får tilladelse til at markedsføre en kopi af det storsælgende kræftmiddel, Rituxan, der i mange år har givet enorme milliardafkast hos schweiziske Roche.

I oktober fik Kåre Schultz’ Rituxan-kopi fuld opbakning fra 16 medicinske eksperter i et lægefagligt panel i USA. De amerikanske myndigheder følger nu den indstilling og giver den danske topchef endegyldigt grønt lys.

Rituxan blev godkendt i USA for mere end 20 år siden og var det første antistof på markedet til behandling af bestemte kræfttyper. Selv om midlet har mange år på bagen, er salget stadig helt i top.

Roche-midlet solgte i 2017 for knap 27 milliarder kroner i USA ud af en samlet global omsætning på over 48 milliarder kroner.

»Perspektivet er, at vi har en mission om fortsat at være verdens førende producent af generiske lægemidler og også at blive den førende producent af biosimilære lægemidler. Det handler altså om kopier af biologiske lægemidler,« sagde Kåre Schultz til Berlingske Business tidligere på måneden.

Det er dog fortsat uklart, hvornår Kåre Schultz og Teva helt præcist kan lancere Rituxan-kopien på verdens største medicinalmarked.

Efter en længere retstvist med de to medicinalkæmper, Roche og Genentech, som står bag den originale version af Rituxan, indgik Teva tidligere på efteråret et forlig med de to selskaber ved en distriktsdomstol i New Jersey.

Af retsdokumenter fra den amerikanske domstol fremgår det, at »sagsøgere og tiltalte har indgået forlig og i fælles forståelse aftalt at droppe alle krav og modkrav« mod hinanden. Retten har dog overstreget forligets nærmere detaljer – herunder, hvornår kopimidlet fra Teva kan blive sluppet løs i USA.

Da Berlingske Business tidligere på måneden spurgte Kåre Schultz, om han ville svare på, hvornår hans kopimiddel kan komme i handlen i USA, sagde den danske topchef:

»Det kan jeg ikke, da vi har lavet det her forlig med Genentech, men jeg kan sige så meget, at vi kan lancere midlet på en helt bestemt dato.«

Kåre Schultz har været topchef i den israelske kopigigant i godt et år.